KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Virus na dječjoj hematoonkologiji splitske bolnice, zaraženo troje djece, troje roditelja i tri sestre

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Opatija: Građani se mogu testirati na koronavirus u šatoru postavljenom kod Doma zdravlja
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Opatija: Građani se mogu testirati na koronavirus u šatoru postavljenom kod Doma zdravlja
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo: Testiranje radnika Gerontološkog centra na koronavirus
29.08.2020.
u 15:39
Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj iznosi 2.560
Pogledaj originalni članak

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 9.549 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 180 preminulo, a 6.809 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8.770 osoba. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj iznosi 2.560.

15:30 - Nacionalni stožer objavio je kako će od sutra redovito izvješću o broju novih slučajeva zaraze koronavirusom umjesto u 14 sati, objavljivati svaki dan u 10 sati.

15:00 - Koronavirus probio je na dječju hematoonkologiju splitske bolnice, odjel na kojemu se liječe djeca oboljela od malignih bolesti. Dalmatinski portal piše da su se prvi simptomi javili kod jednog oboljelog u četvrtak. Nakon toga uslijedilo je testiranje svih pacijenata i zaposlenika s odjela.

Zaraženo je troje roditelja i troje djece te tri medicinske sestre. Jedan roditelj i dijete smješteni su na Zavod za infektivne bolesti. "Nije ništa neočekivano, poduzete su sve epidemiološke mjere i obrađuju se kontakti. Nema mjesta panici. Na Zavodu su jedan roditelj i dijete", kazao je dr. Ivo Ivić, voditelj Zavoda za infektivne bolesti.

14:52 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Krapine i općine Đurmanec, a po jedna s područja grada Zaboka i općina Konjščina i Mače.

U istom je razdoblju ozdravila jedna osoba s područja grada Krapine. Trenutno su u Krapinsko-zagorskoj županiji 32 aktivna slučaja zaraze koronavirusom.

14:50 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o četiri muškarca iz Dubrovnika od kojih su dvojica kontakti, a jedan se zarazio izvan županije.  Zaražena je i jedna žena (kontakt) i jedan muškarac iz Župe dubrovačke, jedan muškarac iz Korčule te jedna žena iz Ploča koja se najvjerojatnije zarazila u Crnoj Gori. Covid pozitivna je i po jedna žena iz Metkovića i Dubrovačkog primorja, dvije žene koje imaju prebivalište u Zagrebu, ali se trenutno nalaze u Župi dubrovačkoj te jedan državljanin SAD-a koji je trenutno u Dubrovniku. Izliječeno je pet osoba - tri iz Dubrovnika, te po jedna iz Ploča i Metkovića.

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 9 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 9221 uzoraka. U samoizolaciji se nalaze 403 osobe, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije.

14:48 - Gotovo svi štićenici Doma za umirovljenike u Kaštelima, njih 20 od ukupno 21, pozitivni su na koronavirus, dok će se za jednog od njih testiranje ponoviti, doznaje se u subotu u splitsko-dalmatinskom  županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Više pročitajte ovdje

13:40 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedan slučaj je povezan sa svadbom od 15. kolovoza, a kod drugog slučaja se radi o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja radi se o blažim kliničkim slikama i neće biti hospitalizirani. U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala, pa je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Na bolničkom liječenju sada se nalazi sedam osoba. Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sad je 59. Pod mjerom samoizolacije trenutno vodimo 315 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

- U slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, a svadbena svečanost svakako spada među njih, epidemiolozi se nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj zapravo sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze. Moramo biti svjesni da je to vremenski vrlo zahtjevno, a vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo COVID-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte. Upravo zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije jučer uputio prijedlog Stožeru RH da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100, a što bi s jedne strane i dalje omogućavalo održavanje svadbenih svečanosti te s druge strane omogućilo lakšu i bržu epidemiološku obradu u slučaju potrebe. Vjerujem da naši sugrađani sada već sami znaju procijeniti koje situacije predstavljaju povećani rizik za mogući prijenos zaraze te stoga mogu samo pozvati da takve situacije, ukoliko imaju izbor, izbjegavaju ili da pridržavanjem epidemioloških mjera i preporuka taj rizik pokušaju smanjiti – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:41 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 29.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 429 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o 8 osoba više, a dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 132 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 286 osoba, a 11 ih je preminulo.

