PROVEDENA VELIKA AKCIJA

Europol: Uhićeno 49 osoba i zaplijenjeno 30 tona kokaina

storyeditor/2022-11-28/382927.jpg
Foto: Europol
1/3
29.11.2022.
u 09:37

Policijske snage šest država povezale su se i nakon dvije godine istrage zadale snažan udarac narkokartelu. Tržište kokaina u EU “teško” je više od 10,5 mlrd. eura

Policijske snage šest država, među kojima su i četiri europske, povezale su se i nakon dvije godine istrage zadale snažan udarac narkokartelu. Uhićeno je 49 osoba nakon što su između 8. i 19. studenoga provedene koordinirane racije diljem Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je u ponedjeljak Europol.

Meta je bio zapovjedno-kontrolni centar superkartela koji je kontrolirao trećinu trgovine kokainom u Europi i njegova logistička infrastruktura za trgovinu drogom. Istraživani su i zbog pranja novca.

Organizator iz Dubaija

U akciji su sudjelovale Španjolska, Francuska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Američke Države. U Nizozemskoj je uhićeno 14 osoba, u Španjolskoj 13, Belgiji deset, Francuskoj šest, koliko i u Dubaiju. Ovi iz Dubaija posebno su važni jer su bili pri vrhu kartela, a povezani su s krijumčarima u Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Među uhićenima u Nizozemskoj navodno je 40-godišnjak koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Policija je uspjela hakirati šifrirane telefone kojima su se služili. Tijekom istrage zaplijenjeno je više od 30 tona droge.

U Europolu kažu da su u okviru obavještajnih aktivnosti s partnerima dobili kvalitetne i pouzdane informacije o kartelu krijumčara koji Europu opskrbljuju kokainom. Europol i ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u rujnu su dogovorili jačanje suradnje potpisavši sporazum koji je istražiteljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućio da budu raspoređeni u sjedište Europola u Nizozemskoj, čime su postali dio mreže od 250 ljudi iz pedesetak zemalja i organizacija sa stalnim predstavništvom pri Europolu.

– Ovaj jedinstven pristup međunarodnoj policijskoj suradnji pozicionirao je Europol kao mjesto gdje se pojavljuju ključni obavještajni podaci s policijskim snagama iz zemalja diljem svijeta koje rade rame uz rame u borbi protiv najopasnijih kriminalnih mreža – pohvalili su se. Kokain je u Europu stizao iz Južne Amerike preko luka u Antwerpenu i Rotterdamu.

– Šefovi narkoorganizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali superkartel koji je kontrolirao otprilike trećinu trgovine kokainom u Europi – napominju u Europolu.

Operacija je nazvana “Desert Light” (Pustinjska svjetlost). Mediji su prenijeli da je među uhićenima i 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, pritvoren zbog krijumčarenja kokaina u Nizozemsku, a uhićene Nizozemce dovodi se u vezu s Ridouanom Taghijem, uhićenim 2019., šefom amsterdamske krijumčarske organizacije. AP navodi da dostupnost kokaina u Europi nikad nije bila veća, uz izuzetno visoku čistoću i niske cijene.

Izračunato je da je 2020. godine zaplijenjeno više od 214 tona kokaina, što je povećanje od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. U Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama vjeruju da bi ta količina 2022. godine mogla dosegnuti 300 tona. Kokain je uz kanabis najčešće korišten nedopušteni stimulans u Europi, a najzastupljeniji je na jugu i zapadu kontinenta. Procjenjuje se da je oko 14 milijuna osoba u Europskoj uniji u dobi od 15 do 64 godine, što je blizu pet posto te dobne skupine, tijekom života probalo kokain. Od predoziranja godišnje umre oko 500 osoba, no neslužbeno i više.

U brodskim kontejnerima

Kokain se krijumčari u Europu iz zemalja Južne Amerike skriven u teretnim brodovima, uglavnom u kontejnerima. Najčešće stižu iz Brazila, Kolumbije i Ekvadora. Osim Antwerpena i Rotterdama, često korištena ruta koja uključuje druge oblike pomorskog i zračnog prijevoza prolazi kroz Karibe te sjevernu i zapadnu Afriku.

Foto: Europol

Dio kokaina prerađuje se u Europi, što dokazuju velike zapljene kemikalija poput etil-acetata. EMCDDA procjenjuje da je maloprodajno tržište kokaina u EU u 2020. vrijedilo najmanje 10,5 milijardi eura! Hrvatska nije otok, na ovim je prostorima aktivan tzv. balkanski narkokartel. Hrvatska je policija prije godinu dana sudjelovala u velikoj međunarodnoj akciji u koju je bilo uključeno osam zemalja, a istraga je obuhvatila šezdesetak pripadnika balkanskog narkokartela, uz zapljenu 2,6 tona kokaina. 

>> VIDEO Benzinom zalio stubište u Zagrebu pa sve zapalio: Izgorio stan, vatrogasci pronašli žensku osobu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije