Pekarnica obitelji Trajković

Šunke u kruhu peku na pari, i to po šest sati

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pekarnica obitelji Trajković
Foto: Shutterstock
Šunka u kruhu
31.03.2020.
u 15:32
Najstarija pekarnica u Zagrebu jedina je koja specijalitete priprema u peći na drva, sazidanoj od 9500 cigli. Vlasnik Miroslav Trajković u debelo tijesto mota i vratinu te sušeno meso
Pogledaj originalni članak

Uoči Uskrsa na glasu je zbog famoznih šunki u kruhu, a ostale dane, pak, najpoznatija je po tome što je najstarija pekarnica u Zagrebu ili, kako im iznad ulaza piše na ploči, “Prodavaonica kruha i peciva”. Sa svojom tradicijom pečenja na parnoj peći na drva, koju koriste od otvorenja 1925. godine, pekarnica obitelji Trajković na Novoj Vesi 70, posluje i dan-danas pripremajući peciva po svojoj originalnoj obiteljskoj recepturi. Danas je vodi Miroslav, dok je prije njega to činio njegov djed, potom majka i otac. U svojoj šarmantnoj pekarnici, inače, nemaju punjena peciva, nego drže bijeli, miješani raženi i kukuruzni kruh, a u ponudi imaju i mliječna peciva, kifle, pletenice, žemlje, štangice sa sezamom, koktel-peciva... no apsolutni favorit mušterija ipak je perec. A tjedan prije najvećeg kršćanskog blagdana peć sazidana od 9500 cigli gotovo se ne gasi jer se u njoj peku tradicionalni specijaliteti kontinentalnog kraja. Šunke u kruhu peku po narudžbi, odnosno ljudi sami donesu šunku, a u pekarnici je omotaju tijestom te peku koliko je potrebno. Obično, objašnjavaju u pekarnici, ide tri kilograma tijesta na kilogram mesa, ali sve ovisi o njegovoj masnoći i obliku. Cijena im je, pak, 12 kuna po kilogramu ove pečene delicije, a nju nikad nisu mijenjali.

– Bez obzira na konkurenciju, cijena je uvijek bila ista. Imamo kupce koji redovito dolaze svake godine, ali i taj se broj smanjio. Naša je tajna u parnoj peći u kojoj se šunke u tijestu peku od jedan do šest sati, ovisno o veličini mesa, odnosno težini – objasnio nam je M. Trajković, dodajući kako od vrsta mesa u obzir, osim šunke, dolazi i vratina te sušeno meso. Osim toga, važno je, naglašava, napraviti dobro i debelo tijesto da ono tijekom pečenja ne pukne, a za to koriste svoju posebnu tajnu obiteljsku recepturu. Proizvod je na kraju mekan i sočan jer se polagano peče na peći na drva, koju jedini koriste u gradu. Uz ugljen, za potpalu koriste bukovo drvo, koje hrani daje svoj poseban “šmek”.

Foto: Shutterstock
Ilustracija

– Dok su neki odavno prešli na plinske peći ili one na struju, ja se zasad još držim ove. To je dio naše tradicije i prepoznatljivosti – rekao je pekar Trajković. Šunke u kruhu su, inače, godinama bile jako popularne, ali ovaj Uskrs očekuju manju potražnju. Prošle godine, primjerice, prodali su ih oko 40, a ove očekuju da će prodaja pasti za 50 posto.

– Takve delicije više preferiraju stariji. Mladi većinom ne vole meso u tijestu jer kažu da im je premasno. Tako to s godinama jenjava – objasnio je vlasnik pekarnice. Prijašnjih su godina, također, imali posebne ponude uoči Uskrsa, ali postalo im je neisplativo.

– Znali smo biti baš kreativni. Pravili smo razna peciva i tijesta s jajima, ali kako se vremena mijenjaju, tako to mlade više ne zanima – prisjetio se Trajković. Trenutačno ima dvoje zaposlenih, ali, dodaje, tradicionalne tehnike izrade polako zamjenjuju nove tehnologije u struci.

– Mlade generacije ne cijene običaje, čari pa ni zanimanja iz nekih naših starijih vremena – kazao je M. Trajković, dodajući da će nakon njega obrt preuzeti njegova kći, a nakon nje unuk.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.