12:36 - U Karlovackoj županiji su od jučer u 12 sati do danas u podne pristigli nalazi za 31 osobu, a ceka ih se još oko 150. Od pristiglih nalaza  imamo jednu novu pozitivnu osobu. Riječ je o ženskoj osobi iz Ogulina ( za Ogulin pristigli svi nalazi, njih 17). Epidemiološka obrada je u tijeku.

U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. Hospitalizirane su u Opcoj bolnici Karlovac tri osobe.

12:35 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 846 obrađenih testova danas je 110 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 56, Hvara 2,  Imotskog 4, Kaštela 9, Makarske 3, Omiša 2, Sinja 5, Solina 8, Suptera 2, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma, 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Klisa 2, Lovreća 1, Muća 1,  Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sućurja 1 i Zagvozda 1 osoba.

Od 110 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1422 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
4 osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split preminula su dvije osobe, jedna ženska osoba stara 90 godina i jedna muška osoba stara 70 godina. Obje osobe su uz niz drugih komorbiditeta bile pozitivne i na COVID infekciju.

12:13 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 8 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (4) te po 1 osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Oriovac, Garčin i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 376, dok je broj aktivnih slučajeva 145 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 6 osoba (1 manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi 841 osoba (47 osoba više u odnosu na prethodni dan), od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze 2 pozitivne osobe.

Obavještavaju se građani koji su dana 25. kolovoza 2020. godine (utorak) oko 13 sati bili na sahrani na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu da se, ukoliko razviju neki od poznatih simptoma bolesti COVID-19, odmah jave u COVID ambulantu ili dežurnom epidemiologu radi daljnjeg postupanja.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

11:52 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 11 osoba je pozitivno na koronavirus; četiri osobe iz Šibenika, dvije iz Vodica, po jedna iz Drniša i Knina i tri osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je u drugoj županiji. Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i za većinu njih je epidemiološka obrada u tijeku.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 115 aktivni slučaj oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 6 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja  24 sata uzorkovano je 237 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 442 osobe i svi su kontakti oboljelih.

11:42Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar komentirao je broj od 93 novooboljele osobe u Zagrebu.

- Rekordan broj. Ali, ako raščlanite sve skupa, brojka pozitivnih je ispod 10 posto. Dio testiranja radi Zarazna bolnica, a dio radi HZJZ. Ukupan broj testiranja je bio gotovo 1000. Jučer smo rješavali se one zaostatke od prošlog tjedna. 42 pozitivna su od ranijih dana, a od jučer je 51 u Zagrebu pozitivan, ali morali smo kumulativno to prikazati. Situacija je sve osim alarmantna - rekao je Šostar te dodao:

- 12 pozitivnih je uvoz iz BiH, velik broj je i iz klubova na moru. Sada au svi hladnjaci s uzorcima prazni i zaostatci su riješeni pa imamo još samo uzorke od posljednjih 48 sati.

Video - Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle

 

11:32 - U Međimurskoj županiji od 101 testirane osobe, tri su pozitivne na koronavirus. 

Danas je do 11 sati testirano 119 osoba i ti su uzorci u obradi. Dosad je ukupno obavljeno 3540 testiranja, a trenutno je 30 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 298 osoba. 

11:15 - Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim i prijateljskim kontaktima. Sedam novozaraženih je s područja grada Zadra, po troje iz općina Kali i Sv. Filip i Jakov, dvoje su iz Bibinja, a po jedno iz grada Benkovca te općina Pakoštane, Stankovci, Sukošan i Zemunik Donji.
 
U samoizolaciji je 780 osoba, nadzor je istekao za njih 6137, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

10:35 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se 11 nalaza još očekuje.

Dvije novozaražene osobe kontakti su ranije oboljelih od koronavirusa, dok tri novooboljele osobe nisu kontakti ranije pozitivnih na COVID-19 i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje.

Dvije osobe su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih tako da je trenutno u županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je 126 osoba.

10:34 - Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 272 uzorka.

Pozitivan nalaz na koronavirus ima devet osoba, od toga sedam iz Osijeka te po jedna osoba iz Đakova i Čepina.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru.

Devet novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 291 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 16 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije.

10:33 - U Primorsko-goranskoj županiji je danas 19 novozaraženih. 11 su kontakati od prethodno zaraženih osoba koji su sukladno epidemiološkim smjernicama testirani u samoizolaciji, ostali su kontakti većih okupljanja i povratnici s putovanja i godišnjih odmora.

10:27 - U Virovitičko-podravskoj županiji zabilježene su tri novooboljele osobe

Lokalni je stožer ustvrdio kako su svadbeme svečanosti izbor zaraze i porasta broja oboljelih pa je predložio Nacionalnom stožeru ograničavanje broja ljudi na takvim svečanostima do 50. 

10:25 - Na području Ličko-senjske županije u protekla 24 sata tri su novooboljele osobe od bolesti COVID-19, sve oboljele osobe su s područja grada Novalje, a u tijeku je epidemiološka obrada kontakata. 

U protekla 24 sata testirana je 31 osoba, a pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Ukupno je 58 osoba oboljelih od bolesti od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije, među kojima je 18 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno, a jedna osoba je umrla.

Prilikom provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, policijski službenici Policijske uprave (PU) ličko-senjske nisu utvrdili kršenje, odnosno nepoštivanje izrečenih mjera.

09:44 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 563 uzoraka briseva (383 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 4 novozaraženih osoba, prenosi Glas Istre

Kod tri slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Španjolska), a koja iz poslovnih razloga boravi u Istri.

09:40 - U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 oosba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 358 testiranja na SARS-CoV-2 od koji su 93 nalaza bili pozitivni.

Od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba je za sada negativne epidemiološke anamneze, 37 osoba su kontakti COVID + osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom izlazaka na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljeih osoba je iz Bosne i Hercegovone (BiH). 

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije.

09:14 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je trinaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Sedam osoba je s područja grada Novske te je poznat izvor zaraze. Pet osoba je s područja grada Kutine te je riječ o oboljevanju unutar krugova obitelji, a zarazili su se od prvooboljelog člana. Jedna osoba je s područja općine Martinska Ves.

09:12 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca, 4 osobe iz Županje i 1 osoba iz Vrbanje - strana državljanka koja se trenutno nalazi u Vrbanji), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 617, od kojih su 522 osobe izliječene, a ukupno je 13 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 16 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirana je 91 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8160.

U samoizolaciji na području županije je 199 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 34  radnika (6 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 11 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

08:30 - Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je izvijestio o 357 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Županijski su stožeri zatražili uvođenje dodatnih epidemioloških mjera za svoje područje pa su tako od danas na snazi strože mjere u Zadarskoj i Međimurskoj županiji, a u Dubrovačko-neretvanskoj i Brodsko-posavskoj od ponedjeljka. 

- Mjere se razlikuju među županijama ovisno o tome koja županija ima problema s kojom djelatnosti - kazao je jučer Božinović dodajući da se uglavnom radi o ograničavanju svadbenih svečanosti (do 50 osoba), privatnih proslava (do 20 osoba), pogreba (do 50 osoba) i slično.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 125

Avatar Asterix
Asterix
10:43 29.08.2020.

Danas preko 400? Nema veze, glavno da se mladost dobro provela u noćnim klubovima ovo ljeto, tko zna kad će ponovo.

KR
Kalkulirano riskantan
09:57 29.08.2020.

Bit ćemo europski eksperiment za škole.... Imamo 5 puta više novo zaraženih od prosjeka u EU... A škola NORMALNO počinje... Opet smo zadnji škart.... Tko preživi... Pričati će

NA
nahtt1
11:03 29.08.2020.

U Zagrebu od 358 testiranih 93 novozaraženih ? Nikada manje testiranih, nikada više zaraženih.