Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Nije došlo do curenja podataka

Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
27.06.2024.
u 10:02

Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb", stoji u priopćenju KBC Zagreb.

Zbog kibernetičkog napada na sustav KBC-a Zagreb koji se dogodio jutros, na Rebru su isključili sve sustave. KBC Zagreb održao je konferenciju za medije u kojoj su naveli sve detalje kibernetičkog napada, te su istaknuli kako pacijenti nemaju razloga za zabrinutost. Ustvrdili su kako već godinama se pripremaju na mogućnost hakerskog napada jer su znali da postoji mogućnost kako bi se to moglo dogoditi.

- Sve funkcionira. Malo teže, ali funkcionira. Preglede će svi obaviti. Problem je u tome što duže traje printanje nalaza. Laboratorij radi normalno, ali je ljudima malo teže - kazao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. Na pitanje o tome što bi mogao biti motiv, navedeno je kako on nije poznat i kako će policija provesti istragu. .

- Ne sjećam se jesmo li imali kibernetički napad. Mi smo o tome razmišljali i radili smo o tome jako puno. Kibernetički napadi se događaju svugdje. Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Strah o tome da se može dogoditi kibernetički napad, postoji već dugo vrijeme kod nas. Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, već kad će se - ustvrdio je pomoćnik ravnatelja KBC-a

"Najbitnije je da Hitna funkcionira. Zamolili smo Hitnu službu Zagreba da nas malo odtereti dok se problem ne riješi" rekao je i naglasio da podaci pacijenata nisu ugroženi te nije došlo do curenja podataka. Izvor napada još je nepoznat, a u istragu je uključena forenzika te su obaviještene sve nadležne službe.

400 ljudi dnevno

Pročelnik hitnog prijma Ivan Gornik otkrio je za HRT kako funkcionira njihov sustav nakon što su ih hakirali. - Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno, objasnio je i dodao kako će dio pacijenata pokušati preumjeriti u druge bolnice.

"Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti inicijalno, a većina stvari se može odraditi, samo puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati jer će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem, rekao je i dodao kako u prosjeku kroz hitni prijem dnevno prođe oko 400 ljudi.

"U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer "hodamo u betonskim čizmama". Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati, dodao je.

Podsjećamo, iz bolnice su jutros poslali priopćenje o napadu. "Obaviještavamo vas da je danas, 27. lipnja 2024. godine u jutarnjim satima, došlo do kibernetičkog napada na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb", stoji u priopćenju KBC Zagreb.

Komentara 3

LU
luftbrenzzer
12:51 28.06.2024.

Informatika koja je trebala biti napredak i značajna pomoć, pretvara se u kamen koji nas poalko ali sigurno vuče prema dnu (od kojeg i inače nismo daleko).

DA
darwil
10:19 27.06.2024.

Kum Karamarkov pomočnik ravnatelja za kvalitetu je očito i savjetnik Pentagona,u ovoj državi je stvarno sve naopako.

ZA
zagabria5
10:21 27.06.2024.

Informatička scena nam je na dnu, gore od Bugarske aRumunjske i Srbije. IT oglasa za posao skoro da i nema, ali zato ima za konobare blagajnice i radnike na građevini. Informatička scena jam je nikakva i zato nedovoljno sposobni radee ovakve propuste koji omogućuju hakerima lakši posao. Baš smo društvo znanja, Balkanski smjer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije