Sabor

Bernardić HDZ-ovcima: Čega se bojite?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Bernardić HDZ-ovcima: Čega se bojite?
10.12.2018.
u 10:47
Petrov drži kako Hrvatska ne bi trebala usvojiti taj sporazum, jer to neće napraviti ni njeni susjedi
Pogledaj originalni članak

Posljednji tjedan prije odlaska na jednomjesečnu zimsku stanku, saborski zastupnici započeli su s radom od ponedjeljka, umjesto od srijede kako je to inače pravilo. Uoči rasprave o Vladinom prijedlogu podizanja minimalne plaće, zastupnici su dobili vrijeme za slobodne rasprave u kojima su se bavili Marakeškim sporazumom, sudbinom Uljanika i 3. maja, povećanjem cenzusa za oslobađanje od povećanja dopunskog zdravstvenog osiguranja...

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić se u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava osvrnuo na Marakeški sporazum, s obzirom na to da je naša delegacija upravo u Marakešu gdje bi ga trebala prihvatiti.

- To nije klasični međunarodni ugovor jer se ne potpisuje niti ratificira, to je katalog mjera koje se odnose na zakonite migracije – pojašnjava Bernardić te dodaje kako države članice same biraju koje mjere žele, odnosno ne žele inkorporirati.

- Vrijeme je da progovorimo o tome, koliko god se to nekima u ovoj dvorani ne sviđalo. Kome to ne odgovara? Ne odgovara saborskoj većini na čelu s HDZ-om zato što se ne žele konfrontirati s radikalno-konzervativnim građanima, od kojih su prije dobivali glasove, a koji imaju potpuno različito mišljenje o tom sporazumu od te Vlade. Ovdje se radi o pitanju kao što je bilo s Istanbulskom konvencijom, ili kad je na dnevnom redu bio referendum Narod odlučuje ili pak kad se donosio Zakon o udomiteljstvu, a vjerujem da će takav kukavički odnos HDZ imati i kada će se u Saboru raspravljati o Zakonu o pobačaju. Kad god su na dnevnom redu teme oko kojih se oni ideološki ne mogu usuglasiti, onda ih oni guraju pod tepih i rasprava se skriva od očiju javnosti – ustvrdio je Bernardić upitavši HDZ-ove zastupnike čega se boje. Zato, dodaje, misli da je Sabor trebao raspravljati o Marakeškom sporazumu, posebno kad u Hrvatskoj ne žele ostati ni njeni građani, a kamoli migranti.

Da je Sabor trebao raspravljati o tom sporazumu, složio se i čelnik Mosta Božo Petrov koji ipak, za razliku od šefa SDP-a, drži kako Hrvatska ne bi trebala usvojiti taj sporazum, jer to neće napraviti ni njeni susjedi s kojima bi trebali zajednički rješavati probleme migranata.

- Marakeški sporazum predstavlja ugrozu i opasnost za Hrvatsku. Dosad su susjedne zemlje s Hrvatskom rješavale probleme vezane uz migrante, a danas odbijaju ići u Marakeš. Zašto? Pa i SAD koji nam je bila strateški partner ne želi biti dio tog sporazuma, zašto? Zbog čega i od koga ćemo mi onda tražiti pomoć? Sve susjedne zemlje s kojima smo trebale rješavati gorući problem ne žele biti dio tog pakta, od koga ćemo tražiti pomoć, od Junckera čija je ideja budućnosti Europe u kojoj sve članice nisu jednake. Hoćemo biti opet predziđe briselskog birokratskog aparata? Kako drugačije objasniti da ovi zastupnici nisu dobili niti mogućnost da uopće rasprave o tome je li za Hrvatsku dobro da prihvati sporazum – komentirao je Petrov. Prozvao je HDZ-ovog Miru Kovača što kao predsjednik odbora za vanjsku politiku nije dozvolio da se glasuje o njegovom prijedlogu da i Sabor na plenarnoj sjednici raspravlja o Marakeškom sporazumu.

- Treba li Sabor slušati Vladu, ili onako kako je ustavotvorac zamislio, da Vlada traži podršku Sabora – zanima Petrova koji je zamjerio što je predstavnik Vlade otišao u Marakeš podržati sporazum o migrantima iako nema mišljenje Sabora.
Prozvani Kovač odbacio je prozivke Bože Petrova.

- Slušam kolegu Petrova koji govori da smo trebali raspravljati o sporazumu, a zašto to nisu tražili, gdje je interpelacija, je li tražio uvrštenje takvog prijedloga u dnevni red da se to raspravi? Nema ni toga. Odbor za vanjsku politiku je organizirao tu raspravu na moju inicijativu, sporazum smo tamo primili na znanje, a slušamo bajke Petrova kako je veliki borac za demokraciju – uzvratio je Kovač pozvavši Petrova, bez obzira na to što se danas usvaja Marakeški sporazum, da raspravu o tome traži do kraja ovog tjedna, prije nego odu na praznike.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku upozorio je na loše stanje u Uljaniku i 3. maju zapitavši se misli li tko kako je radnicima ta dva škvera u ovo doba adventa.

- Jasno je da se stvaraju preduvjeti da ta dva brodogradilišta završe u stečaju. To se vidi po nezainteresiranom stavu Vlade iako tamo ima 25 posto udjela. To je nedopustivo, očito je da sve ide u smjeru pretvaranja tih brodogradilišta u nekretninski biznis – primijetio je Lovrinović zatraživši odlučno spašavanje brodogradnje.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ponovno je podsjetio da ističe 100 dana od obećanja ministra rada Marka Pavića da će zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem da će riješiti povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Goran Aleksić iz SNAGA-e se osvrnuo na informaciju o dobiti banaka, podsjetivši kako su u Hrvatskoj banke bilježile gubitke tek dvije godine – 1998. i 2015. - s time da, tvrdi, 2015. nisu imale gubitke zbog konverzije kredita u švicarcima, nego su samo to tako prikazale.

- Nastavljaju poslovati u duhu najboljeg mogućeg poduzetnika u povijesti RH, niti oru niti kopaju, samo raspolažu tuđim novcem, posreduju i zarađuju ogromne profite. Vrlo je zanimljivo kako banke u Hrvatskoj nesrazmjerno bolje posluju u odnosu na jača gospodarstva, zato što naplaćuje ogromne naknade, nezakonite kamatne stope, jer ovdje uopće ne investiraju nego žive od hrvatskih građana – zaključio je Aleksić.

HNS-ov Stjepan Čuraj ukazao je propust o izmjeni pravilnika o porezu na dohodak, izrazivši nadu da on nije namjeran.

- Govorimo o neoporezivom dijelu koji se od 1. prosinca povećao za 5000 kuna. U Pravilniku su ispušteni samostalni osiguranici, odnosno obrtnici ili nositelji OPG-a, oni prema ovom pravilniku mogu isplatiti taj neoporezivi dio svom radniku, ali ne mogu sebi – upozorio je Čuraj pozvavši da se ovo riješi jer su oni stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale radnike.

Pogledajte video kaosa u Saboru:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

TM
trade_mark
14:17 10.12.2018.

koga se boje? hahaha... bernardiću, tebe sigurno ne!

SE
senijor121
15:39 10.12.2018.

Bero, mišu usrani tko se više boji od tebe, a najviše se bojiš svoje zločinačke komunjarske družine koja će ti zabiti nož u leđa, jer tako funkcionira titova zločinačka bagra.

DU
Deleted user
19:21 10.12.2018.

Hrelja, 1958. godište a u mirovini već 20 godina. Taj zna!