SVETI LOVRO

U Požegi se molilo za poljoprivrednike koji prosvjeduju

Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
sveti lovro,požega (1)
10.08.2013.
u 17:35
Na slavlju su pored vjernika sudjelovali župni Caritasovi volonteri i oni koji su primali biskupijsku stipendiju tijekom minule školske godi
Pogledaj originalni članak

Požeška biskupija danas slavi sv. Lovru, svoga nebeskog zaštitnika kao i zaštitnika biskupijskog Caritasa. Središnje slavlje u starodrevnoj istoimenoj požeškoj crkvi predvodio je mons. Nikola Kekić, križevački vladika uz koncelebraciju šibenskog biskupa Antu Ivasa i domaćeg Antuna Škvorčevića. Na slavlju su pored vjernika sudjelovali župni Caritasovi volonteri i oni koji su primali biskupijsku stipendiju tijekom minule školske godine.

Savjesno vršio dužnosti

- Molimo sv. Lovru da u Godini vjere posreduje kod Boga te on učvrsti vjeru svim članovima naše mjesne Crkve, pomogne da budu svjedoci Isusa Krista u hrvatskom društvu te vjeru odjelotvore ljubavlju, napose prema onima čije su nevolje prevelike zbog gospodarskog stanja u kojem se nalazi naša domovina. Molimo i za one koji ne mogu živjeti od svoga poljodjelskog rada te ovih dana traže od hrvatskih vlasti da im u skladu s pravednošću i u okviru postojećih mogućnosti pomognu ostvariti njihova osobna, obiteljska prava i dostojanstvo – poručio je u uvodu slavlja biskup Škvorčević.

Križevački vladika Kekić kazao je kako je sv. Lovro kojem je uzor bio prvomučenik đakon Stjepan pun Duha Božjega svoje dužnosti vršio savjesno sav predan Bogu i Crkvi kojoj je pripadao.

– Na početku ovog euharistijskog slavlja zapitajmo se kako svatko od nas ovdje nazočnih vršimo svoje dužnosti kako prema Bogu tako i prema svojim bližnjima – istaknuo je vladika.

U prigodnoj propovijedi vladika je podsjetio kako je svetome Lovri papa Siksto II. povjerio da uz đakonsku službu bude kao neka vrsta kancelara koji će vidjeti brigu o crkvenim spisima, materijalnom dobru Rimske Crkve. Svi ti poslovi išli su mu jako dobro. A onda je došao najveći ispit u životu. Pogaziti sve u što je do tada vjerovao, pokleknuti pred neprijateljem Crkve, odreći se Krista ili hrabro i neustrašivo posvjedočiti da je kršćanin i da je za Krista spreman poći u smrt. Tako je Lovro postao mučenik.

Sočni duhovni plodovi

– I to malo zrno zvano Lovro s ognja je bačeno u zemlju da bi iz njega izraslo plodonosno stablo s kojega kršćanski svijet već evo više od 1750 godina bere sočne duhovne plodove. Takvih junaka, takvih zaljubljenika u Boga, Crkva danas itekako treba – poručio je vladika Nikola Kekić.

Nakon misnog slavlja u Dvorani sv. Terezije Avilske održao se poseban program za Caritasove volontere i stipendiste na kojem su se mogla čuti svjedočenja njihova rada.

>> Petrinja slavi Dan grada i nebeskog zaštitnika Sv. Lovru

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.