U Italiji je iz trgovina povučen sir mozzarella proizveden u Njemačkoj za talijanskog naručitelja, jer postaje plav u dodiru sa zrakom. Nakon što je jedna žena u Torinu primijetila tu pojavu i prijavila je policiji, torinski tužitelj Raffaele Guariniello je naložio zapljanu 7.000 mozzarella u skladištu distributora koji snabdijeva brojne diskonte na sjeveru Italije.
Tek će dodatne analize, koje će biti provedene u laboratorijima u Torinu i antidoping centru San Luigi Gonzaga u mjerstu Orbassanu, pokazati zašto mozzarelle proizvedene u Njemačkoj poplave u dodiru s kisikom.
Talijanski ministar poljodjelstva Giancarlo Galan zatražio je maksimalnu zaštitu potrošaća, dok udruga talijanskih poljodjelnika (Coldiretti) upozorava kako polovica od ukupne količine mozzarella u prodaji u Itaiji je proizvedeno s uvoznim mlijekom ili u inozemstvu.
Coldiretti iznosi kako je u Italiju uvezeneno 1,3 milijarde litara mlijeka, te 130 milijuna kilograma mlijeka u prau, a ta mlijeka koja nisu dobre kvalitete se onda upotrebljavaju za proizvodnju surogata mozzarell. Jer, prava mozzarella se proizvodi samo od mlijea bivolica i samo u regijama Campaniji i Laziju, a sve ostalo samo uzima ime poznatog sira.