Do zabrane pušenja u kafićima i restoranima ostalo je devedesetak dana,
a nijedan od desetak ugostitelja s kojima smo razgovarali ne namjerava
za pušače odijeliti zakonom predviđenih 20 posto prostora. Nitko od
njih nije čuo da se itko sprema na to.
Kafići će se gasiti
– Ja to sigurno neću učiniti. Nepušač sam, ali čini mi se ponižavajućim
zatvarati čovjeka u neku vrstu kabine. Osim toga, ne želim time
nagrđivati prostor i ugođaj u svojim lokalima – jasan je kumrovečki
ugostitelj Branko Greblički.
Slično razmišljaju i drugi ugostitelji. Situacija za turizam i
ugostiteljstvo je kritična, već sada nije vrijeme za investicije, a
promet će nam sa zabranom pušenja još dodatno pasti. Mnogi ugostitelji
već sada posluju na rubu, a uvjeren sam da će se nakon zabrane pušenja
mnogi kafići ugasiti – kaže Greblički.
Ceh ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori prije desetak dana
ponovno je zatražio odgodu do najranije 2010. Zahtjev je naslovljen na
Ministarstvo zdravstva. Ugostitelji su se nadali da će se izići ususret
njihovu prijedlogu da lokali do 50 četvornih metara sami izaberu hoće
li biti pušački ili ne. Naime, zakon propisuje zabranu konzumiranja
bilo hrane, bilo pića u pušačkom prostoru pa bi to za vlasnika bili
izgubljeni kvadrati”.
– Tražili smo odgodu jer primjena zahtijeva ulaganja. I to ne mala. Zar
se uistinu želi još neke ljude u ovoj krizi otjerati na burzu? –
postavlja pitanje poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar. U
većini je lokala ograđivanje prostora za pušače puno zahtjevnije od
podizanja zida.
Ne mogu odvojiti prostor
Prostor mora imati ventilaciju, a ako nema prirodnu, zahvat
podrazumijeva ventilacijski sustav za koji može trebati i više od
nekoliko tisuća eura. – Razumljivo mi je da se u restoranima ne puši,
sve više je onih koji već danas ustaju od stola i odu zapaliti u baru.
No, smatram da je prestrogo na ovakav način zabranjivati pušenje u
kafićima do 50 četvornih metara. Mnogi nemaju načina odvojiti prostor
za pušače, a u starogradskim jezgrama, poput dubrovačke, nemaju ni
terase – kaže Stjepan Perić, dubrovački ugostitelj, i dodaje: – Čini mi
se da bi ovaj zakon o zabrani pušenja mogao završiti kao i nula promila.
Ministar Milinović: Odgode zabrane neće biti
– Naš je zahtjev za odgodu do 2010. potaknut recesijom i činjenicom da bi u ovoj tako teškoj godini ugostitelji u svojim objektima morali ulagati po dvjema osnovama: zbog zabrane pušenja i primjene novih standarda praćenja kvalitete hrane, tzv. HASAP-a. Odgoda je jedan od načina da se ugostiteljstvu pomogne – kaže istarski ugostitelj Vili Šaina. No, ministar zdravstva Darko Milinović na otvaranju edukativne izložbe o obolijevanju od karcinoma prije neki dan poručio je da se, unatoč tome što ima takvih zahtjeva, ne razmišlja o odgodi zabrane pušenja u ugostiteljskim lokalima.