IRAČKA KRIZA

Teritorij kao potpora SAD-u

25.02.2003.
u 00:00
Hrvatske pruge teško će se koristiti jer je Austrija izričito zabranila korištenje svoga teritorija
Pogledaj originalni članak

Većina europskih zemalja, među kojima i Hrvatska, zaprimila je američki zahtjev za korištenje njihova teritorija za transport ratnog materijala prema Turskoj i drugim iračkim susjedima. Neke europske zemlje promptno su pozitivno odgovorile na zahtjev SAD-a, dok se druge, poput Hrvatske, još premišljaju pritisnute kritikom europskih protivnika rata, poput francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, vlastitog javnog mnijenja ali i dvojeći kako se ne zamjeriti SAD-u, a ni europskim saveznicima.

Albanija, Bugarska, Rumunjska, Litva, Latvija, Slovačka već su i službeno pozvale SAD da se slobodno koristi njihovim zračnim i kopnenim prostorom. To su već prije učinili i američki saveznici u zapadnoj Europi Italija, Španjolska, Portugal i Nizozemska. Rumunjska je Amerikancima ponudila i svoju luku ConstanĐu0163u na Crnom moru, gdje je već prekjučer zračnim putem počela stizati američka ratna oprema. Rumunjski parlament, koji je odobrio tu odluku, odlučio je u Zaljev poslati i vojnu pomoć. Sve istočnoeuropske zemlje već su u sklopu Vilniuske skupine, među kojima i Hrvatska, potpisale deklaraciju kojom se daje potpora SAD-u. One su, poput Poljske, Mađarske i Češke, već i članice NATO-a te usko surađuju sa SAD-om ili su prošle godine pozvane u NATO.Iznajmljivanje teritorija SAD-u postalo je problematično posebice nakon istupa Jacquesa Chiraca koji je Istočnoeuropljanima poručio da se izlijeću bez potrebe. Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Češka još se službeno nisu očitovale. Mađarski parlament nedavno je na nekoliko dana odgodio odluku, ali je većina stranaka u parlamentu sklona da se iziđe ususret Amerikancima. Iako se u američkim zahtjevima spominje korištenje i zraka i kopna, zračni prostor mnogo je zanimljiviji Amerikancima. Transport željeznicom od Njemačke do Turske dug je, te bi lako mogao biti i blokiran, a ne postoji mnogo drugih pravaca. Hrvatske pruge teško će se koristiti jer je i Austrija, jedina zemlja uz Švicarsku, izričito zabranila korištenje svoga teritorija. Kako su Švicarska i Italija spona između Njemačke i Italije, vjerojatnije je, ako se ratni materijal bude prebacivao vlakovima, da će iz Njemačke ići preko Poljske, Slovačke, Rumunjske i Bugarske. Amerikancima bi mogle biti zanimljive i neke luke za prekrcaj materijala. Pomorske pak baze Amerikanci imaju u Italiji, odakle zasad prebacuju ratni materijal.Amerikancima je zračni prostor bitniji jer velikim transportnim zrakoplovima mogu prebacivati brzo i sigurno ratni matrerijal, ali i za prelete izvidničkih i borbenih zrakoplova na putu iz zapadnoeuropskih i američkih baza. Kopno je u tom slučaju zanimljivo za eventualna prisilna slijetanja.

Davanje svoga teritorija na korištenje Amerikancima je bitno jer to istodobno znači i davanje podrške u Iraku, što je SAD-u trenutačno za neke zemlje važno koliko i samo korištenje njihova teritorija.

Vlado Barišić

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr