MIRNO OKUPLJANJE

Uvertira u štrajk, liječnici dali rok Vladi do 15. rujna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
OPERACIJA, DOKTORI
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Stjepan Topolnjak
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Anica Prašnjak
04.09.2019.
u 08:25
Sindikalna akcija u tri bolnice, KBC-u Zagreb i Split te dubrovačkoj bolnici, tek je početak revolta u zdravstvu
Pogledaj originalni članak

Ispred tri bolnice u zemlji danas će u pet do 12 izaći tko zna koliko zaposlenika i mirnim okupljanjem poslati jasnu poruku Vladi što misle o njihovu otezanju sa sindikalnim pregovorima. Uoči odgovora vlasti, koji na svoje zahtjeve zdravstveni sindikati očekuju u petak, isti scenarij ponovit će se u druge tri bolnice u Hrvatskoj.

Da tako kažemo, premijera je na KBC-u Zagreb, u splitskom KBC-u i dubrovačkoj bolnici gdje su svi zaposlenici (i zdravstveni i nezdravstveni) pozvani okupiti se u spomenuti sat ispred svojih bolnica. Te su pak bolnice, ali i sve ostale, prema neslužbenim informacijama, dobile dopis Ministarstva zdravstva proslijeđen od Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojim se upozorava da bi kolektivni izlazak “na ulicu” bio nezakonit u vrijeme radnog vremena. Iz Ministarstva rada o tomu su nam odgovorili načelno budući da, kako kažu, nisu upoznati sa sadržajem takvog upozorenja, ali poručuju da, ako u prosvjedu sudjeluju zdravstveni djelatnici kojima tada nije radno vrijeme, da je to onda prosvjed.

Prosvjed za vrijeme pauze

– Ako u prosvjedu budu sudjelovali zdravstveni djelatnici tijekom svog radnog vremena, tada se ne bi moglo raditi o prosvjedu, već o obustavi rada, odnosno štrajku koji se ne može započeti prije okončanja postupka mirenja, kako je to propisano odredbama članaka 205. i 206. Zakona o radu jer bi u protivnom takav štrajk bio nezakonit – odgovorili su iz spomenutog Ministarstva. Ipak, potvrđuju da nije nelegalno koristiti pauzu za prosvjedovanje.

No ispred tri hrvatske bolnice sutra se ne događa ni štrajk ni prosvjed, nego mirno okupljanje, odgovaraju zdravstveni sindikati. Kako kaže Anica Prašnjak, radnici imaju pravo na mirno okupljanje koje će trajati maksimalno pola sata kolika je njihova pauza prema kolektivnom ugovoru.

– Nećemo se dati zastrašiti, mi ne radimo ništa protuzakonito i ovo nije štrajk, nego uvertira. Prema Zakonu o javnom okupljanju, članak sedam, prijavili smo mirno okupljanje pet dana ranije – rekla je Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara koja podsjeća i javnost i Vladu kako se zaposlenima u zdravstvu, kako kaže, dogodilo ono što još nikad nikomu nije, da im je odbijen parafirani sporazum.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Anica Prašnjak

Ta odbijenica Vlade, podsjetimo, došla je zadnjeg dana srpnja kada ispregovarana povećanja pojedinih dodataka u kolektivnom ugovoru nisu prihvaćena unatoč parafu. Krajem kolovoza stoga se nastavilo pregovarati, a novi zahtjevi s prosječnim povećanjem oko deset posto uime različitih dodataka trenutačno čekaju odgovor Vlade u petak.

