TEST NA SIMULATORU

Ukrajinci se odlično snašli na obuci za F-16, instruktori otkrili na koje su probleme naišli

Foto: US AIR FORCE/REUTERS
FILE PHOTO: FILE PHOTO: U.S. Air Force airman marshals an F-16 Fighting Falcon aircraft at the 86th Air Base Romania
Foto: Reuters/PIXSELL
FILE PHOTO: US Air Force F-16 receives fuel from fuel boom suspended from US Air Force KC-10 Extender during mid-air refueling support to Operation Inherent Resolve over Iraq and Syria air space
Foto: PAULO WHITAKER/REUTERS
FILE PHOTO: A U.S. Air Force F-16 jet fighter takes off from an airbase during CRUZEX multinational air exercise in Natal
Foto: South Korean Defence Ministry/RE
FILE PHOTO: US Air Force B-1B bombers, F-16 fighter jets and South Korean Air Force F-35A take part in a joint air drill
19.05.2023.
u 11:41
Ovo izvješće o znatno kraćem vremenu potrebnom za ukrajinske pilote da svladaju vještine na F-16 dolazi u vrijeme međunarodnog pritiska da se ukrajinska vojska opskrbi modernim zapadnim borbenim zrakoplovima.
Pogledaj originalni članak

Prema procjenama Ratnog zrakoplovstva SAD-a, a koje prenosi Yahoo News, za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje američkim borbenim zrakoplovima F-16 moglo bi biti potrebno do četiri 4 mjeseca, što je znatno kraće razdoblje od onoga što su dužnosnici Pentagona prije govorili.  

U sklopu procjene dvojica ukrajinskih pilota, koji su do sada letjeli na MIG-29 i SU-27, a prije toga nisu prošli nikakvu formalnu obuku na F-16, testirana su na simulatoru letenja, izvodeći devet događaja na simulatoru koji pokrivaju ukupno 11.5 sati. Njih su ocjenjivala četiri iskusna instruktora američkih zračnih snaga, od kojih je svaki imao tisuće sati letenja na F-16. Prema procjeni potpukovnika Jareda P. Whita iz 162. eskadrile, ukrajinski piloti uspjeli su izvesti niz tehničkih manevara u svojim simuliranim okruženjima, poput slijetanja zrakoplova nakon gubitka motora u scenariju koji se naziva "plamen".

VEZANI ČLANCI

Kao glavni problem istaknuto je da se piloti iz Ukrajine nisu osjećali ugodno sa složenom avionikom F-16 koja prikazuje informacije na engleskom jeziku. Drugim riječima, istaknut je problem jezika iako je, kako se navodi, došlo do primijećenog poboljšanja u poznavanju engleskog tijekom dva tjedna kod oba ukrajinska pilota.

Očekuje se da će ovaj dokument, koji će biti podijeljen drugim državama koje imaju F-16, povećati pritisak na glavne saveznike Ukrajine, poput SAD-a, od kojih su neki tvrdili da su zapadni zrakoplovi previše sofisticirani i da će stoga trebati previše vremena za obuku pilota kako bi imali utjecaja u ratu između Ukrajine i Rusije. Yahoo News podsjeća na neke ranije izjave američkih dužnosnika, poput američkog obrambenog podtajnika za politiku u odlasku Colina Kahla, koji je na saslušanju Odbora Zastupničkog doma Kongresa za oružane snage u veljači kazao da će obuka ukrajinskih pilota za letenje na F-16 trajati oko 18 mjeseci te da će isto toliko vremena trebati za isporuku ovih zrakoplova u Ukrajinu. I ovo izvješće o znatno kraćem vremenu potrebnom za ukrajinske pilote da svladaju vještine na F-16 dolazi u vrijeme međunarodnog pritiska da se ukrajinska vojska opskrbi modernim zapadnim borbenim zrakoplovima.

Poznato je i kako je tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Velikoj Britaniji britanska vlada još jednom ponovila svoju predanost pomoći u obuci ukrajinskih pilota u sklopu programa za ustroj novih ukrajinskih zračnih snaga s F-16 zrakoplovima prema NATO-ovim standardima.

– Ujedinjeno Kraljevstvo surađuje s Nizozemskom na formiranju međunarodne koalicije koja će Ukrajini pružiti borbene zračne sposobnosti, podržavajući sve, od obuke do nabave F-16 aviona – rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka.

VEZANI ČLANCI

Reagirajući na najave o mogućem isporučivanju F-16 Ukrajini, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je kako Kijev treba te avione i da je saveznicima na njihovoj odluci da rade u tom smjeru, uključujući i obuku pilota.

Yahoo News podsjeća kako je Kijev u više navrata tražio isporuku zapadnih borbenih zrakoplova kako bi zamijenili svoje avione MiG-29 i Su-27, kojih je sve manje, a koje su se intenzivno koristili od početka invazije u veljači 2022. i pretrpjeli su značajne štete te su potrošeni. Tijekom dosadašnje agresije Ukrajina je izgubila više od 60 zrakoplova. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
12:42 19.05.2023.

Baš čitam da je White House odobrio F16 za Ukrainu, odnosno da se neće protiviti isporuci saveznika. Na pitanje, hoće li i svoje isporučiti, nisu još odgovorili.

TO
tomzag
12:43 19.05.2023.

I što onda? Rusi ne mogu skinuti stare F-16? Ajd da vidimo i to kino u ovom imbecilnom proxy ratu

Avatar marsalka
marsalka
13:46 19.05.2023.

F16 je prevazidjena kanta.