REAKCIJA

Sindikati zdravstva o dopisu Ministarstva: 'To je zastrašivanje'

Medicinske sestre
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
03.09.2019.
u 16:28

U dopisu se navodno pojašnjava da se zaposlenici navedenih bolnica koji prestanu s radom u podne ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske oglasili su se priopćenjem nakon što se doznalo kako će na adrese KBC-a Zagreb, KBC-a Split i OB Dubrovnik stići dopis Ministarstva zdravstva.

U dopisu se navodno pojašnjava da se zaposlenici navedenih bolnica koji prestanu s radom u podne ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.poslalo je upravo to upozorenje Ministarstvo zdravstva. 

U priopćenju se navodi kako samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara nisu pozvali svoje članove da krše zakon svojim djelovanjem. Isto tako, naveli su kako sukladno Zakonu o radu poslodavac ne može ograničiti radniku gdje i kako će koristiti svoju stanku. 

Oni svako takvo postupanje smatraju nedopustivim jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata. 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

 - Danas je u medijima objavljeno kako Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji šalje dopis u kojem se navodno pojašnjava i da se zaposlenici navedene tri bolnice koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojem stoji da je dnevni polusatni odmor radnika plaćen od strane poslodavca te da se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom. 

Koristimo priliku naglasiti kako Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove niti zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon. 

Naime, sukladno odredbama Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja. Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje niti na koji način će koristiti svoju stanku. 

Dapače,  sindikalni poziv bi trebalo sagledati  iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu. Dakle, nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti.

Stoga ovakvo postupanje smatramo nedopustivim od strane predstavnika Vlasti jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila  provedba započetih aktivnosti, navodi se u priopćenju kojeg potpisuju predsjednici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak. 

Ključne riječi

Komentara 5

BU
burza
17:41 03.09.2019.

Uveden je red da nema vise mita u zdravstvu barem mislim i ja sam sasvim zadovoljna sa danasnjim radom ljecnika i sestara a sto se tice lista cekanja da uvedu popodnevne smjene bilo bi bolje ali mi smo nauceni sve obavljati ujutro

IB
iva.begovic
16:52 03.09.2019.

Od svih 28 država EU, najviše za plaće u javnom sektoru, u odnosu na BDP, izdvaja Hrvatska. Plaće u zdravstvu nisu male, a što je najvažnije nisu po učinku, nego po satu. Što znači da veliki dio javnog troška nije opravdan radom. Meni je nevjerojatno kako se sindikati ne bore da se uvede reda u zdravstveni sektor nego se samo bore za povećanje mase plaća. Vlada na ucjene treba odgovoriti izdavanjem radnih dozvola za zdravstveno osoblje iz susjednih zemalja.

IB
iva.begovic
16:56 03.09.2019.

Inače, primjetila sam da u novije vrijeme i majstori, keramičari, vodoinstalateri i slično, počinju naplaćivati po satu, a ne po obavljenom poslu. I onda to traje i traje i bude traljavo odrađeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije