izvanredno stanje

U Vrgorac ne stiže kruh, a ralice se ne mogu probiti do grada

Foto: Slobodan Jerkušić
Vrgorac (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Bruno Jerkušić
vrgorac pod snijegom (1)
Foto: Slobodan Jerkušić
Vrgorac (1)
Foto: Slobodan Jerkušić
Vrgorac (1)
05.02.2012.
u 12:36
Centar grada pretvoren je u skijalište, a nizbrdica koja vodi do rubnih sela koristi se kao skijaška staza
Pogledaj originalni članak

Stanje u Vrgorcu i dalje nije pod nadzorom. Županijske i državne službe na terenu rade vrlo malo. Doduše treba uzeti u obzir i to da se gotovo ništa ili vrlo malo moglo napraviti za vrijeme dok je snijeg padao. Ipak, dio građana je nezadovoljan i misli da organizacija oko čišćenja snijega nije na razini, što i ne čudi s obzirom da se ovakvo što ne pamti.

– Stanje u Vrgorcu se pomalo normalizira. Svi smo zatečeni jer na ovakvo nešto nismo navikli, a nitko se ne sjeća da je ovolika količina snijega ikada pala u Vrgorcu. Do grada se probijaju ralice, a nadamo se da će one uskoro stići i do vrgoračkih sela koja su totalno odsječena od svijeta. Apeliramo i na građane da očiste snijeg ispred svojih kuća i radnji, a gradske službe će također biti na terenu koliko im vremenski uvjeti to dozvole. Jedino od čega sada strahujemo su nove padaline – kaže gradonačelnik Boris Matković.

Vrgorac je pod snježnim pokrivačem već pet dana. Ceste nisu očišćene, tek je na glavnim prometnicama osposobljena jedna traka. Građani koji posjeduju vlastite strojeve stavili su se sugrađanima na raspolaganje te pomažu u čišćenju. Vrgorački vatrogasci, policija i hitna služba su u intervencijama 24 sata dnevno, kao i GSS koji je danas stigao u grad. Neslužbeno doznajemo da se u Vrgorcu na respiratoru nalazi jedna osoba starije životne dobi. S pravom se strahuje od nestanka struje jer su električni vodovi na mjestima pritisnuti granama koje su popustile pod snijegom.

Iako rodilje iz BiH uglavnom koriste hrvatska rodilišta, danas je jedna Vrgorčanka prevezena u Ljubuški i rodila tamo, jer do Splita je bilo nemoguće doći. Nažalost zabilježeni su i neki smrtni slučajevi, no kada će doći do pokopa preminulih nemoguće je prognozirati, jer osim blokirane ceste pod debelim snježnim pokrivačem ni grobnice se ne mogu je razabrati.

U grad već dva dana ne stižu novine, kao ni kruh u Vrgorac. Lokalni pekari rade "punom parom". Narodu u svemu tome ne nedostaje šale pa se zezaju da je sreća da je tu industrija braće "Pivac" i barem mesa neće nedostajati. Bilo je govora da se organizira vojska, međutim na terenu je nema jer navodno stružu 15-tak centimetara snijega po Splitu. U Vrgorcu je visina snijega preko jednog, a u vrgoračkim selima snježni nanosi su preko dva metra. Krov skladišta trgovačke firme "Jematva" se urušio, a popuštaju i krovovi na kućama.

Vrgoračke ulice i dalje su prava skijališta i sanjkališta. Samo nedostaje žičara. Topli napici i kuhana vino gostima se poslužuje nasred ceste. Škole su zatvorene do daljnjega. Ono što građane Vrgorca najviše smeta je kako kažu medijska blokada. Stanje u Vrgorcu i u Imotskom je najteže, a više se pažnje posvećuje piciginu na Baćama. Niti jedna televizijska kuća nije izvještavala s terena, nego eventualno spomenu kako se stanje normalizira što je samo djelomična istina. Čak su i novinari dopisnici iz Vrgorca zapeli u svojim domovima i nisu u stanju izvještavati. Tako da Vrgorčani koji žive van Vrgorca većinu informacija kao i fotografija iz grada imaju priliku vidjeti samo na stranici lokalnog blogera Branka Radonića.

Smještajni kapaciteti u Vrgorcu su i dalje popunjeni vozačima autobusa i kamiona iz BiH, Crne Gore, Albanije i talijanskim hodočasnicima koji su krenuli u Međugorje. Iako je stanje u gradu nenormalno i mladi i stari pokušavaju u svemu tome naći radost i veselje te se nadaju kako ovo ipak neće potrajati predugo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
Vito
07:00 06.02.2012.

U Vrgorac ne stiže kruh, a ralice se ne mogu probiti do grada U Bauchausu imaju pet vrsti čistilica snijega za 4.490, 5.990, 7.890 i 8.990 kuna Čiste snijeg u širini od 50cm i visini do 76cm te ga odbacuju do 9m udaljenosti... Tek toliko da gradovi koji nemaju ralica znaju što im senudi za \"prvu pomoć\"...