GRAĐANIMA IZDANO UPOZORENJE

VIDEO Erumpirao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu: Pogledajte nevjerojatne snimke

Foto: reuters
Foto: reuters
03.06.2024.
u 23:52
Erupcija je trenutno u tijeku, ali se odvija na udaljenoj lokaciji unutar nacionalnog parka, poručili su iz Instituta
Pogledaj originalni članak

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu ovog je ponedjeljka erumpirao, potvrdio je Američki geološki institut, na području na kojem je zadnji put erupcija izbila prije pola stoljeća. Radi se o vulkanu Kilauea na Havajima, a do erupcije je došlo unutar Nacionalnog parka.  Inače, zbog tamošnjih uvjeta poput pucanja tla i odrona dio oko vulkana zatvoren je za javnost od 2008. S obzirom da je mjesto erupcije udaljeno od većih mjesta, smatra se kako nema opasnosti za tamošnje stanovništvo. 

- Sjaj je vidljiv na slikama web kamera, što ukazuje na to da lava trenutno izbija iz pukotina. Erupcija je trenutno u tijeku, ali se odvija na udaljenoj lokaciji unutar nacionalnog parka, ima mali eruptivni volumen i ne predstavlja neposrednu prijetnju ljudskim životima ili kritičnoj infrastrukturi - objavili su iz Instituta, no iz civilne zaštite su upozorili na plinove, prenosi The Guardian.

- U nekim područjima može doći do povišenih plinova, poduzmite mjere opreza ako ste osjetljivi na vulkanske plinove - poručeno je. 

Inače, Kilauea je posljednji put eruptirala u rujnu prošle godine, kao i u lipnju kada je erupcija trajala nekoliko tjedana. Promatrači su i tada u većem broju stigli u nacionalni park kako bi mogli biti bliže mjestu erupcije. Uz to, na tom području zabilježeno je i oko 250 potresa uoči erupcije. 

Sam vulkan drugi je po veličini na Havajima, nakon Maune Loe koja se smatra najvećim na svijetu, no nije bezopasan - u 2018. erupcija je uništila više od 700 domova. 

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.