NOVE NAPETOSTI

Sjeverna Koreja dignula u zrak dio ceste kraj granicu? Nova moćna saveznica proziva Seul

Foto: YONHAP NEWS AGENCY/REUTERS
A newly constructed guard post and fences in North Korea are seen in this picture taken from the observatory in Incheon
Foto: YONHAP NEWS AGENCY/REUTERS
A mound of dirt is piled up near a structure on the road of the Gyeongui Line in the northern area of the Demilitarized Zone (DMZ), separating the two Koreas, in this picture taken from Paju
Foto: YONHAP NEWS AGENCY/REUTERS
The coastal artillery gun ports installed along North Korea's coast are pictured from Incheon
15.10.2024.
u 06:49
Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un susreli su se u obje zemlje.
Pogledaj originalni članak

Sjeverna Koreja raznijela je dijelove ceste sa svoje strane snažno militarizirane granice između dviju Koreja, priopćio je u utorak Združeni stožer Južne Koreje. Oko podneva po lokalnom vremenu razneseni su dijelovi ceste sjeverno od vojne linije razgraničenja dvije zemlje, priopćio je Združeni stožer. Južnokorejska vojska pojačala je nadzor i svoju spremnost na odgovor, dodaje se.

Seul je ranije i upozorio da Pjongjang planira raznijeti ceste. Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju da je poslala dronove iznad njezinog glavnog grada Pjongjanga. Sjeverna Koreja je priopćila u petak da su dronovi ispustili "veliki broj" neprijateljskih letaka na Pjongjang, što smatraju političkom i vojnom provokacijom koja bi mogla dovesti do oružanog sukoba. Glasnogovornik Združenog stožera južnokorejskih snaga odbio je u ponedjeljak otkriti jesu li južnokorejska vojska ili civili upravljali navodnim dronovima.

Teške optužbe iz redova Rusija

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Južnu Koreju za povećanje napetosti s komunističkom Sjevernom Korejom i pozvalo na diplomaciju u uspostavljanju mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku. "Takvi potezi su očito zadiranje u (sjevernokorejski) suverenitet i unutarnje poslove s ciljem uništavanja njezinog pravnog, državnog i političkog okvira te uskraćivanja prava na vlastiti razvoj", priopćila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Osiguranje dugoročnog mira i stabilnosti u subregiji moguće je samo političkim i diplomatskim sredstvima na temelju nedjeljive sigurnosti. Ne postoji alternativa osim ako agresija nije stvarni cilj Južne Koreje i njezinog 'većeg' saveznika, Sjedinjenih Država", dodaje Zaharova.

Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un susreli su se u obje zemlje. Rusija je 2000-ih podržavala sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje jer je smatrala da njezini nuklearni pokusi štete naporima da se zaustavi širenje nuklearnog oružja. No Moskva je u ožujku stavila veto na rezoluciju UN-a o obnavljanju mandata panelu stručnjaka koji nadzire krši li Pjongjang sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

Putin je u ponedjeljak podnio Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, tekst o ratifikaciji ugovora o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, objavila je novinska agencija Interfax. U slučaju oružanog napada na jednu zemlju, druga joj treba pružiti vojnu pomoć, navodi se u tekstu ugovora.  Ukrajinski forenzičari objavili su da su pronašli tragove sjevernokorejskog oružja uporabljenog u napadima na ukrajinske gradove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak da je obaviješten o "stvarnoj umiješanosti Sjeverne Koreje u rat".

Haidar Diab: Bliski istok ulazi u opasan vrtlog, samo jedna iskra zapalit će rat u cijeloj regiji

LEGENDARNA ZNANSTVENICA

Osmislila je proizvod koji je proslavio Hrvatsku, a živjela je skromno i samozatajno

Posljednje godine života provela je u koprivničkom domu umirovljenika, a skromno i samozatajno, kako je živjela, tako nas je i napustila u ljeto 2008. godine, u 89. godini života. Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske – Red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Jopa
Jopa
07:21 15.10.2024.

I tako putinovci i ovdje drže lojtre luđacima iz sjeverne Koreje...

LA
Latigo
10:35 15.10.2024.

Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un susreli su se u obje zemlje. Zanimljivo kako si krpa si uvijek nađe zakrpu. Diktatori i zlikovci se međusobno jako dobro razumiju.

Avatar IvanR
IvanR
07:07 15.10.2024.

Gluposti. Sve se više zblizuju preko Kine.