Novi laboratorij

Umjesto u Sloveniji stručne analize vina u središtu Karlovca

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Umjesto u Sloveniji stručne analize vina u središtu Karlovca
13.10.2011.
u 09:21
Antioksidans polifenoli iz komine masline koristit će se za potrebe farmaceutske i kemijske industrije
Pogledaj originalni članak

U Karlovcu je otvoren novi suvremeno opremljeni laboratorij, prvi takav na području Karlovačke županije, koji će se koristiti za niz istraživačkih projekata, a obavljat će i analizu uzoraka vina. Dosad su mnogobrojni ovdašnji vinari vino na analizu odnosili u Zagreb, Jastrebarsko, a većina ih je zbog manjih troškova taj posao radila u susjednoj Sloveniji.

 Zaostali šećer

 – Pri kontroli osnovnih parametara vina određujemo volumni postotak alkohola, slobodni, vezani i ukupni sumpor dioksid, ukupne kiseline i ostatak šećera. Važno je naglasiti da se zaostali šećer ne može odrediti refraktometrom kako je to uobičajeno kod neiskusnih vinara, nego kemijski uz pomoć Fehlingove otopine. U dogovoru možemo odrediti i druge parametre i karakteristike vina i to sve po iznimno pristupačnim cijenama – objasnila je Marina Cindrić, voditeljica laboratorija.

 U opremanje laboratorija dosad je uloženo milijun kuna, smješten je u karlovačkoj četvrti Banija u poslovnom centru Bakin. U vlasništvu je tvrtke CEBB koja je registrirana za biotehnologiju i preradu biomase. Uz analiziranje vina i mošta bavit će se i termografskim pregledima stambenih objekata, postrojenja i instalacija. Tom metodom iznimno precizno lociraju se mjesta gubitaka toplinske energije na obiteljskim kućama i zgradama i kritična mjesta na pećima, pumpama, cijevima, električnim i drugim instalacijama, ali i vozilima. Uz to u tijeku je i pilot projekt vezan uz iskorištavanje komina maslina.

 Smanjiti kilažu

 – Iz komine maslina koja ostaje nakon proizvodnje ulja hidrolizom se dobivaju polifenoli i antioksidansi za farmaceutsku industriju. To su sastojci brojnih kozmetičkih proizvoda, koriste se kao dodaci u prehrani ljudi i životinja, ali i kod raznih proizvoda vezanih uz dijetu. Krajnji cilj tog projekta je pronaći optimalnu tehnologiju za postrojenje koje bi proizvodilo polifenole i antioksidanse, a laboratorij bi bio kontrolni dio tog procesa – zaključila je M. Cindrić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
Stjepan
00:00 14.10.2011.

Izvorni ustroj uma i razuma vrijednih domaćih ljudi i odanih prijatelja mogu Hrvatckoj vratiti izvorni sjaj napredka, ugleda i ponosa stare slave djedovine. S takvim naporima poništavamo izrabljivačke naume svjetckih jebivjetara i domaih izdajnika!