MOGUĆE I ODBIJANJE ULASKA

Velike promjene za prelazak schengenske granice: Uskoro počinje naplata prelaska granice, utjecat će i na BiH

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu bez osobne iskaznice i putovnice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu bez osobne iskaznice i putovnice
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Reportaža o Schengenu u pograničnom području
21.08.2024.
u 11:50
Prije puta državljani trećih zemalja, a BiH je jedna od njih, moraju ispuniti obrazac i zatražiti autorizaciju ulaska. Postupak stoji sedam eura, a od plaćanja su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina
Pogledaj originalni članak

Pred Europskom unijom i schengenskim područjem dvije su promjene koje se odnose na ulazak na taj teritorij kao dio napora da se spriječi ulazak kriminalaca ili terorista s lažnim putovnicama. Prva promjena stupa na snagu u listopadu ove godine, a putnici iz trećih zemalja neće trebati poduzimati nikakve radnje, no druga donosi velike promjene i postat će operativna do svibnja sljedeće godine. Ona će utjecati na sve putnike iz trećih zemalja koji su u bezviznom sustavu za kraći  boravak, uključujući i nama susjedne zemlje poput Bosne i Hercegovine. Morat će prije puta tražiti autorizaciju, koja se može ili ne mora dobiti, i platiti je sedam eura.

Prvi sustav, EES (Entry/Exit System), automatizirani je informatički sustav namijenjen za registraciju državljana zemalja izvan EU koji putuju na kraći boravak, svaki put kada prelaze vanjske granice zemalja EU. Kratki boravak odnosi se na razdoblje do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Ovo razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje se koriste sustavom EES. Sustav će elektronički registrirati ulaske, izlaske i odbijanja ulaska u EES. Putnici će na granici morati dati biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i skeniranja lica. Iako je sustav automatiziran, na Cipru i u Irskoj putovnice će se i dalje obrađivati ručno.

Druga, značajnija promjena, ETIAS (Europski sustav informacija o putovanjima i autorizaciji), trebala bi stupiti na snagu do svibnja sljedeće godine, nakon nekoliko odgoda, kako je najavila povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. Prema novim pravilima, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, morat će prije putovanja ispuniti obrazac i zatražiti autorizaciju za ulazak. Postupak zahtijeva uplatu od sedam eura, pri čemu su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Odobri li se ulazak, on vrijedi tri godine ili do isteka putovnice, ako ističe ranije. Obrazac se ispunjava online, a tako se prima i odgovor. Čekanje na odobrenje bit će kratko, od nekoliko minuta do četiri dana. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno dostaviti dodatne informacije ili dokumente, što može produljiti proces do 14 dana, a neki putnici mogu biti pozvani na razgovor, što može produljiti rok na 30 dana.

Važno je napomenuti da posjedovanje valjane ETIAS autorizacije ne jamči automatsko pravo ulaska. Kada putnik stigne na granicu, službenici će ponovno provjeriti ispunjava li uvjete za ulazak, a putnici koji ne ispunjavaju uvjete bit će odbijeni.

I za ETIAS vrijede ista pravila kao i za EES: kratak boravak znači do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Ovo razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje se koriste EES-om. Rok važenja autorizacije je tri godine ili do isteka putovnice, ako ona ističe prije toga.

GALERIJA Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Turisti na karti traže zanimljive destinacije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Turisti u razgledavanju gradskih znamenitosti
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Turisti prou?avaju veliku autokartu Hrvatske
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Turisti na karti traže zanimljive destinacije
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Turisti na Pulskom Forumu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Otok Krk, Baška: Mjesto koje obiluje brojnim šljun?anim plažama
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Viganj: Pogled s vidikovca na otok Korčulu i okolicu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na Milnu na otoku Braču
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Pogled na Pag s vidikovca Dubočica
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Popularna Rajska plaža u Loparu puna je kupača
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Panorama grada i otoka Malog Lošinja
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Otok Ugljan
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Ljepote otoka Čiova
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Betina na otoku Murteru spremno očekuje prve turiste
Foto: IVC
Otok Vis
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Reportaža s otoka Vira
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na grad Biograd i otok Pašman
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Panoramski pogled na grad Cres
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Nečujam na Šolti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

BA
Basina
12:12 21.08.2024.

Je li se sto zna za imigrante je li i oni podliježu istom zakonu ili će preko granice kao i dosada bez dokumenata i na silu ili ili preko polja bez kontrole

CI
Cibetka
12:17 21.08.2024.

Znaci normalni prelazak se placa i maltretiraju vas ,a po šumama i gorama badava i bez kontrole.

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
12:19 21.08.2024.

I komšije koje su nam zapalile zemlju i napravile štetu od ko zna koliko miljardi ......isto 7 evra plus scan lica .