Život bez mina

U Vukovarsko-srijemskoj županiji lani razminirano 6,7 četvornih kilometara

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
U Vukovarsko-srijemskoj županiji lani razminirano 6,7 četvornih kilometara
11.01.2010.
u 11:00
Za razminiranje je utrošeno 67 milijuna kuna, a čak 80 posto očišćenih površina čini poljoprivredno zemljište jer država nastoji najprije pomoći poljoprivrednicima da mogu obrađivati zemlju, a ostalo su šume i kanali.
Pogledaj originalni članak

VINKOVCI - Prošle je godine na razminiranje minski sumnjivih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji utrošeno 67 milijuna kuna i tim je novcem financirano 29 projekata kojima je razminirano 6,7 četvornih kilometara.

Referent za razminiranje najistočnije županije Zlatko Pavlović ističe da 80 posto razminiranih površina čini poljoprivredno zemljište jer država nastoji najprije pomoći poljoprivrednicima da mogu obrađivati zemlju, a ostalo su šume i kanali.

- Više od polovice novca uloženog u razminiranje je novac iz državnog proračuna, a ostalo su donacije država i međunarodnih institucija. Od krupnijih projekata izdvaja se razminiranje 55 hekatara graničnog pojasa uz Savu, zajednički projekt razminiranja općina Nuštar i Stari Jankovci, gdje je razminirano 68 hektara, i općina Trpinja, Tordinci i Markušica, gdje je od mina očišćeno 33,5 hektara. Prije dvije godine imali smo 80 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, a u 2010. ulazimo sa 57,7 četvornih kilometara koje još valja razminirati - kaže Zlatko Pavlović, dodajući da su 40 posto još minski sumnjivog zemljišta oranice.

Zadovoljan je što u prošloj godini nije zabilježen ni jedan minski incident, a tome je razlog i to što je postavljeno 2474 ploča koje upozoravaju na opasnost od mina. Hrvatski centar za razminiranje pregledao je velike površine pod šumom i isključio ih s popisa minski sumnjivih površina, kao, primjerice, šumu "Somovac" kod Lipovca koja se prostire na pet četvornih kilometara.

Za 2010. Vukovarsko-srijemska županija je HCR-u uputila prijedlog za razminiranje 638 hektara minski sumnjivih površina.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MU
Mućanin
18:55 11.01.2010.

Nije mi jasno, zašto Vlada nije zatražila nikakve novce za razminiranje okoliša iz nekih fondova iz EU-a? Žalosno je to što naša Vlada nije htjela iskoristiti tu mogućnost, samo je trebala dat zahjev i dobila te novce. Sa ovim tempom nećemo se do 2050 riješiti tog problema sa minama!!!