vatikanski protokol

Zašto Josipović, poput Karamarka, nije poljubio ruku Papi?

Foto: FAH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL
Jadranka Kosor,Ivo Josipović,papa
Foto: Tomislav Busljeta/Ured predsjednika/PIXSELL
Ivo Josipović,papa
Foto: HDZ
Tomislav Karamarko,papa
29.04.2014.
u 18:45
Mate Granić:
 Protokolarni gaf nisu učinili ni predsjednik RH ni Karamarko
Pogledaj originalni članak

Nije ostalo nezapaženo da predsjednik Ivo Josipović nije poljubio ruku papi Franji. Njih su se dvojica susreli i srdačno pozdravili nakon mise na kojoj su proglašeni svetima pape Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.

Podilaženje biračima

Hrvatske promatrače dodatno je zbunilo kad su kamere uhvatile predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako ponizno ljubi Franjinu ruku. Je li šef države Ivo Josipović pogriješio što nije postupio kao šef oporbe? Je li primjereno da šef jedne države ljubi ruku šefu druge države? Papa Franjo nije samo poglavar Katoličke crkve nego i šef države. Bivši ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić kaže da protokolarni gaf nisu učinili ni Josipović ni Karamarko.

– Karamarko je kao predsjednik stranke i kao vjernik poljubio Papi ruku. To je i lijepa gesta – ističe dr. Granić dodajući da nije pogriješio ni Josipović zato što je riječ o susretu dvojice državnika. Tim više što je Josipović deklarirani agnostik pa bi se rukoljub mogao tumačiti i kao podilaženje vjernicima na čije glasove računa na predsjedničkim izborima.

Prave protokolarne zavrzlame nastaju kad je šef države i deklarirani katolik. Gledajući strogo protokolarno, on bi u tom slučaju morao poljubiti papi ruku. Ali opet, je li prihvatljivo da šef države ljubi ruku drugom suverenu? Granić naglašava da može i jedno i drugo, ali da puno toga ovisi o vremenu i prostoru u kojemu je sastanak održan.

Tuđmanovi pozdravi

Otkriva da je Tuđman znao ljubiti ruku Papi, ali i da je svjedočio susretima kada su se samo rukovali. Granić smatra da se u posljednjih dvadesetak godina dosta strogi vatikanski protokol polako liberalizira. Ugledni teolog Bono Zvonimir Šagi ističe da predsjednik Josipović nije trebao poljubiti Papi ruku. Mnogi su stekli dojam da je i samom papi Franji pomalo nelagodno kada mu političari i državnici ljube ruku.

– Mislim da bi on volio da je manje običaja kakvi su nekada bili. Ljubljenje ruku ni do sada nije bilo obavezno. Papa Franjo pokazuje jednostavnost, ali i on se mora ponekad pokoriti protokolu – zaključuje fra Bono.

Naši sugovornici slažu se da će jednostavni papa Franjo pojednostavniti sadašnji protokol koji će biti primjereniji skromnom apartmanu u kojemu živi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 176

KU
kufmaario
19:06 29.04.2014.

Nerazumim zbog cega je isao u Vatikan kad mu tamo nije mjesto.

MJ
matej.jelcic
19:17 29.04.2014.

Papi nece ljubit ruke, al zato se klanja djavlu iz kumrovca !! sramota

DO
domoljubxy
18:58 29.04.2014.

Crvena banda ne vjeruje u svetost kao što je sveti otac bog isus obitelj familija sve što je Hrvatima sveto pa koga se je to biralo da nas zastupa poljubio bih sigurno titu zločincu ruku kao i petokraku sramim se tko nas to zastupa mislim da više nikada neće izdajnici hrvatskoga naroda