DJECA Od listopada nove mjere sigurnosti u vrtićima

Tete će morati čekati roditelje jedan sat

Foto: import
Tete će morati čekati roditelje jedan sat
21.10.2007.
u 20:21
Pogledaj originalni članak

Kasni li roditelj po dijete u vrtić, odgojitelji trebaju biti strpljivi te pokušati stupiti u kontakt s njim. Ne treba dizati paniku ako je kašnjenje kraće od sata jer postoji mogućnost da je roditelj spriječen.

Nasilje na djecom
To je jedna od novih preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na temelju kojih je svaki vrtić u Hrvatskoj morao odrediti mjere sigurnosti i protokole rješavanja potencijalno opasnih situacija te ih od 1. listopada početi provoditi.

Prema novim sigurnosnim programima, treba voditi računa o osobama koje se "motaju" oko vrtića, o sigurnosti djece na izletima, metodama pružanja prve pomoći, kako postupiti u slučaju nasilja nad djetetom u obitelji... U programima su i protokoli kako postupiti u slučaju bijega djeteta iz vrtića, a u većini se ogojiteljima savjetuje da ne paničare.

Potom bi trebali provjeriti sve prostorije u vrtiću, obavijestiti ravnateljicu, roditelja i policiju. Jedina preporuka MZOŠ-a koja obavezuje sve jest da osim roditelja po dijete u vrtić mogu doći samo ovlaštene osobe. Hoće li to biti bake, djedovi, tete.. odlučuju sami roditelji, a vrtiću potom ostavljaju njihove podatke. I iako se svi ravnatelji vrtića slažu da je sigurnost djece najvažnija, neke nove mjere teško će biti provedive, posebice u vrtićima u manjim mjestima.

Zaštititi pješčanike
Po djecu u vrtić često šalju njihovu stariju braću, a to nove mjere zabranjuju. Imali smo i slučaj da su roditelji dijete poslali samo u vrtić jer živi u blizini. Dijete je na putu u vrtić palo u bunar  ispričala je Fanica Ivelja, ravnateljica vrtića na Korčuli.

Ravnatelje je zbunila preporuka da samo punoljetnoj osobi mogu dati dijete jer mnoge vrtiće pohađaju i djeca maloljetnih roditelja. No u MZOŠ-u tvrde da se to pravilo ne odnosi i na roditelje. Novost su i mjere vezane za održavanje igrališta. Njih pak podvornici moraju obilaziti svako jutro, a pješčanike nakon radnog dana moraju zaštititi poklopcem ili spremiti u vrtić.

Pogledajte na vecernji.hr