'NASTAVIT ĆEMO'

Šef ukrajinskih obavještajaca priznao: 'Ciljamo li ruske propagandiste? Pa, recimo to ovako...'

A ceremony dedicated to the first anniversary of the Russian invasion of Ukraine in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/5
19.05.2023.
u 10:38

U svibnju ove godine piscu Zaharu Prilepinu (47), koji se pozdravljao ubijanje Ukrajinaca u velikom broju, u eksploziji automobilske bombe slomljene su obje noge. U toj eksploziji smrtno je stradao njegov tjelohranitelj.

U gotovo 15 mjeseci rata u Ukrajini dogodila su se golema razaranja ukrajinskih gradova i sela, ali i tisuće žrtava. I na ruskoj strani su goleme žrtve, a interesantno je kako je tijekom dosadašnjeg tijeka rata ubijeno i nekoliko istaknutih ruskih tajkuna kao i velikih propagandista rata inače bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Najveći broj njih stradao je od postavljenih eksplozivnih naprava u gradovima u Rusiji iako ima i onih čija smrt još nije razjašnjena. Bilo je slučajeva i neobjašnjivih padova s viših katova zgrada ili jednostavno pronalaska mrtvih tijela.

Među najpoznatijima koji su ubijeni jest proratna komentatorica na državnom prokremaljskom televizijskom kanalu RT Darja Dugina (29) koja je ubijena u kolovozu prošle godine kada joj je u automobilu eksplodirala postavljena bomba. U ovom slučaju mnogi su mišljenja kako je meta zapravo bio njezin otac Aleksandar Dugin koji ima jak ideološki utjecaj na predsjednika Rusije.

Eksplozivnom napravom koja je bila postavljena u bisti koja je prikazivala njega samoga ubijen je i Vladlen Tatarski (40), kojemu je pravo ime Maksim Fomin, inače iznimno utjecajni proratni ruski vojni bloger i navodni suradnik šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina. Tatarskom je bistu darovala Darja Trepova koju su ruski istražitelji optužili za terorizam. MUP Rusije priopćio je poslije ovoga ubojstva kako je izdan nalog za uhićenje i ukrajinskog državljana Jurija Denisova za kojega tvrde da je pratio tatarskog dva mjeseca iz stana u blizini njegove kuće. Rusi su prenijeli kako je Denisov doputovao iz Latvije prema uputama ukrajinskih specijalnih službi.  

VEZANI ČLANCI

U svibnju ove godine piscu Zaharu Prilepinu (47), koji se pozdravljao ubijanje Ukrajinaca u velikom broju, u eksploziji automobilske bombe slomljene su obje noge. U toj eksploziji smrtno je stradao njegov tjelohranitelj.

Posebnu pozornost izazvao je napad dronovima na Kremlj koji je dogodio 3. svibnja ove godine.

Ovom temom bavio se i britanski The Times koji prenosi kako je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov priznao da su njihovi agenti ubili neke ruske propagandiste. Prenose i kako je Budanov rekao da Ukrajina ima plan uspostaviti  demilitariziranu graničnu zonu do oko 100 kilometara unutar teritorija Rusije kako bi se odvratili svi budući napadi. Prema navodima The Timesa, to su izjave koje će izazvati nova strahovanja od eskalacije rata.

– Ciljaju li ukrajinske tajne službe ruske propagandiste? Pa, recimo to ovako: Već smo uspješno ciljali dosta ljudi. Bilo je dosta javno popraćenih slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izvještavanju – rekao je Budanov odgovarajući na pitanje jesu li ukrajinske sigurnosne službe ubile ruske propagandiste, govoreći za ukrajinski YouTube kanal Rizni Lyudi (Drugačiji ljudi).

Ruski neovisni portal Meduza prenio je kako je Budanov rekao i da mora reći ono što specijalne službe u svijetu uvijek govore novinarima, odnosno da ne mogu komentirati ovu stvar i da nikakve informacije neće ni potvrditi ni demantirati.

Prema riječima Budanova, sabotaže unutar ruskog teritorija, uključujući iskakanje teretnog vlaka iz tračnica i napade na naftnu i plinsku infrastrukturu u blizini ukrajinske granice, izvelo je gotovo 100 posto građana Ruske Federacije. Za Island, drugi kanal na YouTubeu, pojasnio je kako postoji manji broj Rusa koji surađuju s ukrajinskom vojnom obavještajnom službom (GRU) koji su, kako je rekao, motivirani patriotskim razlozima i spremni su promijeniti Rusiju. The Times prenosi i kako je Budanov rekao da je Putin legitimna meta, ali i da ga Ukrajina nije pokušava ubiti.

VEZANI ČLANCI

– Naši agenti nastavit će ciljati one Ruse koji su počinili ratne zločine protiv Ukrajine. Ovakvi slučajevi su se događali i to će se nastaviti. Takve će stići zaslužena kazna, a primjerena kazna može biti samo likvidacija i ja ću je provesti – rekao je Budanov koji je ruske propagandiste okrivio za sve brutalniju taktiku ruske vojske u Ukrajini.

Kazao je i kako se ruski poslovni ljudi protive ratu i traže načina da ga okončaju, a kao razlog tome navodi da su ruski oligarsi od početka rata izgubili na milijarde dolara zbog sankcija zapada i raznih ekonomskih pritisaka. 

Ključne riječi

Komentara 31

NI
Niki222
19:40 19.05.2023.

Ma samo deri, Zahare! Ionako je haški samo za Ruse...poput Hrvata onda...Odeski zločini, pa sve do Tatarskog i Prilepina, su kolateralni, u borbi za "zapadne" vrijednosti.

DU
Deleted user
14:03 19.05.2023.

Nema opasnosti od radijacije.

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
12:17 19.05.2023.

Da su Risi ispalili dron na zagreb i na Poljsku ,o tome bi se brujalo na sve strane, a pošto znaju veoma dobro ko je to uradio......eeeeeeee onda se ćuti!I kakav bi interes ima Ruski dron nad zagrebom!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije