Izumrla baština

U Hrvatskoj nestalo 12 umjetničkih i tradicijskih obrta

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Hrvatskoj nestalo 12 umjetničkih i tradicijskih obrta
30.01.2013.
u 16:06
Takvi obrti čuvaju identitet jednog naroda i sredine iz koje potječu i zato ih trebamo njegovati, kazao je Željko Vrbanus
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je posljednjih godina nepovratno nestalo čak dvanaest umjetničkih i tradicijskih obrta koje više nitko ne može vratiti. Ovu žalosnu činjenicu iznio je danas (srijeda) u Slavonskom Brodu predsjednik Obora za tradicijske i umjetničke obrte Hrvatske obrtničke komore Željko Vrbanus. To je, dodao je, razlog više da one tradicijske obrte koji još uvijek postoje držimo kao malo vode na dlanu i potičemo ih svim mogućim sredstvima.

- Hrvatska obrtnička komora je 2000. godine u suradnji s Ministarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva krenula u subvencioniranje, odnosno davanje bespovratnih poticaja tradicijskim i umjetničkim obrtima koje se obavlja prema točno određenom pravilniku. Ti obrti čuvaju identitet jednog naroda i sredine iz koje potječu i zato ih trebamo njegovati – rekao je Vrbanus. Jedini preostali obrtnik kovač u Brodsko-posavskoj županiji, Dragan Žambok iz Ruščice, istaknuo je kako tradicijski obrti izumiru jer se ne mogu nositi s novim tehnologijama. Jedini način za njihovo održavanje bio bi, kaže, staviti ih u funkciju, a to znači da rade, primjerice, za potrebe turizma ili u izradi suvenira.

- U Europi imamo masu primjera koji govore kako tradicijski obrti mogu funkcionirati kao i prije stotinu godina. Imali smo takvu inicijativu i u Brodu prije sedam godina, kada se počelo govoriti o Ulici starih zanata u gradskoj Tvrđavi. Nažalost, ta ideja nikada nije zaživjela – rekao je Žambok.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.