Unaprjeđenje kvalitetu života

Udruge traže uvrštavanje na HZZO-ovu listu kreveta i dizalice: 'U Sloveniji se takva sredstva ne plaćaju'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Otvorenje Zavoda za hematologiju i oknologiju Klinike za dje?je bolesti Zagreb
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Otvorenje Zavoda za hematologiju i oknologiju Klinike za dje?je bolesti Zagreb
21.09.2024.
u 02:00
"Upravo je Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna) prilika da istaknemo u kolikoj bi mjeri ova dva pomagala unaprijedila mobilnost osoba s mišićnom distrofijom kao i ostalih osoba s invaliditetom te smanjila velik napor prilikom podizanja i provođenja transfera obiteljima, osobnim asistentima i ostalim pomagačima", ističe SDDH.
Pogledaj originalni članak

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) uputio je u petak zahtjev Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) da na svoju Listu pomagala uvrsti medicinski krevet i dizalicu za transfer osoba s invaliditetom. "Upravo je Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna) prilika da istaknemo u kolikoj bi mjeri ova dva pomagala unaprijedila mobilnost osoba s mišićnom distrofijom kao i ostalih osoba s invaliditetom te smanjila velik napor prilikom podizanja i provođenja transfera obiteljima, osobnim asistentima i ostalim pomagačima", ističe SDDH. 

Zahtjev prema HZZO-u Savez je uputio u sklopu svoje kampanje "Za pokret...", koju provodi 22. rujna. S obzirom na iskustva drugih zemalja, u kojima osobe s invaliditetom navedena pomagala ne plaćaju (npr. Slovenija), apeliraju da ih HZZO žurno uvrsti na Listu. SDDH u priopćenju napominje da podržava osuvremenjavanje HZZO-ova Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima.

Kroz istraživanje "Asistivna tehnologija u 21. stoljeću" roditelji i stručnjaci naglasili su da suvremena tehnologija značajno unaprjeđuje kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali da im je ona često nedostupna. Razlozi su nepostojanje kvalitetnih informacija, previsoka cijena tehnologije, a također nije razvijen sustav praćenja i podrške.

SDDH napominje da su, prema UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, države potpisnice Konvencije dužne "poduzeti ili promicati istraživanje i razvoj, te promicati dostupnost i uporabu novih tehnologija, prihvatljivih osobama s invaliditetom, dajući prednost onima koje su po cijenama priuštive; pružiti osobama s invaliditetom dostupne informacije o novim tehnologijama, kao i o drugim oblicima pomoći, uslugama potpore i pogodnostima".

VEZANI ČLANCI:

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.