Venezuela: Velik porast broja upisanih glasača za predsjedničke izbore

15.09.2006.
u 08:33
Pogledaj originalni članak

CARACAS - Broj upisanih glasača koji će glasovati na predsjedničkim izborima u prosincu dosegnuo je brojku od gotovo 16 milijuna što je povećanje od 34,5 posto u odnosu na izbore za Kongres održane prošloga prosinca.

Do 4. rujna u glasačke spiskove upisano je oko 16 milijuna glasača, rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednica Državnoga izbornog povjerenstva Sandra Oblitas.

Venezeula ima oko 26 milijuna stanovnika a na izborima u prosincu prošle godine bilo je upisano 11,9 milijuna glasača.

Najviše je glasača - oko dva milijuna - upisano u zapadnoj državi Zuliji, koju slijedi središnja država Miranda s 1,69 milijuna upisanih glasača te područje glavnoga grada Caracasa s 1,47 milijuna glasača.

Iz najnovijega popisa glasača izbrisano je gotovo 37 tisuća onih koji su umrli u razdoblju od posljednjega popisa glasača, dodala je Oblitas.

Venezuelska oporba oštro je kritizirala taj popis tvrdeći da sadrži nepravilnosti kao što je nerazmjer između porasta broja stanovnika i broja umrlih.

Predstavnici izbornoga povjerenstva najavili su da će provjeriti popis glasača.

Predsjednik Hugo Chavez nada se trećoj pobjedi na predsjedničkim izborima u prosincu ove koja bi mu omogućila da vlada Venezuleom do 2012.

(Hina)

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr