ODMAH SU STALI

Ukrali automobil, a kada su se okrenuli šokiralo ih je što su vidjeli na stražnjem sjedalu

Foto: Metropolitan Police
Foto: Metropolitan Police
Foto: Metropolitan Police
01.10.2024.
u 16:49
Brown i Clarke vodili su bandu koja je klonirala vozila i izrađivala krivotvorene dokumente toliko uvjerljive da su uspjeli prodavati vozila kako trgovcima, tako i privatnim kupcima
Pogledaj originalni članak

Kradljivci automobila 'bez ključa', Alfie Brown (31) i Andre Clark (33), koji su išli u pljačkaški pohod u kojem su ukrali vozila u vrijednosti od 2 milijuna funti, nenamjerno su oteli trogodišnjeg dječaka koji se nalazio u ukradenom Volvu. Incident se dogodio u Chigwellu u Londonu, a situacija je eskalirala kada su shvatili pogrešku i naglo zakočili, ozlijedivši dječaka.

Vođe bande i njihova tri suradnika osuđeni su na ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora nakon što su ukrali najmanje 170 vozila u procijenjenoj vrijednosti od 2 milijuna funti diljem Londona koristeći uređaj prerušen u Game Boy, kojim su uspješno otvarali vozila tijekom četiri godine. Na sudu se čulo kako je dječak bio vezan u svojoj sjedalici kada su kriminalci pobjegli s vozilom u svibnju 2021. Nakon što su shvatili svoju pogrešku, brzo su napustili vozilo s djetetom unutra, koje je pretrpjelo lakše ozljede.

Brown i Clarke vodili su bandu koja je klonirala vozila i izrađivala krivotvorene dokumente toliko uvjerljive da su uspjeli prodavati vozila kako trgovcima, tako i privatnim kupcima. Uz njih, osuđeni su i David Burvill (36), Mark Preece (30) te "čovjek iznutra" Marcin Gorecki (40). Ova taktika, koja koristi uređaje čija je cijena oko 20.000 funti, prvo se pojavila u Južnoj Koreji prije nego što je došla do SAD-a, a sada je, na zabrinjavajući način, prisutna i u Velikoj Britaniji, gdje je korištena u brojnim krađama vozila. Najskuplja vozila bila su ukradena iz Barneta, Enfielda, Haringeya, Redbridgea, Waltham Foresta, Barkinga i Chigwella. Nažalost, žrtve koje su kupile ukradena vozila neće dobiti povrat svojih sredstava.

Burvill i Preece oprali su 78.000 funti od prodaje ukradenih automobila, dok je Gorecki, koji je radio u British Car Auctions, pomagao u premještanju ukradenih vozila te je prodao Jaguar koji je bio zamijenjen za ukradeno vozilo s kloniranim registarskim pločama auto kući u Essexu 2019. godine. Istraga o bandi započela je u siječnju 2022. godine, kada su policajci otkrili da su serije krađa automobila u sjevernom Londonu povezane.

Detektiv Dave Van Der Valk iz Metove specijalizirane kriminalističke sjeverne jedinice, koji je vodio istragu, rekao je: "U ovom su slučaju postojala dva sloja žrtava - oni kojima su automobili ukradeni i oni koji su kupili ukradene automobile. Oni koji su kupili ukradene automobile, a nisu toga bili svjesni, zapravo su najviše pogođeni jer nisu dobili nikakvu naknadu od osiguravajućih društava, što znači da je 170 žrtava bilo pogođeno bezosjećajnim ponašanjem ove skupine. Ova presuda, zajedno s dugotrajnom dvogodišnjom istragom koja je do nje dovela, pokazuje da nećemo ostaviti ni jedan kamen neprevrnut u našem nastojanju da uhvatimo kriminalce koji se žele okoristiti ilegalno stečenim sredstvima - bez obzira na složenost slučaja", dodao je Van Der Valk.

Brown je osuđen na pet i pol godina zatvora zbog zavjere za krađu vozila i posjedovanje kriminalne imovine između listopada 2018. i prosinca 2022. Clarke je osuđen na četiri godine i tri mjeseca za iste optužbe. Gorecki je dobio dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog zavjere za posjedovanje ili stjecanje kriminalne imovine, dok su Preece i Burvill dobili uvjetne kazne od devet i jedanaest mjeseci za iste optužbe.

GALERIJA Mehaničari otkrivaju 5 automobila s kojima nećete prijeći ni 160 tisuća kilometara

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.