TURIZAM Cijene noćenja neće biti niže, ali će se zato nuditi više akcijskih popusta

U mrtvoj sezoni svi konobari i kuhari uređuju hotel Medenu

04.02.2009.
u 15:49
Pogledaj originalni članak

TROGIR – I u hotelu Medena osjeća se kriza koja sve više zahvaća Europu, odakle dolazi većina gostiju.

– Prošlu smo sezonu ostvarili nešto više od 181 tisuću noćenja, što je 4 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. S obzirom na nastalu situaciju i krizu na europskome tržištu, ove sezone očekujemo 5 posto manje noćenja – kazao je Jakov Validžić, direktor Medene, i naglasio kako cijene ne planiraju snižavati jer ih je poslije veoma teško ponovno vratiti na prijašnju razinu.

Akcije i popusti
– Umjesto toga ponudit ćemo više akcijskih popusta, što također može biti privlačno za potencijalne goste – zaključio je Validžić te dodao da će prezimiti ovu zimu biti teško.

Za sada se uspijevaju podmiriti obveze, a radnici primaju redovito plaće, no pitanje je kako će biti sljedećih nekoliko mjeseci, kada će u hotelu i dalje biti malo gostiju. Do pozajmica i povoljnih kredita sve je teže doći. Proteklih tjedana u najvećem hotelu na širem trogirskom području smjenjuju se skupine od 30-ak gostiju iz Japana i nešto onih u prolazu.

– Sve je teže doći do gostiju u prolazu, prije svega zbog sve većeg broja malih obiteljskih hotela koji su bliže Splitu, ali često i s povoljnijim cijenama – kazao je Validžić te upozorio i na nerijetku pojavu neprijavljivanja gostiju prema stvarnom broju noćenja.

Mrtva sezona
Mrtvu sezonu i ove su godine u hotelu Medena iskoristili za popravke i uređenje. Zbog uštede angažirani su zaposlenici tako da se bijelo hotelsko osoblje sada bavi bojenjem, čišćenjem i sređivanjem prostora hotela. Planirano je i bojenje ograde, a prije proljeća i velika akcija uređivanja okoliša. Inače, Medena zapošljava 165 stalnih radnika, a ljeti još 100-tinjak sezonskih sobarica, kuhara i konobara.

U upravi velik trošak vide i u tolikom broju stalno zaposlenih, koji bi zapravo trebao biti obrnut, odnosno sezonaca bi trebalo biti i triput više nego radnika u stalnom radnom odnosu. S druge strane, svjedoci smo nezadovoljstva sezonskih radnika u hotelijerstvu koji u kontinuitetu jedva mogu odraditi pola godine.

Pogledajte na vecernji.hr