smak svijeta

VIDEO Preostale sate na Zemlji provedite gledajući ove filmove

Foto: Screenshot YouTube
VIDEO Preostale sate na Zemlji provedite gledajući ove filmove
20.12.2012.
u 19:03
Donosimo pregled nekoliko najpoznatijih filmskih ostvarenja koji se bave apokalipsama
Pogledaj originalni članak

Vjerujete li drevnom majanskom proročanstvu, 21. prosinca očekuje nas smak svijeta. Ako ne znate kako provesti tih nekoliko preostalih sati, možete pogledati nekoliko filmova koji se bave apokalipsama. Mi vam donosimo pregled nekoliko najpoznatijih.

"2012"

Ovaj film iz 2009. godine sadrži nekoliko referenci upravo na smak svijeta prema majanskim kalendarima. Kao i mnogi filmovi njemačkog redatelja Rolanda Emmericha, naišao je na kritike zbog tanašne, klišejima ispunjene priče, no masovnoj publici bili su dovoljni atraktivni specijalni efekti i zvjezdana glumačka postava. John Cusack glumi pisca znanstvene fantastike koji pokušava spasiti obitelj uslijed zagrijavanja Zemljine jezgre izazvanog solarnim olujama.

"Dan poslije sutra"

Još jedan Emmerichov film, ovaj put o novom ledenom dobu izazvanom globalnim zatopljenjem. Kao i 2012, Dan poslije sutra izazvao je veliku pozornost jer je objavljen baš u vrijeme kada se o njegovoj tematici naveliko raspravljalo u javnosti. Emmerich i ekipa to su očito znali dobro iskoristiti – film je snimljen s budžetom od 125 milijuna dolara, a zaradio je više od 500 milijuna.

"Vodeni svijet"

Ovaj postapokaliptični film objavljen je 1995. godine, kada je s budžetom od 175 milijuna dolara bio najskuplji film ikad snimljen. Uloženo se nije isplatilo – film je naišao na loše kritike i mlak odaziv publike te je gotovo pokopao karijeru Kevina Costnera, koji je preuzeo glavnu ulogu lutalice u svijetu budućnosti u kojemu je voda nakon otapanja kontinenata prekrila sve kontinente. Glavnog negativca na tipično maniristički način glumi pokojni Dennis Hopper.

"Pobješnjeli Max"

Australska trilogija u zvijezde je lansirala Mela Gibsona te poslužila kao inspiracija za bezbrojne postapokaliptične akciće. No, Pobješnjeli Max ostao je uvelike nenadmašen. Malo je koji film uspio dati tako suptilan, ali u isto vrijeme uzbudljiv prikaz tmurne budućnosti.

"Na plaži"

Postapokaliptični filmovi nisu oduvijek bili inspirirani ekološkim katastrofama. Na plaži je snimljen u vrijeme Hladnog rata, kada su ljudi više strahovali od nuklearnih bombi i novog svjetskog rata nego od globalnog zatopljenja i otapanja ledenjaka. Glumačku postavu predvode Gregory Peck, Ava Gardner i Fred Astaire, a radnja se zbiva u tada ne tako dalekoj 1964. godini, nekoliko mjeseci nakon završetka 3. svjetskog rata u kojemu su ubijena sva živa bića na sjevernoj polutci.

"Rat svjetova"

Roman H. G. Wellsa s kraja 19. stoljeća dobio je nekoliko filmskih adaptacija. Verzija Stevena Spielberga iz 2005. godine daje zastrašujući prikaz svijeta nakon snažne grmljavinske oluje kroz oči jedne prosječne američke obitelji koja se bori za život, a sve uz ne pretjerano suptilnu pouku o humanosti. Tom Cruise igra razvedenog lučkog radnika koji pokušava spasiti svoju obitelj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CA
capto a parva
21:55 20.12.2012.

...nema nikog ...čemu komentirati kad svijet nestaje ...