VOJNA POMOĆ

Ukrajina obećala SAD-u da neće gađati Rusiju raketnim sustavima koje su dobili

Foto: CARLOS BARRIA
storyeditor/2022-05-26/ukrajinaa_tenk.JPG
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
01.06.2022.
u 19:10
Predsjednik SAD-a Joe Biden pristao je Ukrajini poslati precizne raketne sustave velikog dometa u sklopu 700 milijuna dolara vrijednog paketa vojne pomoći koji bi trebao biti predstavljen kasnije tijekom dana.
Pogledaj originalni članak

Ukrajina je obećala Sjedinjenim Državama da neće koristiti napredne američke raketne sustave da napada ruski teritorij, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden pristao je Ukrajini poslati precizne raketne sustave velikog dometa u sklopu 700 milijuna dolara vrijednog paketa vojne pomoći koji bi trebao biti predstavljen kasnije tijekom dana. 

„Ukrajinci su nam dali garancije da neće koristiti te sustave za ciljeve unutar ruskog teritorija“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 

„Postoji snažno povjerenje između Ukrajine i SAD-a, kao i između drugih saveznika i  partnera“. 

Jonathan Finer, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, ranije je rekao da Washington vjeruje da ovi sustavi zadovoljavaju potrebe Kijeva. 

„Ukrajinci vode obrambeni sukob. Ruske snage su na njihovom teritoriju“, kazao je u razgovoru za CNN. 

Postoje značajne mete koje Ukrajinci trenutno ne mogu pogoditi naoružanjem koje trenutno posjeduju, rekao je Finer, a raketni sustavi će predstavljati velik napredak za ukrajinske snage na jugoistoku države. 

Ukrajinski dužnosnici već dugo traže saveznike raketne sustave većeg dometa kako bi preokrenuli rat koji je ušao u četvrti mjesec. Rusija pak tvrdi da SAD dodaje ulje na vatru šaljući Ukrajini napredne raketne sustave. Blinken je rekao i kako vjeruje da će rat u Ukrajini trajati još "mjesecima".

"To bi se moglo završiti sutra kada bi Rusija okončala agresiju", ali "trenutno ne vidimo nikakav znak u tom smjeru", naglasio je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar todorke
todorke
19:56 01.06.2022.

Onako tek da se kaže ..... Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte po diskontnoj ceni. To je za više od 10 puta iznad vrednosti ukupnog indijskog godišnjeg uvoza iz Rusije, izvestio je Rojters pozivajući se na podatke kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv Ajkon. Kako se navodi, Indiji je ovog meseca isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska država će u junu dobiti oko 28 miliona barela nafte iz Rusije. Izvoz ruske sirove nafte u Indiju iznosio prošle godine u proseku tek 960.000 barela mesečno, što je otprilike 25 puta manje od ukupnih ovomesečnih isporuka, prenosi Raša tudej. Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu, pružile su priliku indijskim rafinerijama da povećaju kupovine ruske nafte, uglavnom sirove uralske, po sniženim cenama, pošto su pojedini evropski kupci odustali od kupovina „crnog zlata“ iz Rusije.

Avatar todorke
todorke
20:13 01.06.2022.

Amen .. Ukrajna je veštačka tvorevina . o kao takva ona je neopuzdana . Jer osnivači imaju uvek plan sa takvom državom Naravno Ukrajna nije jedina država koja je stvorena voljom drugih

Avatar todorke
todorke
23:05 01.06.2022.

Prvi voz sa fleksitancima krenuo je danas u Kinu sa stanice Tula-Vjazemskaja Moskovske železnice. Voz se sastoji od 82 kontejnera sa specijalnim elastičnim umetcima za cisterne – fleksitancima u njima. Utovareno je preko 1.700 tona ulja repice lokalnog proizvođača.....Sankcije deluju. ali za EU.