pouzdan proizvod

Virovitička paprika će jamčiti kvalitetu i prepoznatljivost kraja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Virovitička paprika će jamčiti kvalitetu i prepoznatljivost kraja
27.03.2013.
u 13:17
Proizvod koji će biti izravno povezan s virovitičkim krajem će pridonijeti kako gospodarskom tako i ruralnom razvoju grada, ali i cijelokupnog područja županije
Pogledaj originalni članak

Kako se svaki grad u Hrvatskoj odlikuje najmanje jednom prepoznatljivom slasticom ili gurmanskom posebnošću, istim će se uskoro moći pohvaliti i Virovitica. Paprika koja je proizvedena na području virovitičko-podravske županije je napokon dovoljno \'dozrijela\'  da se može prepoznati i povezati s gradom odakle potječe. Proizvod koji će biti izravno povezan s virovitičkim krajem će pridonijeti kako gospodarskom tako i ruralnom razvoju grada, ali i cijelokupnog područja županije. Virovitička paprika će uskoro postati prepoznatljiv brend koji će jamčiti svojstvenu kvalitetu proizvoda.

Cjelokupni projekt zašite je jučer predstavljen u zgradi Županije u Virovitici , s naglaskom da će virovitička paprika u početku jamčiti oznaku zemljopisnog podrijetla. Stručnu riječ i predavanje o važnosti ovog postupka  je rekla  profesorica Marija Cerjak, sa  Zavoda za marketing u poljoprivredni na Agronomskom fakultetu u Zagrebu . Potom je Miroslav Filipović koji je ujedno i predsjednik Udruge proizvođača povrća na području virovitičko-podravske županije te jedan od začetnika ove ideje, potvrdio niz uspješnosti cjelokupnog procesa zaštite koji je započeo jš 2006. godine. Govorilo se i o raznim metodama zaštite intelektualnog vlasništva koje je djelomično povezano s procesom zaštite virovitičke paprike. Proces zaštite virovitičke paprike je započeo 2006.a trajati će sve do 2013. Tijekom 2006. godine je započeo proces s provođenjem anketa u krugovima proizvođača paprike s područja virovitičko-podravske županije, te detaljnim stručnim istraživanjem tržišta i prikupljanjem povijesnih dokaza koji potvrđuju podrijetlo paprike virovitičkog kraja.

Začetnici ovog procesa su idejnu zamisao temeljili na jednoj vrsti paprike-paradajz paprike no kako je projekt zaštite krenuo u realizaciju, ipak je odlučeno krenuti u postupak kojim će se zaštititi tri tipa paprike koja se uzgaja na području virovitičko-podravske županije. Paprike koje  će jamčiti kvalitetu proizvođača s virovitičkog područja su vrste paradajz,roga i  babura. Ove vrste paprike se većinom uzgajaju na obiteljskim gospodarstvima i već su prepoznatljivi na regionalnim tržištima, ali i šire u Sloveniji i BiH. Jedan od najzaslužnijih za uspjeh cijelog procesa zaštite virovitičke paprike, je Miroslav Filipović koji se jučer zahvalio bivšemu županu Zvonimiru Šimiću koji je i pripomogao početku projekta, ali i sadašnjem županu Tomislavu Tolušiću, koji svesrdno pomaže završetku projekta te ulaže velike napore kako bi se ovaj proces realizirao kao uspješan.

Virovitička paprika će imati oznaku na proizvodima koji bi u budućnosti bili proizvedeni, prerađeni i pakirani na području virovitičko-podravske županije što će ujedno otvoriti i mogućnost i potrebu ulaganja u proizvodne i prerađivačke pogone paprike u Virovitičkom području. Kako se ovim postupkom pokušava poboljšati gospodarski napredak ovog kraja,svakako je izgledno i  da će realizacija i nastanak virovitičke paprike za stanovnike ovog kraja značiti puno više, od tek običnog začina i dodatka jelima, jer je vrijeme da se proizvodnja i sposobnost konačno nagrade, otvaranjem barem jednog novog proizvodnog pogona koji će uljepšati život stanovnicima virovitičko-podravske županije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.