TRAŽENJE RJEŠENJA

Doznajemo: Ministarstvo je od Gradskog ureda tražilo ponovno utvrđivanje psihofizičkog stanja problematičnog učenika

Zagreb:  Novi prosvjed roditelja pred zagrebačkom školom u koju ide problematični učenik
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
23.10.2024.
u 13:03

Roditeljska (ne)suradnja, za koju gotovo iz svih institucija tvrde da izostaje, ne utječe na utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta budući da je osnovnoškolsko obrazovanje obvezno. Samo takvim pristupom moguće je ponuditi rješenje za probleme toga dječaka u nastavi, koji su se već pojavili u više osnovnih škola.

Desetogodišnji problematični učenik četvrtog razreda novozagrebačke osnovne škole uskoro bi mogao na utvrđivanje psihofizičkog stanja. Riječ je o utvrđivanju kojim se za dijete određuje samo primjereni program školovanja – drugim riječima određuje se hoće li dijete pohađati redovni razred, hoće li u posebni razredni odjel ili će školovanje morati nastaviti u nekoj od specijaliziranih ustanova. Naime, desetogodišnji dječak na istom tom postupku već je bio krajem siječnja ove godine, a da se postupak koji je u ingerenciji Gradskog ureda za obrazovanje, dakle u nadležnosti pročelnika Luke Juroša, mora i može ponoviti, pročelnika je jučer dopisom moralo podsjetiti Ministarstvo obrazovanja. Roditeljska (ne)suradnja, za koju gotovo iz svih institucija tvrde da izostaje, ne utječe na utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta budući da je osnovnoškolsko obrazovanje obvezno. Samo takvim pristupom moguće je ponuditi rješenje za probleme toga dječaka u nastavi, koji su se već pojavili u više osnovnih škola.

"Slijedom razvidnog kontinuiranog i neadekvatnog ponašanja učenika osnovne škole u Zagrebu te kod navedenog učenika utvrđenog poremećaja prilagodbe, molimo da ponovo pokrenete postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta u svrhu određivanja primjerenog oblika školovanja te time preispitate rješenje Gradskog ureda za obrazovanje od 2. veljače 2024. godine", piše u dopisu Ministarstva obrazovanja koji potpisuje Momir Karin, odaslanog pročelniku Gradskog ureda Jurošu.

Naime, Večernji list u posjedu je rješenja prvog psihofizičkog stanja stručnog povjerenstva Gradskog ureda. Tada je tu procjenu zatražilo stručno povjerenstvo škole iz koje se najprije ispisao cijeli jedan razred, pa onda i sam problematični dječak, znatno prije nego li će se dječak upisati u novu zagrebačku školu. U tom je rješenju utvrđen poremećaj u ponašanju i emocionalnom stanju te je odlučeno da dječak, kojem je to bila već druga upisana osnovna škola, nastavi školovanje po redovnom programu uz primjenu individualiziranih postupaka u redovitom razrednom odjelu. 

VEZANI ČLANCI

"Kako je iz dostupnih saznanja o funkcioniranju učenika razvidna potreba za osiguranjem primjerenih uvjeta školovanja za navedena učenika, molimo vas hitno donošenje novog rješenja kojim bi se navedenom učeniku osiguralo primjereno obrazovanje i okružje u skladu s njegovim potrebama i mogućnostima", stoji u jučerašnjem dopisu koje je odaslano pročelniku Jurošu.

Utvrde li se novim postupkom da dječak ne može pohađati redoviti razred, može biti uključen, recimo, u poseban razredni odjel koji u pravilu može imati do najviše pet učenika, a takvo bi rješenje išlo na ruku i učenicima i roditeljima razreda kojeg dječak trenutačno pohađa. Ako postoji, takav razred može biti i u školi koju trenutačno pohađa ili ta ista škola može formirati takav razred, tu prepreke nema. Ili pak dječak može biti upisan u bilo kojoj drugoj osnovnoj školi koja već ima formiran takav razred, a koja nema popunjen kapacitet posebnog razrednog odjela. Ovakva procjena koja se sada traži ipak nije procjena koju su zagovarali roditelji učenika koji s dječakom dijele razred. Oni traže stručnu i neovisnu cjelokupnu procjenu djeteta, njegova zdravstvenog i mentalnog stanja, koja se najčešće provodi u bolnici u Kukuljevićevoj. Pri takvim procjenama djece tada su uključeni i svi stručnjaci bolnice, kao i stručnjaci školske medicine, a u tome se postupku traži i očitovanje učiteljica i škole koju je dijete pohađalo. Takvu procjenu roditelji dječaka, kako neslužbeno doznajemo, odbijaju. Roditelji su po neslužbenim informacijama, koje potvrđuju i roditelji ostale djece iz razreda, odradili procjenu u privatnoj ustanovi, a takve privatne procjene ne obuhvaćaju ni stručnjake školske medicine ni one koji su u dnevnom doticaju s djetetom koji prolazi procjenu. Na roditelje koji odbijaju takvu procjenu djeteta mogu utjecati tek iz Centra za socijalnu skrb i sud. Sad još samo preostaje da netko i te ustanove podsjeti da su dužne postupati, naročito u slučaju koji je utjecao na nekoliko osnovnih škola i nemali broj ostale djece koja su se zatekla u tome problemu.

FOTO Novi prosvjed ispred škole: Ravnatelj podnio ostavku, roditelji su mu poručili da se vrati

Zagreb:  Novi prosvjed roditelja pred zagrebačkom školom u koju ide problematični učenik
1/6

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije