SLUČAJ MIRELE ČAVAJDE

Ustavna stručnjakinja: Priziv savjesti u Hrvatskoj se pogrešno primjenjuje. Objasnila i zašto

Foto: PIXSELL/N1 televizija
Ustavna stručnjakinja: Priziv savjesti u Hrvatskoj se pogrešno primjenjuje. Objasnila i zašto
09.05.2022.
u 20:07
Ovo je strašan slučaj, a druga stvar, sve činjenice, sva četiri nalaza - vidjela sam ih - govore isto: hidrocefalus i ogromna tumorska tvorba, kaže Barić
Pogledaj originalni članak

Ustavna stručnjakinja i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić kaže kako Zakon o prekidu trudnoće u slučaju Mirele Čavajde dosad nije pravilno primijenjen. 

- Da bismo primijenili zakon, moramo znati činjenice. Ovo je strašan slučaj, a druga stvar, sve činjenice, sva četiri nalaza - vidjela sam ih - govore isto: hidrocefalus i ogromna tumorska tvorba. Primjena zakona u takvim slučajevima jest jasna - komisija utvrđuje takvo stanje, piše u svim nalazima, i nakon toga je odluka majke. Dakle, do sada zakon nije pravilno primijenjen - rekla je u Dnevniku Nove TV. 

Kaže i kako nema mjesta za priziv savjesti. 

- Radi se o zakonom predviđenim uvjetima koji su ovdje ostvareni, tu nema nikakve sumnje i radi se o zakonu koji je sukladan Ustavu RH, što je utvrdio Ustavni sud 2017.godine - kaže Barić. 

Upitana je može li se i kako urediti sustav na način da nemaju svi liječnici u bolnici priziv savjesti?

- Priziv savjesti je reguliran drugim zakonima, nekolicinom zakona, i o ovome pričamo zato što se radi o ogromnom sustavnom problemu u RH gdje žene i do 10. tjedna trudnoće imaju ogromne probleme izvršiti ovaj medicinski postupak. Priziv savjesti je pogrešno reguliran u RH, a još pogrešnije se primjenjuje - dozvoljava se široka primjena i davanje takvog priziva godinama pa i desetljećima nakon zapošljavanja u javnozdravstvenim ustanovama. Javnozdravstveni sustav mora osigurati ovu uslugu jer je ona zakonom predviđena i to je ustavno pravo, reproduktivno pravo svih žena u RH, potpuno nesumnjivo. Kako? Pa naprosto ima puno različitih mogućnosti - uzimanjem odnosno ugovaranjem kolega iz drugih ustanova ili, još važnije, sprečavanjem daljnjeg zapošljavanja onih koji daju priziv savjesti ako nemamo dovoljno stručnjaka koji to moraju učiniti - rekla je ustavna stručnjakinja. 

Smatra i kako se pobačaj u 26. tjednu trudnoće ne može poistovjetiti s eutanazijom. 

- Apsolutno ne, ponavljam - ne govorim svoje mišljenje, ne govorim moralni sud, govorim o Ustavu RH, kojim je nesumnjivo utvrđeno 2017. godine da se radi o ustavnom pravu, da je zakon u redu i da svaki budući zakon ne može ići ispod ovih dosadašnjih uvjeta i kriterija. Dakle, nema govora o eutanaziji, govorimo, ponavljam, o hidrocefalusu, dakle činjeničnom nalazu - ponavljam, četiri ista nalaza - kaže. 

VIDEO Slovenski liječnik o prekidu trudnoće: Iz Hrvatske imamo 10 slučajeva godišnje. Postupak ide jako brzo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

DU
Deleted user
20:35 09.05.2022.

"Nema govora o eutanaziji nego o hidrocefalusu! " Ovakvi stručnjaci dobivaju prostor tumačiti ustav?

JU
jurilica
21:11 09.05.2022.

Jedan hidrocefalus, moj kolega, poslije je završio pravo kao jedan od najboljih studenata. A kad bi i uspjela dobiti feticod, pa se poslije ispostavilo da je tumor benigan, još bi mogla tužiti liječnike za naknadu štete jer su krivo vidjeli.

UN
uvijek.nepokolebljiv
20:26 09.05.2022.

Drugarica, krkanica ne razumije da ljudi imaju SAVJEST koja im ne dozvoljava ubiti ljudsko bice radi necijeg hira!