strani mediji

The Wall Street Journal: Hrvatska je kapitulirala!

Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
The Wall Street Journal: Hrvatska je kapitulirala!
25.09.2013.
u 16:32
O današnjem sastanku Miljenić-Reding izvijestili su i brojni svjetski mediji koji većinom navode da je Hrvatska popustila pod pritiskom Europske unije
Pogledaj originalni članak

O današnjem sastanku Miljenić-Reding, odnosno dogovoru Hrvatske i Bruxellesa o primjeni europskog uhidbenog naloga izvijestili su i brojni svjetski mediji koji većinom navode kako je Hrvatska popustila pod pritiskom Europske unije.

The Wall Street Journal tako u članku pod naslovom "Hrvatska kapitulirala u sporu oko europskog uhidbenog naloga" piše da je "Hrvatska u srijedu krenula u rješavanje sukoba s Europskom komisijom oko izručenja osumnjičenih kriminalaca drugim državama članicama EU".

Reuters UK piše da je "Hrvatska obećala u srijedu da će izmijeniti zakonske odredbe o izručenju najkasnije do siječnja iduće godine čime je poklekla pod pritiskom Europske komisije u sukobu koji je okaljao njezine prve mjesece kao članice Europske unije".

European Voice piše da je "Hrvatska, nakon intenzivnog pritiska Europske unije, pristala izmijeniti zakonske odredbe o izručenju", a da je "Hrvatska popustila pod pritiskom EU" također spominje i talijanska ANSA.  

Podsjetimo, na konferenciji za novinare u Bruxellesu hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding objavili su da se vremensko ograničenje u ''lex Perković" ukida najkasnije 1. siječnja 2014. godine.

– Hrvatska će žurno poduzeti sve potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu. Ovo ukidanje vremenskog ograničenja koje je onemogućavalo primjenu EUN-a na djela počinjena prije 1. kolovoza 2002. omogućit će da se EUN primjenjuje na sva kaznena djela, neovisno o datumu počinjenja – kazao je Miljenić.

>> Miljenić: Promijenjeni lex Perković najkasnije do 1. siječnja 2014.!  

>> 'Ovo nije kompromis, ovo je ustupak'  

>> Što građani misle o lex Perković? 'Neka se Milanović malo smiri'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.