Stanovnici Karlovačke županije sir konzumiraju nekoliko puta tjedno i to kao dio doručka. U jugoistočnoj Sloveniji je međuobrok. U obje regije kupuje se uglavnom u velikim trgovačkim centrima što pokazuje da projekt ima smisao, jer želimo usmjeriti potrošače prema domaćim proizvođačima – napomenuo je prof. Bojan Matijević iznoseći dosadašnje rezultate projekta Napredak- Regionalna proizvodnja sireva- poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak, čiji je idejni začetnik.
Škripavac kao adut
Projekt prekogranične suradnje Hrvatska- Slovenija vrijedan 204.000 eura provodit će se do ožujka 2015. Partneri su Veleučilište u Karlovcu, Grm Novo mesto, Razvojni centar Novo mesto, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i Udruga sirara Karlovačke županije Korni.
Cilj je osigurati malim proizvođačima tehnološka i poduzetnička znanja, ali i educirati potrošače o kulturi konzumacije sira. U Karlovačkoj županiji uključeno je dvadesetak sirara.
– Dosad smo uvidjeli specifičnosti regija.Za Sloveniju su to planinske sirane, ujedno i turistička mjesta u kojima se može kušati i kupiti. Hrvatska se pak može podičiti škripavcem, ali sir se prodaje iz hladnjača – upozorio je prof. Matijević.
Dodaje da su okupili tim eminentnih stručnjaka koji bi trebali pomoći u ostvarenju zadanih ciljeva. Među njima važno mjesto zauzima i edukacija sirara i potrošača.
Počele radionice
U tom cilju održat će se i radionice. Prva pod nazivom “Sir kroz povijest” na Velučilištu u Karlovcu privukla je mnoge, koji su doznali zanimljive pojedinosti, ali i kušali sireve studenata Veleučilišta i domaćih proizvođača.