Hampden Park u Glasgowu. Utorak je 22. lipnja. Igra se 89. minuta utakmice između Hrvatske i Škotske. Rezultat je 1:1. Modrić dodaje Perišiću koji volejem zabija i stotine tisuća navijača pred ekranima dovodi u ekstazu. Počinje ludilo, dižu se ruke da se naruče nove runde, no gazda gasi televizor i kaže: “Ljudi, fajrunt...”
Otkucala su, naime, 23 sata i prema mjerama Stožera kafić se mora zatvoriti. Takav scenarij pokušavaju izbjeći ugostitelji koji očekuju da će za vrijeme Eura 2021. uspjeti nešto i zaraditi nakon sušnih mjeseci.
– Bilo bi lijepo da nam radno vrijeme produže barem do 24 sata i da se kafićima omogući rad i u unutrašnjosti. Za vrijeme nogometnih prvenstava ugostitelji imaju znatno povećan promet, a puni se i državna blagajna. Matematika je tu jasna – kaže nam Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uputio je nadležnima zamolbu da se produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata tijekom Europskog prvenstva u nogometu od 11. lipnja do 11. srpnja. Posljednje utakmice planirane su za 21 sat pa bi se omogućilo, vele, gostima da prate utakmicu do kraja, a i izbjegle bi se potencijalne neugodnosti da netom prije kraja utakmice ugostitelji moraju zatvarati objekte.
Poslala bi se i pozitivna poruka stranim gostima koji će moći pratiti svoje reprezentacije.
– Potaknuti relaksacijom mjera, najavom uspješne turističke sezone, pada broja zaraženih i sve većim brojem cijepljenih osoba smatramo opravdanim da se radno vrijeme u ugostiteljskim objektima produlji do najmanje 24 sata – ističe predsjednik Ceha Joso Smolić.
Voditelj Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović kaže nam da Stožer svakodnevno prati epidemiološku situaciju.
– Od najveće je važnosti da nam brojke budu što manje pred i tijekom turističke sezone. Svi zahtjevi razmatraju se imajući u vidu spomenuti temeljni zahtjev, uvažavajući stajalište struke. Kao i uvijek dosad, kad se zauzme stajalište o tome, informirat će se javnost – odgovorio nam je Božinović.
samo do 24? a zašto ne do 3 ujutro? a jeste prijavili sve konobare i kuhare? jeste prijavili svaki račun i prodanu kavu? jeste osigurali 2 metra razmaka od stola do stola? sigurno jeste... primite se posla, šrafciger ili neki ključ u rulke pa u vodoinstalatere ili električare. pa da vidiš koliko posla ima.