šalje inspekciju da utvrdi činjenice

Beroš: Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde

Zagreb: Ministar Vili Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade RH
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
09.05.2022.
u 13:50

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja.

Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njezine trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica Vanja Jurić koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.

" Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtjev trudne pacijentice Mirele Čavajde za poduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog djeteta, da se žurno pronađu rješenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama. Nastavno na sve informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i cjelovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja.

“Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i napomenuo da je opetovano zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sustavu i nadležnih ravnatelja da odgovorno i savjesno obavljaju svoje obveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, te stručnim i etičkim pravilima i dodaje:

“Naša je želja da pacijentica riješi za nju i njezino nerođeno dijete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštivanje njezine privatnosti koje je od početka narušeno te potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti. Zato očekujem da se ovo pitanje riješi u skladu s našim zakonima i temeljem stručnih ocjena bez korištenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine.”

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvijestit će javnost".

Odvjetnica Mirele Čavajde kazala je da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će  "Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske  komisije i nakon toga odlučiti".

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde. Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Video: Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku! Liječnik me pitao: 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

Komentara 3

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:29 09.05.2022.

Beroš se opet izravno miješa u zdravstveno područje u kojem nije stručnjak. Iako je slučaj medicinski i pravni postoji zakonski samo jedan način razrješavanja. Da li je plod u utrobi žene zdrav ili je plod s teškim malformacijama, recimo plod je s vodenom glavom. Ako je plod s teškim malformacijama što su već odavno zaključili i hrvatski i slovenski stručnjaci tada se odmah spašava majka kako ne bi došlo do sepse unutar njezinog tijela od teško oštećenog ploda. Ako je plod zdrav i bez teških oštećenja tada majka odlučuje što dalje i hoće li se cijelog života brinuti za sve posljedice recimo malih oštećenja mozga i preuzeti kompletan rizik trajne brige oko tako recimo malo oštećenog ploda na sebe i u potpunosti. A da Beroš tvrdi da je majka dobila svu psihološku pomoć u bolnici koja službeno izjavljuje da to nije uradila jer "nema", ponavljam, nema psihologa u svom timu. Ili je taj moguće nije niti došao pogledati zbog "priziva savjesti". Niti pogledati, ponavljam.

TA
Tajg
14:54 09.05.2022.

Beroš Santos?

DU
Deleted user
14:29 09.05.2022.

Bolje da beroš prizna kolko je pogodovao od tkz pandemije i kome je sve išao u korist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije