ZDRUŽENA OPERACIJA 27 ZEMALJA I EUROPOLA

Uklonili 12.526 web stranica te zaplijenili 126.375 krivotvorenih proizvoda vrijednih 3,8 milijuna eura

Foto: Europol
Foto: Europol
Foto: Europol
Foto: Europol
30.11.2022.
u 09:08
U Španjolskoj su uhićene četiri osobe, jedna je na koncu i optužena, a glavni osumnjičenik u ovoj priči, kažu u Europolu, zarađivao je i do 150.000 eura mjesečno te je raskošno živio u luksuznoj kući, vozio je skupe automobile i odlazio na ekstravagantne odmore diljem svijeta.
Pogledaj originalni članak

Operacija "In Our Site", 13. po redu, održana je ovih dana, a u njoj je sudjelovalo 27, zemalja, uključujući Hrvatsku, dok je snagama reda asistirao Europol. Združena policijska operacija provedena je na više kontinenata, a cilj  joj je bio razotkrivanje i uklanjanje web stranica koje preprodaju krivotvorenu robu ili su uključene u ono što Europol zove online piratstvom. Iz Europola pojašnjavaju da je riječ  o zajedničkoj operaciji koju potpomažu Interpol i Eurojust, koja se ponavlja iz godine u godine te istražuje web stranice koje se bave distribucijom nedopuštenih sadržaja čime se, kažu u Europolu, krši intelektualno vlasništvo nad zaštitnim znakovima i sadržajima koji su zaštićeni autorskim pravom.

Pojašnjavaju da se radi o autorskim pravima dostupnom na televiziji internetskog protokola (IPTV) i uslugama streaminga filmova, peer-to-peer platformama za dijeljenje i hosting web stranicama. Sama operacija provedena je od 1. svibnja do 14. studenog , a tijekom nje otkriveno je da se sve više krivotvorenih proizvoda proizvodi unutar granica EU te da je kriminal u području intelektualnog vlasništva usko isprepleten s ozbiljnim i organiziranim kriminalom.

Foto: Europol

Tijekom akcije uklonjeno je 12.526 web stranica, isključena su 32 poslužitelja koji su se koristili za distribuciju i hostiranje ilegalnog sadržaja za 2.294 televizijska kanala. Zatvoreno je 15 internetskih trgovina koje prodaju krivotvorene proizvode na stranicama društvenih medija.  Zaplijenjeno je i  127.365 krivotvorenih proizvoda poput odjeće, satova, obuće, dodataka, parfema, elektronike i torbica za telefone vrijedne više od 3,8 milijuna eura. Raspisano je 10 naloga za pretrage, 14 osoba je privedeno ili optuženo za kaznena djela protiv intelektualna vlasništva.

U Španjolskoj su uhićene četiri osobe, jedna je na koncu i optužena, a glavni osumnjičenik u ovoj priči, kažu u Europolu, zarađivao je i do 150.000 eura mjesečno te je raskošno živio u luksuznoj kući, vozio je skupe automobile i odlazio na ekstravagantne odmore diljem svijeta. Kriminalna mreža koju je stvorio jako je reklamirala, a zatim i piratske audio-vizualne sadržaje na internetu. U sklopu operacije, španjolska policija isključila je 32 servera na kojima se nalazio nedopušten sadržaj i zaplijenila gotovinu, dokumente i dva luksuzna vozila.

Foto: Europol

Nadalje, bugarska  jedinica za kibernetički kriminal istraživala je kriminalnu mrežu koja je koristila Facebook račune i web stranice za prodaju krivotvorene odjeće. Radilo se o odjeći koja imitira poznate robne marke. Provedena je koordinirana  akcija tijekom koje su  pretražene kuće, a u tim pretragama otkrivena je radionica sa za šivanje i reljefirane. Vlasti su zaplijenile lažne naljepnice, etikete poznatih robnih marki, nebrendirane artikle spremne za obradu, 600 krivotvorina vrijednih 35.000 eura i vatreno oružje  koje su osumnjičenici ilegalno posjedovali.

Iz Europola upozoravaju kako ova operacija  pokazuje da se krivotvoreni proizvodi sve više proizvode unutar EU te da se kaznena djela protiv intelektualnog vlasništva sve češće preklapaju s utajom poreza i pranjem novca. Upozoravaju  građane  da budu oprezni kada kupuju preko interneta jer kupovinom krivotvorenih proizvoda  mogu među ostalim, ugroziti i svoje zdravlje. Europol upozorava i da ovakva vrsta trgovine kriminalcima nudi anonimnost, što im olakšava poslovanje  jer mogu prikriti tragove. Ovakvo trgovanje se odvija na međunarodnoj razini, a domene IP adrese ili serveri mogu biti registrirani u jednoj zemlji, bankovni račun za plaćanje u drugoj, dok se paketi šalju iz treće zemlje, dok takvim poslovima često upravljaju kriminalci koji su na četvrtim lokacijama.

-  Organizirane kriminalne skupine  često koriste etablirane platforme društvenih medija za promociju svojih web stranica i usmjeravanje potencijalnih potrošača na platforme za internetsku prodaju. Web stranice koje nude nedopuštene proizvode također mogu profitirati od reklama. Povremeno, čak i prestižne robne marke mogu slučajno objaviti svoje oglase na takvim domenama, što može uzrokovati štetu reputaciji i gubitak ulaganja. U određenim slučajevima oglasi postavljeni na komercijalnim platformama (koji krše prava intelektualnog vlasništva) mogu potrošača izložiti zlonamjernom ili špijunskom softveru, što je još jedan razlog da budete dodatno oprezni i provjerite savjete Europola pri kupnji na internetu - upozoravaju iz Europola.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.