BUNTOVNIK IZBORNIK

Uspješni Nenad Bjelica kandidira za preuzimanje reprezentacije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Uspješni Nenad Bjelica kandidira za preuzimanje reprezentacije
20.09.2015.
u 08:15
'Biti izbornik je čast svakome treneru. Trenutačno sam u klupskom nogometu, dobro mi je i zadovoljan sam, a ako jednog dana dođe poziv za klupu reprezentacije, onda ću o tome razmišljati.'
Pogledaj originalni članak

U licitacijama oko imena novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije neizostavno ime je Nenada Bjelice (44). Ne slučajno, jer jedan od najboljih mladih hrvatskih trenera sve što je stvorio – stvorio je sam, uspio je već izgraditi sasvim respektabilno ime u trenerskom poslu bez ičije pomoći. Počeo je od dna, od austrijskih niželigaša, potom je od bečke Austrije stvorio sudionika Lige prvaka i to ne pukog sudionika, već aktivnog takmaca kojem je malo nedostajalo do europskog proljeća u snažnoj skupini s kasnijim finalistom, madridskim Atléticom, Portom i Zenitom.

Lani se osječki stručnjak prihvatio projekta u talijanskom drugoligašu Speziji s kojom je već u prvoj godini izborio kvalifikacije za Serie A, a posao na obali Ligurskog mora nastavio je i ove sezone.

Nakon dva kola u novoj sezoni Spezia je ima samo jedan bod nakon nesretnog poraza od Barija (4:3) i domaćeg remija s Pro Vercellijem (1:1) u utakmicama u kojima je pobjeda već bila u džepu. Ali, sezona je tek počela, a kao i prošle sezone, u kojoj su se plasirali u doigravanje za Serie A, nad momčadi ne visi mač rezultata.

– Nemamo imperativ da moramo ući u Serie A, to imaju klubovi koji su puno više investirali od Spezije. Međutim, vjerujem da imamo ekipu s kojom se možemo boriti za mjesta koje vode u viši rang iako nam to nije obveza – kaže Bjelica.

Posljednji Zeman...

A u toj su momčadi čak sedmorica hrvatskih nogometaša i još dvojica (Kvržić i Martić) koji uz bosansku, odnosno švicarsku, posjeduju i hrvatsku putovnicu. U prijevodu, svaki treći nogometaš kojeg Bjelica ima u rosteru govori hrvatskim jezikom. Pod Bjelicom je proljetos Mario Šitum dospio do poziva za reprezentaciju, a i u ovoj sezoni trebao bi biti pod lupom izbornika ma tko on bio.

– Mario i ovu sezonu igra na dobroj razini, jedan je od naših najboljih igrača (gol i asistencija njegov je učinak u prva dva kola), ali i Mato Miloš je jako jako puno napredovao, Brezovec je standardan... – prenosi trener Spezije dojmove o svojim igračima.

O rijetko je kojem hrvatskom sportašu, bivšem ili sadašnjem, pogotovo nogometašu, napisana biografija. Njome se mogu pohvaliti Aljoša Asanović, bivši nogometni izbornik Slaven Bilić, a odnedavno i Nenad Bjelica, što samo potvrđuje ugled koji uživa u Speziji. Životna i profesionalna priča hrvatskog trenera je, uz potpis novinara Armanda Napoletana, ukoričena, a sav prihod od prodaje knjige namijenjen je u humanitarne svrhe.

– Do knjige je došlo spontano, ono što je trebalo biti kratak razgovor, oduljilo se na dva sata i kada je vidio koliko ima materijala, shvatio je da može napisati knjigu.

