Dani ponosa

U Bjelovaru obilježena 20. godišnjica ustroja 105. brigade HV-a

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Bjelovaru obilježena 20. godišnjica ustroja 105. brigade HV-a
08.10.2011.
u 14:24
Tijekom rata kroz brigadu je prošlo oko 9800 branitelja od kojih su njih 92 položili život za slobodu i neovisnost domovine, dok ih je oko 350 bilo ranjeno.
Pogledaj originalni članak

Proslava Dana neovisnost na području Bjelovarsko-bilogorske županije dodatno je uveličana svečanim obilježavanjem 20. godišnjice ustraja 105. brigade HV. U bjelovarskoj školsko-sportskoj dvorani uz brojne uzvanike okupilo se više od tisuću pripadnika legendarne postrojbe koju su tijekom Domovinskog rata popunjavali bojovnici iz čak četiri županije, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske. Tijekom rata kroz brigadu je prošlo oko 9800 branitelja od kojih su njih 92 položili život za slobodu i neovisnost domovine, dok ih je oko 350 bilo ranjeno. Na svom ratnom putu brigada je sudjelovala na ratištima zapadne i istočne Slavonije te na području brodske  Posavine.
Evocirajući uspomene na teške ali slavne dane govornici na proslavi, stožerni general Petar Stipetić, general ZNG-a Imre Agotić, državni tajnik u ministarstvu Zoran Komar te ratni zapovjednik brigade Stjepan Ivanić, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec i župan Miroslav Čačija, svi odreda isticali su veliki doprinos pripadnika brigade naglašavajući kako su s visokom moralnom motivacijom, voljom i hrabrošću branili domovinu sudjelujući na svim ratištima u RH. S posebnim ponosom naglašena je činjenica da se u zoni odgovornosti brigade nije dogodio ni jedan ratni zločin, niti je itko od pripadnika brigade procesuiran niti sumnjičen za ratni zločin, što najbolje govori o moralnim karakteristika njezinih pripadnika. Za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu general Stipetić je kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića dodjelio ratnom zapovjedniku brigade Stjepanu Ivaniću odlikovanje reda kneza Domagoja s ogrlicom. Odlikovanje reda hrvatskog trolista za osobite zasluge u Domovinskom ratu primili su Zvonimir Sabolović,Zlatko Seleš, Ivica Sever te Darko Vojković.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
15:40 08.10.2011.

branitelji su ponos hrvatske velika vam hvala i slava