Pitanje je odakle su

Trešnje su duplo skuplje nego lani: 'Riječ je o još jednoj prijevari potrošača. Ljudi lažu'

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Prve trešnje na riječkoj tržnici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Ponuda sadnica povrća na tržnici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Prve trešnje na rije?koj tržnici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Prve trešnje na riječkoj tržnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Odlična ponuda voća i povrća na Gradskoj tržnica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Odlična ponuda voća i povrća na Gradskoj tržnica
21.05.2023.
u 11:04
Većina toga što se nudi na štandovima stiglo je iz uvoza, iz hladnjače sa Žitnjaka. Štandove na kojima se trešnje ovih dana prodaju pod domaće – mjerica od pola kilograma košta 5 eura – treba uzeti s oprezom, a i za inspekciju bi tu vjerojatno bilo posla.
Pogledaj originalni članak

Početna cijena trešanja na zagrebačkim se tržnicama s astronomskih 28 istopila već na 10 do 12 eura za kilogram, što je i dalje 50-60% više nego u isto vrijeme lani kad su koštale 35-40 kn/kg. Gotovo svi prodavači kunu se da su domaće, slatke kao med te da ih zapravo prodaju po "akcijskim" cijenama, dok iz Udruge ZG trešnja tvrde da je još riječ o jednoj prijevari potrošača i većina ih je iz Španjolske, Tunisa ili Maroka.

Kasne i kaštelanske

Berba prvih – kaštelanskih, počela je, naime, tek prošlog vikenda, pa stala zbog kiše. Nastavila se tek u četvrtak. – Prvih dana berbe ubrano je najviše 250-300 kg i prodavale su se po veleprodajnoj cijeni od 7 eura, pa vi zaključite. Ljudi lažu – kaže predsjednik Udruge ZG trešnja Zlatan Kljaković Gašpić ističući kako su na ranim sortama štete od 50 do 70%, kako gdje. Pucaju zbog izrazito kišnog vremena, a i prinosi su podbacili. U vrijeme oprašivanja, zbog izrazito lošeg vremena, hladnoće, kiše i jakog vjetra, do trešnjinih su se cvjetova "probijali" tek bumbari, solitarne pčele i voćne osice.

U Zagrebu pak berba počinje za 5-6 dana. Cijene im neće rušiti rijetke talijanske koje nam pristižu po veleprodajnoj cijeni od 9 eura, s obzirom na to da se i susjedi bore s poplavama. No cijene kasnijih sorti, koje su prema Kljakoviću Gašpiću u puno boljoj kondiciji – pa će škarta biti najviše 10% – drastično bi mogle srušiti srpske. Otkako ih iz Srbije zbog embarga ne izvoze u Rusiju, na našem tržištu završavaju i za manje od eura po kilogramu. Kako bilo, štandove na kojima se trešnje ovih dana prodaju pod domaće – mjerica od pola kilograma košta 5 eura – treba uzeti s oprezom, a i za inspekciju bi tu vjerojatno bilo posla. Zato su breskve, marelice, nektarine, lubenice, avokado, borovnice..., koje ovih dana vidimo po tržnicama i trgovinama, nedvojbeno iz uvoza.

Većini je porijeklo Španjolska, tek su lubenice grčke ili marokanske. Cijena – "sitnica" – 2,50 eura (18,84 kn) za kilogram, s time da se na utrinskom placu može kupiti i četvrtina, čak i manje, dok u trgovačkim lancima u pravilu nude cijele lubenice teške oko 6 kg za 10,74 eura ili nekadašnjih 80,92 kune. Breskve, marelice, nektarine... u trgovinama koštaju 3,99 eura/kg (30,06 kn), na tržnicama 5, borovnica 16 eura (250 g 4 eura), a avokado 13 eura/kg. Prema podacima DZS-a svježe voće je u travnju na godišnjoj razini bilo skuplje 15,7, povrće 16,7%.

POVEZANI ČLANCI:

U Utrinama na nekim štandovima oči bodu i prve "domaće" mahune po 8, a pokraj njih široke "iz Španjolske" za 4 eura/kg te rajčice – ne cherry, kakve po trgovačkim lancima i tržnicama viđamo i cijelu godinu i trenutačna im je cijena 6-8 eura/kg, nego volovska srca i jabučari po 3,50-4 eura/kg?! Na svakom štandu isti, kao da su klonirani. Neki potiho šapuću kako su iz Sjeverne Makedonije i Turske, dok nas prodavači tvrde da su domaći iz Županje, Zaboka, Zadra, Kaštela, Virovitice...

– U Županji volovsko srce beremo već dva mjeseca – uvjerava nas jedna "kumica". – Malo sutra, kad bi stala kiša i konačno ugrijalo, mojih iz Sukošana bilo bi tek za dva tjedna iz plastenika, a s otvorenog tek sredinom srpnja – javlja se jedan od OPG-ovaca, pokazujući blitvu, kupusnjače, salatu, poriluk... – To jest domaće. Za Uskrs pod zadarskim mladim krumpirom prodavao krumpir iz Cipra i Izraela, a ja sam tek prošlu sedmicu donio prvih 20 kila domaćeg. U plasteniku se on nikome ne isplati. Većina toga što se nudi na štandovima stiglo je iz uvoza, iz hladnjače sa Žitnjaka – napominje. S njime se slaže i čelnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec.

POVEZANI ČLANCI:

Premalo kontrole

– Ima domaće rajčice, ali uglavnom iz hidroponskog uzgoja kakvoga imaju veće povrćarske firme u Hrvatskoj, grapolo, cherry, beef. Sumnjam da sada ima volovskog srca i jabučara, pogotovo ako je riječ o malim privatnicima kojima je uz skupa ulaganja takvo što nemoguće proizvesti i koštale bi definitivno puno više – tvrdi Budanec. – Krastavci i tikvice su, moguće je, domaći, a za takve rajčice čisto sumnjam. Zbog premalo sunca i previše vlage jedva i jagode koje su puno osjetljivije dozrijevaju, kamoli velike i mesnate rajčice. Definitivno je na tržištu premalo kontrole, ili se uopće i ne kontrolira – zaključio je Budanec.

>>VIDEO Obilježavanje Europskog dana mreže Natura 2000 te Međunarodnog dana bioraznolikosti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

Avatar comandante
comandante
11:45 21.05.2023.

zašto ih kupujete?? neka im strunu

FR
franjo
12:23 21.05.2023.

Ovi muljatori po tržnicama su gori , skuplji, bezobrazniji od trgovačkih lanaca. Sve ih treba bojkotirati i ne kupovati kod njih .

RA
racman
12:03 21.05.2023.

U mirovini sam i nisu mi trešnje skupe, zato jer ih ne kupujem.