Subotica: Predsjednik DSHV-a pozdravio sporazum HDZ - SDSS

Foto: import
Subotica: Predsjednik DSHV-a pozdravio sporazum HDZ - SDSS
04.01.2008.
u 14:57
Pogledaj originalni članak

SUBOTICA - Zastupnik u srbijanskom parlamentu i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić pozdravio je u petak mogući ulazak predstavnika srpske manjine u Vladu RH i dodao da je takvo što u Srbiji trenutačno nezamislivo.

"Svaku vijest i događaj koji pridonose smirivanju situacije i rješavanju manjinskih problema, u ovom slučaju srpske manjine u Hrvatskoj, valja pozdraviti", izjavio je Kuntić za Hinu, ističući da se takvom rješenju Hrvati u Srbiji mogu samo nadati.

"Ovdje je politička klima takva da, osim u Demokratskoj stranci, ne postoji spremnost da se nacionalnim manjinama osigura izravna zastupljenost u Skupštini Srbije, putem zajamčenih mandata", rekao je predsjednik DSHV-a.

On dodaje da je povoljnu poziciju u Hrvatskoj srpska manjina izborila zahvaljujući pozitivnom zakonodavstvu koje manjinama jamči mjesta u Saboru Hrvatske.

"Ovakav razvoj događaja samo je ubiranje plodova takvoga zakonodavstva i mislim da bi Srbi u Hrvatskoj trebali biti zadovoljni", konstatirao je Kuntić.

DSHV se godinama bori za osiguravanje zajamčenih skupštinskih mandata predstavnicima nacionalnih manjina u Srbiji, ali bez uspjeha.

Kako se i sama zauzima za takvo rješenje Demokratska stranka je na prošlim parlamentarnim izborima ustupila po jedan mandat predstavnicima nacionalnih manjina na svojoj izbornoj listi.

Zahvaljujući tome hrvatska manjina poslije petnaest godina ponovno ima zastupnika u Skupštini Srbije.

U DSHV-u, čijem je predsjedniku pripao taj mandat, smatraju to polovičnim, privremenim rješenjem.

Vojvođanski i srbijanski mediji veliku pozornost daju potpisivanju sporazuma SDSS-a i HDZ-a, i prenose očekivanja predstavnika srpske manjine da će im pripasti mjesto potpredsjednika Vlade RH.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr