SJEDNICA VLADE

Plenković o cijenama goriva: 'Pratit ćemo kakva će biti situacija na tržištima i reagirati'

Foto: Vlada RH/ YouTube
Andrej Plenković
Foto: MarkoLukunic
Zagreb: U NSK održana je sjednica Vlade RH
Foto: MarkoLukunic
Zagreb: U NSK održana je sjednica Vlade RH
Foto: MarkoLukunic
Zagreb: U NSK održana je sjednica Vlade RH
Foto: MarkoLukunic
Zagreb: U NSK održana je sjednica Vlade RH
27.10.2022.
u 12:28
Prihvaćen je prijedlog odluke o davanju odobrenja za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split
Pogledaj originalni članak

Aktualno stanje vezano za potres, prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju te prijedlog odluke o davanju odobrenja za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split bile su neke od točaka dnevnog reda današnje 161. sjednice Vlade.

- Čestitam Saboru na suorganizaciji summita Krimske platforme. Biti uz Ukrajinu je biti na pravoj strani povijesti. Zadovoljan sam da smo bili domaćini ove konferencije i imali tako važne goste - rekao je uvodno Andrej Plenković

Što se tiče cijena naftnih derivata, ističe kako će se pratiti situaciju  i reagirati. - Pratit ćemo sada dva tjedna kakva će biti situacija na tržištima i reagirati na način koji bi trebao ublažiti efekte za građane i gospodarstvo. Danas je cijena dizela i supera oko 2 kune manja nego što bi bila da Vlada nije donosila odluke - istaknuo je. 

Osvrnuo se na dogovor sa sindikatima. - Povećanje osnovice za 6 posto s 1. listopadom, još 2 posto s 1. travnja te povećanjem božićnice na 1750 kuna, regresa na 1750 kuna i dara za djecu na 750 kuna. Mislim da smo napravili jedan kompromis koji je iskorak sindikalne strane i strane Vlade. Dogovor koji je fiskalno održiv i prati trenutnu ekonomsko-socijalnu situaciju - navodi.

- Možemo reći da je ovo jedna cjelovita politike Vlade RH koja se temelji na realizaciji tri bitna cilja - politička stabilnost, socijalna kohezija i izbjegavanje socijalne frakture - dodaje.

Vezano uz proces obnove, Tomo Medved istaknuo je kako je s izvođačima radova ugovorena izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća. U postupku je izgradnja 20 stambenih zgrada s 308 stanova. 

Davor Filipović iznio je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. 

- Na Vijeću ministara energetike doneseno je nekoliko zaključaka. Jedan od njih je zajednička nabava plina na razini EU - naveo je pa dodao kako je svaka država članica dužna potpisati sporazum o mjerama solidarnosti za očuvanje sigurnosti opskrbe plinom sa susjednim zemljama i zemljama koje mogu imati utjecan na sigurnost opskrbe plinom u toj državi.  

Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju iznio je državni tajnik Zrinušić. 

- S obzirom na to da snižene visine trošarine prestaju 30. listopada, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarine za benzin 80 lp/L i dizel 40 lp/L - naveo je, a prijedlog je prihvaćen. 

Vezano uz prijedlog odluke o davanju odobrenja za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split, Mario Banožić istaknuo je kako se radi o rutinskom posjetu broda. Prijedlog je prihvaćen. 

VIDEO Plenković na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo“: "Za dva mjeseca bit ćemo među 15-ak država svijeta koje su u NATO-u, EU, Schengenu i europodručju"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

VI
vito100
14:42 27.10.2022.

Europski centralni polit-biro polako pokazuje svoje pravo komunističko lice. Slobodno tržište više ne postoji, postoji samo centralni europski komitet koji odlučuje o cijenama svega, a da ironija bude veća, sam taj centralni komitet je stvorio energetsku krizu namjerno ulazeći u rat sa Rusijom, i namjerno već godinama reklamirajući tzv. zelenu politiku i zanemarujući ulaganje u konvencionalne energije. Ovu njihovu igru već smo vidjeli kod korona krize, ovo je samo nastavak namjernog uništavanja ekonomije i komunističko preuzimanje. Sve se vodi u Bruxellesu a ovi naši politički jadnici samo su šaka poslušnika. E pa, gospodo komunisti, ovakvo manipuliranje cijenama i ovakva prevelika uloga država u ekonomiji, već je dovela do vrlo visoke inflacije . Euro kao valuta je mrtav, završit će kao dinar u Jugoslaviji. To je i krajnja namjera ovih svjetskih bankovnih kriminalaca. Cilj je uništiti sav privatni sektor, sve nacionalizirati i onda ucjenjivati radnike preko novih digitalnih kriptovaluta Vaš rad će realno vrijediti sve manje, vaše ušteđevine će biti potpuno obezvrijeđene, vaše mirovine također (pogledajte si stanje mirovisnkih fondova za ovu godinu, a to je samo početak) . Između zelenih i komunista nema razlika, Nema tu spasa, nema niti jedne političke opcije koja bi se borila za smanjenje državne potrošnje i manje uloge države u društvu. Ne fukcionira zdravstvo, ne funkcionira pravosuđe, mediji su kupljeni, partijska mafija vlada na svim nivoima!!

Avatar Asterix
Asterix
14:26 27.10.2022.

Ubilo bi te da dodatno smanjiš trošarine? Prihod od PDV-a porastao za kunu po litri u odnosu na prošlu godinu.

DA
dariozgzg
13:27 27.10.2022.

Onda se novinari čude zašto građani ne vjeruju ovakvom čovjeku i EU-u