Biografija na nešto više od stotinu stranica, koja je zasad tiskana samo na talijanskom jeziku, nosi zanimljiv naziv "Bjelica l'ultimo Zeman", odnosno "Bjelica posljednji Zeman". Sam autor objasnio je zašto je u naslovu knjige usporedio Bjelicu sa slavnim češkim trenerom:

"Ako je Zdenek Zeman posljednji nogometni buntovnik, onda je Nenad Bjelica posljednji Zeman. Nogometni treneri su postali stereotipni, služe se istim frazama, govore kodiranim rječnikom, koriste iste geste, bez emocija. Bjelica je poput Zemana, on donosi nešto novo.".

– Zemana ne poznajem osobno da mogu reći koliko smo slični, a usporedio me s njime jer sam osoba koja jasno govori bez dlake na jeziku, jer sam spreman donijeti neke novine u način rada. Kada vas usporede s tako velikim imenom, jednim od rijetkih stranih trenera koji je ostavio trag u Italiji, to mora biti velika čast.

Izbornik jednog dana

Neizostavna tema koja se nameće u razgovoru s trenerom Spezije je izborničko mjesto u reprezentaciji Hrvatske. Iako se njegovo ime spominje u kalkulacijama oko novog izbornika nogometne reprezentacije, iako su pojedini izvori uvjeravali kako Nenad Bjelica visoko kotira za mjesto nasljednika Nike Kovača, trener Spezije tvrdi kako on nije kandidat za novog izbornika.

– Nitko me iz HNS-a do danas (a razgovor je vođen 15. rujna, nap. a.) nije kontaktirao – otkrio je Bjelica.

To, međutim, ne znači kako jednog dana ne želi postati izbornikom.

– Biti izbornik je čast svakome treneru. Trenutačno sam u klupskom nogometu, dobro mi je i zadovoljan sam, a ako jednog dana dođe poziv za klupu reprezentacije, onda ću o tome razmišljati.

Nakon rezultata na Svjetskom prvenstvu prošle godine Nenad Bjelica bio je jedan od onih koji su zdušno stali u obranu odnedavno bivšeg izbornika.

– U ono vrijeme ja sam stao iza čovjeka jer ne volim kada se gazi nekoga tko je na podu. Mi smo svjetski prvaci u tome da kad vidimo da je netko pod zemljom, da ga još više zatrpamo. Mladog i perspektivnog trenera koji ima dobru budućnost počeli su prozivati ljudi koji su također imali loše rezultate da bi sami sebi skupljali jeftine bodove. U tom trenutku bilo je najlakše napasti Kovača, a ja nisam takav čovjek. Kako sam stao iza Kovača, stao bih iza svakog trenera.

Ni nakon što je Niko Kovač smijenjen Bjelica nije siguran je li to bio pravi potez i najbolja odluka iako ga nije iznenadila.

– Vrijeme će pokazati je li Kovačeva smjena bila preuranjena, ali evidentno je da reprezentacija u zadnje dvije utakmice nije imala zajednički duh, da nije izgledala kako je izgledala na početku kvalifikacija. Zbog čega je došlo do poremećenih odnosa, unutar reprezentacije ili između igrača i izbornika ili igrača, izbornika i Izvršnog odbora, ne znam reći jer nisam bio "unutra". Ali izvana je vidljivo da reprezentacija nije igrala s istim naboja kao na početku kvalifikacija i promjena je bila očekivana.

>> Ni Tudor, ni Bjelica, a ni stranac - jedini konkurent Čačiću je Vulić!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ĆA
ćaćaća
10:33 20.09.2015.

u hrvatskoj su srbi preuzeli sve pa se radi na tome da preuzmu i reprezentaciju..oni kojima to još nije jasno možda to shvate za 50 god..

VL
????
10:38 20.09.2015.

A da uzmemo onoga kojem je mađarska novinarka podmetala nogu? Onda možda dobijemo i sudačku pomoć da čovjek ode na EP. Koja bi to tek bila priča, pustili bi nas onda Francuzi i UEFA do finala.

LE
LeonardS
10:24 20.09.2015.

Vi novinari ste isti kao i organizacija zvana HNS, rugate se sa reprezentacijom !!