PREDLOŽILI IZMJENE ZAKONA

Suverenisti traže niže pristojbe za privatne iznajmljivače: Sezona će biti problematična

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore
16.02.2021.
u 15:41
Traže automatizam oslobađanja plaćanja iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u slučaju posebnih okolnosti, kada je pad prometa veći od 50 posto
Pogledaj originalni članak

Hrvatski suverenisti danas su istupili s prijedlozima izmjene postojećih zakona s ciljem da pomognu malim iznajmljivačima u slučaju da i ovogodišnja turistička sezona ne ispuni očekivanja.

Navedene izmjene odnose se na Opći porezni zakon i Zakon o turističkoj pristojbi, a tiču se smanjenja poreznog opterećenja koje prema prijedlogu Hrvatskih suverenista mora biti proporcionalno padu prometa. Traži se automatizam oslobađanja plaćanja iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u slučaju posebnih okolnosti, kada je pad prometa veći od 50 posto.

– Aktualna pandemija prouzročena koronavirusom već je imala vrlo negativan utjecaj na turistički sektor tijekom prošle sezone, pri čemu su posebno pogođeni mali privatni iznajmljivači. Iako je Vlada u 2020. godini Izmjenama i dopunama pravilnika o općem poreznom zakonu, privatne iznajmljivače oslobodila četvrtine godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, smatramo da to nije dovoljno. Dolazeća turistička sezona također će biti problematična, primarno zbog propusta Europske unije, ali i naše Vlade, u nabavi cjepiva. S obzirom da je prošle sezone većina iznajmljivača imala pad prometa veći od 50 posto, a u nekim sredinama i znatno veći, smatramo da se našim prijedlogom izmjena Općeg poreznog zakona porezno opterećenje mora smanjiti proporcionalno padu prometa – rekao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru.

– Našim izmjenama želimo da sve buduće „posebne okolnosti“ budu unaprijed definirane Zakonom, a ne da se naknadno i na brzinu mijenjaju pa da ljudi strahuju za egzistenciju. Izmjenama se predviđa automatizam poreznog rasterećenja, kada je zbog posebnih okolnosti pad prometa veći od 50 posto, a vrlo je moguće da će se to ponoviti i ove turističke sezone. Na taj način bit ćemo pripravni i ako bi se ovakvo što ponovilo u bližoj ili daljoj budućnosti – dodao je Lovro Meštrović, član Hrvatskih suverenista iz Splita.

– Privatni iznajmljivači nisu krivi za nastalu situaciju. Kao mali iznajmljivač tražim da mi se omogući preživljavanje i kakva, takva egzistencija jer uz sadašnja davanja i loše prognoze za sezonu koja dolazi, ona je doista ugrožena. Hvala Hrvatskim suverenistima što su dali ovaj prijedlog zakonskih izmjena jer nama je dosta da samo dajemo novac kroz pristojbe i poreze, trpimo razne inspekcije, a nas nitko ne pita kako ćemo vratiti uloženi novac i trud. Tražimo da nam država bude partner i pomoć, a ne maćeha – kaže pak Ivan Šustić, privatni iznajmljivač iz Trogira.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TA
Talleyard
15:57 16.02.2021.

Paraziti traže, a ništa ne daju. Privatnim iznajmlivačima bi treblo povećati pristojbe a naročito onima koji su se obogatili na prirodnom bogatstvu, prirodnim ljepotama i kulturnom bogatstvu hrvatskog naroda. Tu bi trebalo uvesti posebne pristojbe po kategorijama i valorizaciji smještaja. Nije ista pozicija ni vrijednost usred Dubrovnika ili u nekom ličkom, slavonskom selu

ER
ernststavroblofeld1982
17:21 16.02.2021.

Evo ideje, odreknite se polovice svojih plaća i poklonite privatnim iznajmljivačima. Lako je tražiti, malo teže dati.

VA
vadis1
18:44 16.02.2021.

Ovi suverenisti su dobro uhljebljeni. Nek se oni odreknu dijela svojih izdasnih placa tek onda nek se zalazu za smanjenje poreza onima koji profitiraju od prirodne ljepote.