Obiteljsko nasilje

Svaki mjesec jedna žena ubijena je od ruke bliskog člana obitelji

Foto: Anto Magzan/Pixsell
05.12.2014., Zagreb - Nepoznati muskarac u naselju Kozari Put iz vatrenog oruzja usmrtio je zensku osobu, a potom pokusao izvrsiti samoubojstvo. Policijski ocevid je u tijeku.
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Božidar B.
23.12.2014.
u 21:35
Najmanje se 
izriče potencijalno najučinkovitija mjera – 
udaljavanje iz stana, kuće ili sličnog prostora
Pogledaj originalni članak

Kada se 5. prosinca ove godine vraćala kući na Kozari putu gdje je živjela s kćeri, zetom i unukom, Snježana Ž. (42) vjerojatno nije mislila da su joj to zadnji koraci koje čini. Pred kućom ju je dočekao bivši suprug Ivica Š. (49), kojeg je mjesecima bila prijavljivala policiji zbog prijetnji koje je upućivao njoj i obitelji.

Dva ubojstva u 11 dana

Snježana Ž. istražiteljima je ispričala i kako ju je suprug fizički zlostavljao. Oni su ga nakon toga uhitili i sproveli istražnom sucu. Nikakva mjera opreza nije ga spriječila da te večeri hladnokrvno ispali najmanje dva hica u glavu i prsa svoje bivše supruge i na mjestu je usmrti. Desetak dana kasnije lak na okidaču bio je i Božidar B. (60), koji je u Zlataru pucao u svoju nevjenčanu suprugu Biserku P. (57). Snježana Ž. i Biserka P. među osam su žena koje su ove godine smrtno stradale od ruke svojih (bivših) partnera. U službenoj je evidenciji MUP-a za 2013. 12.000 žena žrtvi obiteljskog nasilja.

Izmjenom Kaznenog zakona, iz kojeg su izbrisali nasilje nad ženama kao kazneno djelo i inkorporirali ga kao okolnost pojedinih kaznenih djela, učinili su da se nasilje sankcionira kao prekršaj. Nasilje se bagatelizira, najveći dio prijava završi na Prekršajnom sudu, a nasilnici dobiju kazne kao da su krivo parkirali auto – oštro o postojećim zakonima i institucijama progovara Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Zbog obiteljskog nasilja godišnje se prekršajno prijavi 16.000 nasilnika. Od 2009. do danas 111 osoba smrtno je stradalo od ruke svojih najbližih – supruga, sinova, bivših partnera ili roditelja. Od toga žene su žrtve u čak 73 slučaja. To bi značilo da svaki mjesec strada jedna žena.

– Kada je riječ o zaštitnim mjerama koje sud izriče nasilnicima, najčešće je to psihosocijalni tretman s počiniteljem ili zabrana približavanja žrtvi. Najmanje se izriče zaštitna mjera koja je potencijalno najučinkovitija – zaštitna mjera udaljavanja iz stana, kuće ili drugog prostora – govori Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Pritužbe na rad službi

Njoj se zbog pritužbi na rad stručnih službi, odnosno centara za socijalnu skrb, policije i sudova obraćaju žene i muškarci. Napominje da se pritužbe, osim oko postupanja kod obiteljskog nasilja, odnose i na neutemeljene odluke o dodjeli djece.

– Kada uparimo takve prigovore na rad državnih stručnih službi, govorimo okvirno o povećanju pritužbi od 10% u 2014. – objašnjava V. Ljubičić. Dodaje da se u Hrvatskoj povećao i broj žena koje njihovi partneri prijavljuju za nasilje u obitelji. Postoje i slučajevi kada policija prekršajno prijavljuje oba bračna druga, čime se ne radi razlika između obrane i napada.

- Čak i u slučaju izricanja neke mjere, nasilnik se nje rijetko pridržava. To je zato što sustav šalje poruku da ionako neće biti adekvatno kažnjen pa se može tako ponašati. To je jedan zatvoreni krug. Svi šalju istu poruku. Policija kaže da je svoje odradila, centar za socijalnu skrb kaže isto, a na kraju to zaključi i sud. Sve dok ne dođe do analize (ne)postupanja određenih institucija i sankcioniranja ljudi koji stoje iza tih institucija, žrtve će se i dalje ubijati, a nasilnici slobodno šetati – zaključuje Neva Tolle.  

Ne oklijevajte prijaviti nasilje!

Nitko ne zaslužuje trpjeti bilo kakav oblik nasilja. Ne oklijevajte prijaviti zlostavljača i potražiti pomoć. Autonomna ženska kuća Zagreb poziva sve žene žrtve nasilja da se za besplatnu pravnu pomoć i savjetovanje te daljnje korake obrate njima na besplatan broj 0800 55 44 Također, na internetskoj stranici sigurnomjesto.hr dostupan je popis svih brojeva prihvatilišta i savjetovališta, bolnica, policijskih postaja i drugih ustanova diljem Hrvatske koje pomažu žrtvama obiteljskog nasilja.  

>> Muž pretukao ženu i teško je ozlijedio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SA
samoborka
22:43 23.12.2014.

Prvo i osnovno zene; kada birate partnera bjezite kao vrag od tamjana od alkoholicara i onih sklonih sanku! Druga stvar zene; ne odgajajte svoju djecu u duhu birtije, povlacenja po ulici i alkoholizma..na taj nacin ste osobno odgovorne za stvaranje buduceg nasilnika i zlostavljaca. Treca stvar zene; reagirajte pravilno Na Vrijeme! Pakirajte svoje kofere nakon Prvih batina i obavijestite o tome sto vam se dogodilo i Policiju i ljude iz svoje okoline kojima vjerujete! Cetvrto; ne vracajte se nasilniku, njima nasilnost nije rezultat ljutnje ili krivog trenutka, njima je nasilnost usadjena u odgoju i to je njihov model ponasanja! Peto, ako imate djecu, onda pogotovo na vrijeme bjezite od zlocinca i trazite sve nacine da ga se kazni i udalji od vas! Budite uporne, nitko vam ne moze pomoci ako si same prvo ne pomognete, djelovanjem!

BR
brodludjaka
22:59 23.12.2014.

Ovo je strašno. A strašno je i zbog toga što gospođa Opačić i njene neradnice po raznim ustanovama nisu dorasle svome poslu i totalno su nesposobne u zaštiti najugroženijih. One se samo strašno loši uhljebi na bitnim pozicijama i brinu se samo i uvijek samo za svoju straznjicu.

SO
Sos
11:51 26.12.2014.

Banda brise komentare sve sama cenzura!!!