POČELE ZIMSKE NEVOLJE

Već prvi snijeg otežao promet u Gorskom kotaru

10.11.2001.
u 00:00
* Većina vozača zatečena bez zimske opreme * Na zagrebačkom Sljemenu povremeno su se iz snježnih nanosa spašavali vatrogasci i ralice
Pogledaj originalni članak

Jaka kiša, solika, a onda i snijeg padali su jučer u Gorskom kotaru. Snijeg se zadržavao na kolniku, a na dionici od Kupjaka do Delnica zabranjen je promet kamionima. Zbog mjestimice prepriječenih kamiona promet se propušta naizmjence. Osobna vozila moraju imati lance. Na cesti kod Delnica, upozorili su čitatelji, jučer prijepodne stvorila se kolona dugačka sedam kilometara zbog kamiona i tegljača bez zimske opreme. Slično je bilo i na cesti između Moravica i Donje Dobre.

Radnici zimskog održavanja bili su spremni za intervencije, ali je snijeg iznenadio vozače, koji su se zatekli na putu bez zimske opreme. Na usponima u Gorskom kotaru svako je zaustavljanje uzrokovalo zastoje. Na novoj poluautocesti Rijeka - Delnice nije bilo većih zastoja. No, vozilo se sporo, pa su kolone bile česte, to više što je mjestimično bila smanjena vidljivost. Najveće teškoće u prometu ipak su bile na sporednim cestama, gdje je čišćenje počelo kasnije, pa je na usponima ceste od granice sa Slovenijom u Brodu na Kupi do Delnica ostalo nekoliko vozila čekajući čišćenje.

Snijega ima i na cestovnom prijevoju preko Vratnika na prometnici Senj - Žuta Lokva, ali nema većih teškoća u protoku vozila. I tamo je obvezna zimska oprema. Jadranskom cestom od Senja do Mandaline u blizini Starigrada zbog jake bure zabranjeno je prometovanje autobusima na kat, kamp-prikolicama i motociklima. Trajekti za otok Pag voze na kraćoj liniji Prizna - Žigljen. Na zadarskom području jučer je u rano poslijepodne pojačala bura, a do 14 sati zatvoren je paški most za prvu kategoriju vozila. Snijega je jučer bilo na kolniku i na dijelovima državne ceste D-3 od Varaždina prema Zagrebu, na D-1 od Zagreba prema Karlovcu, te na D-4 od Zagreba prema Bregani. Na zagrebačkom području snijeg je probleme izazvao na Sljemenu, gdje su se povremeno i uzajamno spašavali vatrogasci i ralice.

- Zatrpano je i nekoliko automobila, a dodatni problem stvarale su slomljene grane od težine snijega, pa i cijela debla. Na sljemenskim je cestama bilo 20 centimetara snijega, ali smo ga brzo raščišćavali - kazao je Boris Kobasić, dežurni Zimske službe Zagrebačkih cesta, koje su za Zagreb pripremile 8,5 tona soli i oko 3000 tona sipine.

Vlakovi su jučer u Zagreb stizali bez većih zakašnjenja, a autobusi koji su vozili preko Gorskog kotara kasnili su u prosjeku 45 minuta. Jači snijeg jučer rano ujutro počeo je padati i širom Slovenije. Teretna vozila na ulasku i izlasku na najvećem graničnom prijelazu s Hrvatskom, Obrežju, čekala su u prosjeku dva sata. Na graničnom prijelazu Bregana zabranjen je ulazak kamionima u Sloveniju prema Ljubljani. Granični prijelazi s Austrijom također su pod snijegom, a obvezna je zimska oprema.

Za danas se najavljuje ljepše vrijeme. Međutim, već u noći od subote na nedjelju stiže kiša i ponovno - snježne nevolje. (R. I.)

Pogledajte na vecernji.hr