VEČERNJI TV

Raukar-Gamulin: Ivan Pernar? Hvatanje poena, drukanje, to je bijedno i sramotno

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Urša Raukar gostovala na Večernjem TV
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Urša Raukar gostovala na Večernjem TV
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Urša Raukar gostovala na Večernjem TV
17.02.2023.
u 11:30
Danas će u Saboru zastupnici glasovati o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021., a tako zapravo i o povjerenju samoj državnoj odvjetnici.
Pogledaj originalni članak

Aktivistica, glumica i saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar-Gamulin gostovala je u studiju Večernjeg lista. Novi Zakon o obnovi, afera oko glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, o čijem se izvješću danas glasa u Saboru, Zakon o kazalištu, ali i izlazak na parlamentarne izbore s SDP-om dio je tema o kojima je Raukar govorila u intervjuu koji je vodila novinarka Večernjeg lista Petra Balija. Dotakla se i slučaja Kongo. 

"Mi ćemo glasati protiv i mislimo stvarno da Zlata Hrvoj Šipek treba otići. Doviđenja, zbogom. Otkad smo počeli tražiti ostavku, ponovno se pokazalo da je lagala. Rimac je jasno rekla da su razgovarali o Vjetroelektranama", kazala je Raukar.

"Takvih slučajeva Žalac se nalazilo, a možda se nalazi i danas", dodala je. "Taj slučaj iz ladice USKOK-a i DORH-a izvadio je Europski ured javnog tužitelja. Zlata Hrvoj Šipek mora otići. Da je iole prisebna i pristojna, već bi sama ponudila ostavku", dodala je. 

Curenje informacija i izmjene zakona

"Čudim se Plenkoviću da je izgubio kontrolu, vraćamo se u neka vremena gdje će se pisati samo ono što se njemu sviđa. Nadam se da to neće napraviti jer to će biti loše po njega, za hrvatsko društvo, slobodu medija", kazala je. 

Izmjena Zakona o obnovi

"To nisu izmjene, to je novi zakon", kazala je. Dodala je da su svi amandmani oporbe odbijeni. 

"Poražavajuće je da HDZ i vladajući jašu istom linijom, a to je arogancija. Sada su Plenković i ekipa shvatili da se bliže izbori i mora ići ubrzanje, ali nisu shvatili kako će biti s transparentnošću i raspodjelom novca. Poražavajuće je da danas mi na Baniji imamo ljude koji žive u uredskim kontejnerima bez sanitarnih čvorova. Država je izgradila je na Baniji, u nešto više od dvije godine, šest kuća", kazala je.

"Turska nam je poslala 200 kontejnera i mi im ne možemo u ovoj strašnoj tragediji to vratiti", dodala je. 

Što se tiče Zakona o kulturi, Raukar-Gamulin kaže da su dali 20 amandmana i svi su odbijeni. "Kako sam 40 godina na sceni i poznajem sustav kazališta, probleme, mene osobno jako je puno nazivalo. Mi smo bili glasni, i drugi oporbeni klubovi bili su glasni, ali imamo ministricu koju jedino zanimaju ravnatelji", kazala je.

Slučaj Kongo

"Nismo u direktnom kontaktu s našim vijećnikom, što je izrazito teško. Znamo podatke, kao i vi, iz medija. Situacija je ozbiljna tamo, ali i u Hrvatskoj. Pod krinkom brige za djecu uvode se ponovno homofobni, diskriminatorni glasovi, govor mržnje, pod krinkom brige za djecu hvataju se najodurniji politički poeni, ugrožavaju se naši sugrađani u Kongu, a u Hrvatskoj ugrožavaju se djeca koja su posvojena. Širi se govor mržnje prema svima koji su posvojili tu djecu, ta djeca su izložena vrijeđanju i maltretiranju u školi. Ne znam ni kakvi su to ljudi, kako možeš biti takav čovjek da te to uopće ne zanima, već ti je važno grabiti poene na tuđoj krvi", kazala je.

"Mislim na sve otkad se ta situacija počela događati, na sve koji su prozivali, tražili popise. Tražili da se objave popisi sve djece koja su posvojena iz Konga. Naravno da je sustav imao problema", kazala je. "Sram ih može biti", kazala je. 

Komentirala je i istup Ivana Pernara. On se pohvalio da je u nekoliko navrata prijavio četiri hrvatska para protiv kojih se u Zambiji vodi sudski postupak zbog sumnje na trgovinu djecom. Pernar je također na društvenim mrežama podijelio e-mail i poruke koje je slao zambijskim vlastima i policiji.

"Bijedno isto kao Željka Markić, hvatanje poena, drukanje, prijavljivanje, sramotno. Situacija se ponavlja", kazala je te dodala da se sustav treba bolje urediti. 

Što se tiče izlaska na parlamentarne izbore s SDP-om kazala je da još ništa nije konkretno dogovoreno te da treba vidjeti kako će izgledati novi Zakon o izbornim jedinicama. 

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

MA
Marko1337
11:02 17.02.2023.

Ova Urša da je prisebna, pristojna i normalna već bi sama sebe izbrisala, delet .

IL
ilija26
11:27 17.02.2023.

Strašno kakve sve mi likove plaćamo 😬

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:56 17.02.2023.

Pedofilima i trgovcima djecom je mjesto u tamnici.