budite na oprezu

Disat ćemo na škrge: Hrvatsku zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val, uskoro vrhunac

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Velike vrućine i gužve turista na Stradunu mnoge su natjerale na veliku i malu Onofrijevu fontanu po osvježenje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Velike vrućine u Dubrovniku najlakše se podnose u moru
20.06.2023.
u 06:53
Vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak, kada bi temperature ponegdje mogle rasti i preko 35 stupnjeva.
Pogledaj originalni članak

Danas će biti pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Vjetar ujutro slab, duž obale burin, a od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 28 do 33°C. U srijedu će biti također sunčano i vruće, ponegdje uz slab dnevni razvoj oblaka. Kasno popodne u sjeverozapadnim predjelima postoji vjerojatnost za poneki pljusak i grmljavinu. Vjetar većinom slab, u Dalmaciji popodne i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 13 do 19 na kopnu, između 19 i 24 na moru, a najviša dnevna od 29 do 34°C. Vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak, kada bi temperature ponegdje mogle rasti i preko 35 stupnjeva, vremenska je prognoza.

VEZANI ČLANCI: 

"I iduća tri dana, do četvrtka, nastavit će se prave ljetne prilike uz obilje sunca te prvu ovogodišnju vrućinu, čak i toplinski val, naime maksimalna temperatura dosegnut će i vrijednosti oko 34 stupnja. Zatim s petkom stiže izražena promjena s kojom će lokalno biti i jačeg nevremena, a i vrućina će popustiti. I na Jadranu će kraj tjedna biti promjenljiviji, s mjestimičnim neverama ponajprije potkraj petka i u subotu kada će zapuhati jaka i olujna bura. No, prije toga pretežno sunčano i vruće – možemo reći i kako dolikuje za kalendarski početak ljeta. Prilagodite i svoje aktivnosti visokim temperaturama, a onda i nadolazećoj promjeni", vremenska je prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

"Srijeda i četvrtak ne donose veću promjenu, nastavlja se uglavnom suho vrijeme uz obilje sunca, no bit će još toplije. U petak stiže promjena, posebice potkraj dana, kada duž cijele obale raste vjerojatnost za mjestimične nevere. Petak donosi izraženu promjenu i u unutrašnjosti pa će biti potrebno obratiti pozornost na upozorenja na grmljavinsko nevrijeme, a u pretežno sunčanu srijedu te osobito četvrtak – i na vrućinu", prognozirala je Tanja Renko iz DHMZ-a.

Preporuke za starije za vrijeme toplinskog vala čitajte OVDJE.

Video: Evo kako rashladiti automobil tijekom ljetnih vrućina

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LJ
ljeto90
09:31 20.06.2023.

Krenulo silovanje sa vremenom?? Po ovome ispada da nikada nije temperatura bila 35 stupnjeva bit će da je samo unazad trideset godina o ako toplo ljeti??

DU
Deleted user
09:59 20.06.2023.

Pocelo je, strane Novine objavljuju "Europa se duplo zagrijava " kad smo bilii djecaa temperature su bile preko 40c do 45c, pa nitko nije kukao, jos nije bilo klimatskih uredjaja! Zele nas ponovo zatvoriti radi klimatskih promjena. Sta bi tek Novine u Indijii trebale pisati kod njih su temperature preko 50c.

Avatar R2D2
R2D2
11:33 20.06.2023.

A kaj je čudno što su ljeti visoke temperature? Klima fanatici u ekstazi.