Hakerski napad u KBC Zagreb

Krizno stanje na Rebru još traje: Stotinjak stručnjaka pokušava riješiti problem

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb
27.06.2024.
u 13:09
Problem je u tome što duže traje printanje nalaza. Laboratorij radi normalno, ali je ljudima malo teže - kazao je ranije pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.
Pogledaj originalni članak

Klinički bolnički centar Zagreb bio je noćas meta hakerskog napada, zbog čega su bili prisiljeni isključiti svoje sustave. HRT doznaje da je u tijeku sastanak kriznog stožera KBC-a Zagreb. Problem s kojim se suočavaju cijelo vrijeme nije još riješen, a na njemu radi stotinjak stručnjaka.

Poremećeni rad bolnice

Pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb Milivoj Novak održao je u jutarnjim satima konferenciju za medije, gdje je iznio detalje kibernetičkog napada.  - Sve funkcionira. Malo teže, ali funkcionira. Preglede će svi obaviti. Problem je u tome što duže traje printanje nalaza. Laboratorij radi normalno, ali je ljudima malo teže - kazao je ranije pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Na pitanje o tome što bi mogao biti motiv, navedeno je kako on nije poznat i kako će policija provesti istragu. .

MARKO GULAN

Cyber stručnjak otkrio zastrašujući detalj: 'Danas KBC Zagreb, a sutra? Koliko bi to tek nemira unijelo među građane?'

"Zdravstveni sustav obveznik je NIS2 direktive i novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji je stupio na snagu u veljači ove godine", ustvrdio je Gulan i napomenuo kako je zdravstveni sustav diljem svijeta već pod utjecajem brojnih regulativa. Sama činjenica da je 6,3 posto kibernetičkih napada usmjereno upravo na zdravstveni sustav čini ga izuzetno kritičnim, napomenuo je stručnjak za cyber sigurnost.

- Ne sjećam se jesmo li imali kibernetički napad. Mi smo o tome razmišljali i radili smo o tome jako puno. Kibernetički napadi se događaju svugdje. Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Strah o tome da se može dogoditi kibernetički napad, postoji već dugo vrijeme kod nas. Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, već kad će se - ustvrdio je pomoćnik ravnatelja KBC-a  Na pitanje o mogućem curenju podataka, tu mogućnost je kategorički odbacio.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb

Pročelnik hitnog prijma Ivan Gornik otkrio je za HRT kako funkcionira njihov sustav nakon što su ih hakirali. - Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno, objasnio je i dodao kako će dio pacijenata pokušati preumjeriti u druge bolnice.

Cyber stručnjak Marko Gulan analizirao je hakerske napade na zdravstvene ustanove. "Bolnice u svojim IT sustavima imaju osobne podatke pacijenata koje se vrlo lako mogu prodati za dobar novac na dark webu. To su podaci poput imena, prezimena, OIB-a i zdravstvenog stanja pacijenta. U najcrnjem scenariju ti se podaci mogu upotrijebiti u trgovini organima. Ako imate nekoga tko je bogat, bolestan i imate pristup tim podacima....", naveo je Gulan za Večernji list opisujući scenarije koji se doimaju kao da su iz najgorih noćnih mora, no nisu daleko od stvarnosti. Više o tome što je rekao, pročitajte OVDJE.

Podsjećamo, iz bolnice su jutros poslali priopćenje o napadu. "Obaviještavamo vas da je danas, 27. lipnja 2024. godine u jutarnjim satima, došlo do kibernetičkog napada na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb", stoji u priopćenju KBC Zagreb.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GU
guslač
13:50 27.06.2024.

Ma tko je taj idi.ot koji ide napadati informatički sustav bolnice? Pa što je ovo? Sljedeće je da hakira sustav vrtićkog obrazovanja? Pa kakav je ovo svijet?

PV
prc.vita
13:35 27.06.2024.

Dobro, sad kada ste priznali da je sustav loš, slab, podložan krađi podataka i tako dalje. Ajmo ovako, tko će odgovarati za milijarde ulupane u loš sustav? Protu pitanje, zašto hakeri nisu do sada ni jednu banku opljačkali, ali ni jednu. Znači može se napravit kvalitetno, a tih vaših sto stručnjaka čija imena naravno nećete nikad objavit jer ih toliko i nema su za ništa. Nema odgovornosti, nema kontrole i što onda da očekujemo? Kakve rezultate?