– Odlazak ljudi, nebriga za sustav zdravstva, zabrana zapošljavanja, sve je to dovelo do ovoga danas. Zašto se nije razmišljalo da ljudi pred mirovinu imaju svog nasljednika, zašto se nije razmišljalo o specijalizacijama na vrijeme, sve je to slika koja traje godinama i ponavlja se kojagod Vlada bila – govori Prašnjak. Te okolnosti koje nabraja kumulirane su godinama i kolektivni pregovori samo su svojevrstan vrhunac nezadovoljstva iako se, kako će reći Prašnjak, danas zdravstveni sustav stavlja u pat-poziciju jer ispada da traže povećanje plaće tek tako i da će zbog njih i drugi poput policajaca i učitelja tražiti isto. Takva je i javna percepcija iako zaposleni u zdravstvu od 2013. nisu ništa “pomaknuli” u svojem kolektivnom.

– Ne štrajk nego mirno okupljanje kojim se izražava nezadovoljstvo Vladi – podvlači i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Proračun nedovoljan

Sutrašnji prosvjed podržavaju i liječnici koji nisu sudionici ovih pregovora jer njihov sindikat nema reprezentativnost. To je još jedan apsurd koji se ne rješava, za što su iz Hrvatskog liječničkog sindikata Vladi dali rok do 15. rujna.

– Dotad smo dali Vladi da uredbom prizna reprezentativnost liječnicima, a ako to ne učini, onda ćemo mi uslijediti sa svojim akcijama – poručuje dr. Igor Tripalo iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) navodeći kako apsolutno podržavaju okupljanje i poziva sve kolege liječnike da mu se pridruže. Liječnici nemaju reprezentativnost, što se izbjegava konstantnim odgađanjem izmjena zakona, tako da i imamo kolektivne pregovore za zdravstvo u kojima ne sudjeluju – liječnici.

Poruka dr. Tripala stav je njihova sindikata koji podržavaju i ostali zaposlenici u zdravstvu.

Sindikati ponovno traže podizanje osnovica i koeficijenata koji bi državni proračun ukupno stajali dvije milijarde kuna, a kako se može čuti u Banskim dvorima to neće dobiti jer to nadmašuje mogućnosti državne blagajne. Iako se nitko u ovom trenutku ne želi cjenkati kroz medije, može se naslutiti da je odbijeni parafirani sporazum težak oko 450 milijuna kuna doživljen u Vladi kao puno razumniji zahtjev, na tragu kojeg se eventualno mogao i postići sporazum. Više detalja moglo bi se znati idući tjedan.

Pogledajte video

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:40 04.09.2019.

Hm, a onda će se lijepo popisati tko je bio, sutra lagani pritisci i prijetnje otkazom i ujeo vuk magarca. Mirni prosvjed upozorenja nakon 25 godina nerješavanja ničega hahahah.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
09:00 04.09.2019.

Lijecnici bi u strajk, i htjeli bi vece place. Pa dajte molim vas. Kad bi im se to dalo, kako bi onda trebalo pazit, mazit i puno placat; ekipe iz 428 opcina, 128 gradova, 20 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece e e ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, i sve njihove prohtjeve od placa kakve imaju vrhunski kirurzi i inzinjeri usput,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, A jos financiranje gubitaka drzavnih ustanova i firmi, pa financiranje jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, i jos kojesta? Tako je to u zemlji Hrvata, i bit ce tako dok bude Hrvatske i Hrvata,, jerbo Hrvatska i Hrvati bez gorespomenutih i nespomenutih ekipa ljubitelja masti i slasti na tudji racun - moze i mora,, dok bez tamo nekih lijecnika, krurga i ostalih medicinara moze bez i pol muke,,,,,,,,,,Pa Boze moj,tko je lijecio Hrvate u doba kraljeva Tomislava i Zvonimira I sto je Hrvatima tad falilo?

BB
Bruno_Bear1
17:04 04.09.2019.

Vlada treba provesti radnu obvezu, a tko se ne pridržava treba doboti momentalni otkaz. Tako bi se barem uvelo reda u zdravstvu u kojemu polovica ništa ne radi. Prosječno rade manje od 15 %, koliko se radi u privatnim klinikama i u drugim zemljama. to dobro znaju oni koji rade vani.