zadržavanje povjerljivih dokumenata

Donald Trump izjasnio se nevinim po svih 37 točaka optužnice, sa suda otišao u zračnu luku

Foto: REUTERS/Jane Rosenberg
Donald Trump
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
Former U.S. President Trump departs the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, following his arraignment on classified document charges, in Miami
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
Former U.S. President Trump departs the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, following his arraignment on classified document charges, in Miami
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
Former U.S. President Trump departs the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, following his arraignment on classified document charges, in Miami
Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Donald Trump
Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Donald Trump
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
The Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, as former U.S. President Trump is to appear there on classified document charges, in Miami, Florida
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
Police officers carrying helmets walk near the entrance of the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse building, in Miami
Foto: USA TODAY USPW/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump arrives at the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
Supporters of former U.S President Donald Trump gather outside Trump Tower in New York
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
A view of memorabilia depicting former U.S. President Donald Trump near the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, in Miami
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
A person wearing a t-shirt depicting former U.S. President Donald Trump holds a U.S. flag as he stands near the Wilkie D. Ferguson Jr. United States Courthouse, in Miami
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
Supporters of former U.S President Donald Trump gather outside Trump Tower in New York
Autori Vecernji.hr, Hina
13.06.2023.
u 22:01
Istražitelji su na Trumpovom floridskom imanju Mar-a-Lago prije godinu dana zaplijenili otprilike 13 tisuća dokumenata. Njih stotinu označeno je povjerljivima, iako je jedan od Trumpovih odvjetnika ranije rekao da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi
Pogledaj originalni članak

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je po 37 točaka zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata i pokušaja opstrukcije pravosuđa nakon odlaska iz Bijele kuće 2021. godine. Optužnica se temelji na Trumpovom postupanju s osjetljivim vladinim materijalima koje je uzeo sa sobom kad je u siječnju 2021. odstupio s dužnosti. Zbog toga je danas stigao na sud u Miamiju gdje se izjasnio nevinim.

Ova optužnica dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je velika porota na Manhattanu optužila Donalda Trumpa u odvojenom slučaju. Trump je zanijekao bilo kakvu krivnju u oba slučaja i obećao da će ostati u utrci za predsjedničke izbore.

VIDEO Objavljene fotografije prostora gdje je Trump držao povjerljive dokumente

Tijek događaja:

21:52 - Trumpovo saslušanje je završeno. Dopušteno mu je napustiti sud bez ograničenja putovanja, a sudac Jonathan Goodman presudio je da mu nije dopušteno komunicirati s potencijalnim svjedocima u slučaju, piše Sky News.

Trump kreće prema zračnoj luci te će se vratiti u New Jersey gdje bi večeras trebao održati konferenciju za medije kako bi javno odgovorio na optužbe. Također, sutra mu je 77. rođendan.

21:36 - Donald Trump izjasnio se nevinim po 37 točaka optužnice.

Walt Nauta, suoptuženik bivšeg predsjednika, također se izjasnio da nije kriv, navodi BBC.

20:53 - "Ono što se radi predsjedniku Trumpu trebalo bi prestrašiti sve građane ove zemlje", rekla je Trumpova odvjetnica Alina Habba na konferenciji za novinare ispred suda.

“Ovo nije naša Amerika”, dodala je. Upitana kako se Trump osjeća, Habba je rekla da je "prkosan". 

VEZANI ČLANCI:

20:50 - Trump je ušao u sudnicu gdje se očekuje da će se izjasniti o 37 kaznenih optužbi s kojima se suočava.

Odvjetnici Todd Blanche i Chris Kise trebali bi zastupati Trumpa na sudu, rekao je CNN-u izvor upoznat s tim pitanjem.

20:25 - Odvjetnik Stanley Woodward koji zastupa Walta Nautu, pomoćnika bivšeg predsjednika, stigao je u zgradu saveznog suda uoči današnjeg ročišta. Ušao je u zgradu odvojeno od Naute koji je putovao s Trumpom. 

20:19 - Prema informacijama CNN-a, Trump je sada uhićen.

20:06 - Nakon što je stigao u zgradu suda, Trump će biti uhićen. Uzet će se elektroničke kopije njegovih otisaka prstiju, no ne očekuje se da će ga fotografirati s obzirom na njegovu prepoznatljivost.

19:50 - Donald Trump stigao je u zgradu saveznog suda u Miamiju gdje će biti optužen u slučaju koji je protiv njega pokrenuo posebni tužitelj Jack Smith, navodi CNN.

VEZANI ČLANCI:

19:45 - Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je po 37 točaka zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata i pokušaja opstrukcije pravosuđa nakon odlaska iz Bijele kuće 2021. godine. Optužnica se temelji na Trumpovom postupanju s osjetljivim vladinim materijalima koje je uzeo sa sobom kad je u siječnju 2021. odstupio s dužnosti. U optužnici stoji da je među tim dokumentima bilo osjetljivih američkih vojnih tajni, uključujući one o nuklearnom programu i potencijalnim ranjivostima zemlje u slučaju napada. Jedan dokument se odnosio na podršku jedne zemlje terorizmu protiv američkih interesa. 

Materijali su stigli iz Pentagona, CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i drugih obavještajnih agencija, stoji u optužnici. U njoj se tvrdi kako je Trump nekoj osobi pokazao dokument ministarstva obrane o "planu napada” protiv druge zemlje. 

Istražitelji su na Trumpovom floridskom imanju Mar-a-Lago prije godinu dana zaplijenili otprilike 13 tisuća dokumenata. Njih stotinu označeno je povjerljivima, iako je jedan od Trumpovih odvjetnika ranije rekao da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi. 

"Ja sam nevin čovjek!”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon objave optužnice.

VIDEO Neugodna situacija za Trumpa: Trenutak prije suđenja sudski službenici skoro mu zatvorili vrata pred nosom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Tombstone
Tombstone
21:42 13.06.2023.

Jos jedna farsa. Ali dobro je, nije ga se. No nije li zanimljivije od ovoga cinjenice da su Pelosi, Tlaib, Omar, AOC uz potpredsjednicu jednostavno nestali? Kao I problemi na juznoj granici, klimatske promjene, pandemija, manjine.....?

GM
gmižić
07:28 14.06.2023.

Tako su pakovali i nevinom Sanaderu...

HO
homofobic
15:41 14.06.2023.

Americka Konstitucija kaze izricito da Predsjednik ima jedini pravo bez ikakvih ogranicenja odredivati i nacionalnoj sigurnosti, da moze postavljati i skidati ogranicenja i tajnost dokumenata, rukovati dokumentima kako ga volju! Tu diskusije nema! Drugo Vrhovni Sud Amerike je jednoglasnom odlukom potvrdio ta Predsjednikova prava i specificirao da ne postoji propisana procedura za predsjednika o pridrzavanju birokratskih morala u mjenjanju statusa tajnosti dokumenta te da pismeni dokument o promjeni statusa nije potreban, da je dovoljno Predsjednikova rijec a on to moze legalno promjeniti “cak i samo svojim pomisli“! Sve ostalo prema tome vise ne vrijedi pa ako je Trump dok je bio Predsjednikom pomislio da je promjenio status dokumenata onda ne postoje osnove za sve ove optuzbe!