RASPRAVE O UTJECAJU RUSIJE

Milanovića za rusofiliju prvi optužio BiH medij blizak Izetbegoviću

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
14.10.2024.
u 19:06

Avdo Avdić u članku ide toliko daleko da tvrdi kako su Rusi dali zadatak Milanoviću da Milorada Dodika proglasi konstruktivnim političarem u BiH. Kao da je Milanović osoba koja radi po ruskim uputama.

U kontekstu rasprava oko utjecaja Rusije na predsjednika Milanovića, valja se prisjetiti kako su proteklih godina, prije ruske agresije na Ukrajinu, najžešće optužbe u tom smjeru dolazile iz medija u BiH bliskih Bakiru Izetbegoviću i tadašnjem šefu obavještajne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica.

Naime, u travnju 2022. godine sarajevski novinar Avdo Avdić je na svom portalu Istraga.ba objavio članak u kojem je ustvrdio da je predstojnik Ureda Predsjednika RH Orsat Miljenić u kontaktu s izvjesnim Dmitrijem Mokrovim potpukovnikom ruske vojne obavještajne službe GRU koji je proteklih godina službovao u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu. Avdo Avdić u članku ide toliko daleko da tvrdi kako su Rusi dali zadatak Milanoviću da Milorada Dodika proglasi konstruktivnim političarem u BiH. Kao da je Milanović osoba koja radi po ruskim uputama.

Naravno, vijest o kontaktima Orsata Miljenića i ruskog špijuna se pokazala netočnom, a optužbe u članku toliko su nestvarne da na njih tada nisu reagirali ni najveći kritičari Zorana Milanovića.

Jedan od razloga ignoriranja ovog članka u političkim krugovima jest i njegov autor i vrijeme objave. Naime, autor članka Avdo Avdić se prometnuo u svojevrsnog medijskog glasnogovornika bivšeg šefa BiH obavještajne službe Osmana Mehmedagića tijekom osam godina njegova mandata.

VEZANI ČLANCI

Mehmedagić je obavještajnu službu BiH vodio je od 2015. do 2023. godine, a kućni je prijatelj obitelji Izetbegović. Nakon brojnih afera tijekom mandata, Mehmedagić je konačno smijenjen 2023. godine, a nakon smjene je i uhićen zbog zloporaba ovlasti, a od kraja 2023. godine je po američkim sankcijama zbog korupcije. Očekuje se početak suđenja, a ovo ljeto su mediji pisali i kako je vraćen s hrvatske granice jer mu je Hrvatska zabranila ulazak u zemlju.

Članak s početka ovog teksta nastao je u vrijeme kad je Zoran Milanović često govorio o stanju u BiH i to na način da se ultimativno zalagao za prava Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike, a izjavio je da Bakir Izetbegović taj koji razbija BiH. Stoga je očito odlučeno da se i Zorana Milanovića treba diskreditirati na isti način kao i hrvatske političare u BiH prije toga – tekstovima Avde Avdića i pozivanjem na sigurnosne izvore.

Naime, novinar Avdo Avdić je za Mehmedagića, odnosno Bakira Izetbegovića i SDA, proteklih godina napisao brojne medijske članke u kojima proziva vrh hrvatske politike za veze s Rusima. U svojim bi se člancima redovito pozivao na fantomska izvješća sigurnosnih službi (za koja su svi upućeniji znali da se radi o fabriciranim izvješćima iz Mehmedagićeve paraobavještajne „kuhinje“), a općepoznato je bilo da teze za svoje članke dobiva izravno od Mehmedagića.

GALERIJA Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
1/42

Cilj ovih objava bila je proglasiti hrvatsku politiku prema BiH kao prorusku, kako bi je diskreditirali pred Amerikancima i ostalim zapadnim državama. Pri tome je Avdić proteklih godina, uz Zorana Milanovića i njegove suradnike, u svojim tekstovima kao „ruske igrače“ označio i Dragana Čovića, Borjanu Krišto i cijeli vrh HDZ-a BiH, ali i vrh hrvatskog HDZ-a. Avdić je tako nedavno Andreja Plenkovića nazvao „kosponzorom agresije na BiH“, a u drugom je članku napisao kako je Plenković „ogolio politiku hrvatske i na Balkanu i u Europi, politiku koja kao i Vučićeva, samo malo više sakrivena, politika sjedenja na dvije stolice: briselskoj i ruskoj“.

Proglašavanje hrvatske politike proruskom od strane BiH medija bliskih Bakiru Izetbegoviću i vrhu SDA bilo je posebno intenzivno u vrijeme prije općih izbora u BiH u listopadu 2022. godine. Tada je vitalna politička tema za Hrvate u BiH bio Izborni zakon, odnosno njegove izmjene kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata u BiH na izborima u listopadu te godine. Naravno, Bakir Izetbegović, SDA i ostale unitarističke snage u BiH, poput Željka Komšića, bili su izrazito protiv tih izmjena pa su započeli kampanju diskreditacije hrvatske politike proglašavajući je proruskom. Tako su svaki zahtjev Hrvata u BiH, a koji su imali potporu službenog Zagreba, proglašavali „ruskom igrom“ kako bi se srušila BiH.

VEZANI ČLANCI

Naime, znali su da je ruska priča „crvena krpa“ za Amerikance u BiH, a bez Amerikanaca u BiH nisu mogući nikakvi pomaci, pa ni oni oko izbornog zakona. Međutim, unatoč medijskoj ofenzivi, Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ipak je djelomično usvojio hrvatske zahtjeve pa je nametnuo izmjene Izbornog zakona.

Koliko važna je ova tema bila za Izetbegovića, Mehmedagića i vrh SDA, govori detalj u kojem je Avdo Avdić čak i Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, nakon što je usvojio dio izmjena izbornog zakona u BiH, proglasio islamofobom i naravno, ruskim igračem, kao i HDZ-ovim. Avdić je tako izjavio da je Schmidt „došao da provede ono što su od njega tražili zvaničnici Vlade Hrvatske“ te da je „došao po nalogu Angele Merkel koja je u tom trenutku bila povezana s Ruskom Federacijom“.

Nakon što je SDA izgubila državnu vlast na izborima u BiH krajem 2022. godine, a osobito nakon što je u veljači 2023. godine smijenjen, a kasnije i uhićen, Osman Mehmedagić, Avdo Avdić značajno je reducirao svoje tekstove o ruskim igračima u hrvatskoj politici, što opet potvrđuje njegove izvore ili, bolje rečeno, nalogodavce.

FOTO Plenković ga je grdio, a on na brodu: Milanović pratio vojnu vježbu, javio se i mornarima

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
1/23

Komentara 24

Avatar Kajman
Kajman
20:22 14.10.2024.

Ovaj članak je čisti spin. Uzmeš diskreditiranog novinara, izvučeš iz hrpe gluposti ono što je pisao o problematičnoj temi (Milanović ruski igrač), i onda lijepo izvučeš silogizam kojim zaključuješ ako je novinar diskreditiran onda je i tvrdnja kako je Milanović Ruski igrač diskreditirana. BS. Činjenica je da je RH dio EU i NATO i da time uživamo određene privilegije. Onda se zapitamo komu više odgovara ono što Milanović govori, Rusima ili EU i NATO? Rusima naravno. Da li je to dokaz da je Milanović Ruski igrač? Ne, on uistinu vjeruje da time koristi RH no oni koji se bave ovim poslom imaju termin za takvu osobu, a to je "koristan idiot". Dođe li do širenja sukoba kao i uvijek do sada neće biti neutralnih i nema apsolutno nikakve šanse da će zbog ovakvih ili onakvih stavova Hrvatsku zaobići nedaće, pitanje je samo na čijoj ćemo mi onda biti strani. Uistinu ne treba biti pretjerano pametan da bi se ovo shvatilo.

Avatar Đovak Noković
Đovak Noković
19:55 14.10.2024.

Nema sumnje da nam je izabranim predsjednikom porastao ugled u svijetu. Predsjednik kojeg svi rado pozivaju u bilaterne susrete. Predsjednik koji sve radi u duhu EU i Nato-a. Predsjednik čije je zadovoljstvo kupljenim Rafaelima poraslo do neslućenih visina. Uglavnom predsjednik, a toga se i bojim, na kojeg su mnoge zemlje ljubomorne što i one nemaju takvoga.

Avatar urokljivooko
urokljivooko
19:35 14.10.2024.

U ovom slučaju ne vrijedi ono Ako je A jednako B, a B jednako C, onda je i A jednako C. Da Milanović ima itekakve veze s Rusima preko Runje (sinjska veza), znamo jer je prijetio Butkoviću Runjom (vidit ćeš ti kad te moj Runje tuži 🤣). Dakle, tad i tamo s Dodikom je samo gradio svoju "vrijednost" Rusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije