ŠIRENJE PANDEMIJE

Virus probio zaštitu na zapadu Europe: U Španjolskoj dvostruko više zaraženih, Danska obara rekorde

Foto: NACHO DOCE
Spain's Hipra eyes European use of COVID-19 vaccine, competition with Novavax
Foto: NACHO DOCE
Spain's Hipra eyes European use of COVID-19 vaccine, competition with Novavax
Foto: NACHO DOCE
Spain's Hipra eyes European use of COVID-19 vaccine, competition with Novavax
15.12.2021.
u 11:28
Najveći tjedni porast broja zaraženih ima Španjolska 45 posto, pa Danska 36, Norveška 26, Italija 18, Finska 13, UK 12, Francuska 11, Portugal 10 i Švedska 3 posto, dok se na istoku Europe širenje zaraze smanjuje
Pogledaj originalni članak

Podaci o broju zaraženih pokazuju značajne promjene u širenju pandemije. Dok je protekla dva, tri mjeseca virus bujao na istoku Europe, proteklih sedam dana u odnosu na prethodnih sedam značajno se smanjuje broj zaraženih u tim zemljama. I u Hrvatskoj imamo pad od 15 posto, pa sada imamo 5579 zaraženih na milijun stanovnika. Nakon što smo tjednima bili u samom vrhu, 15. smo od 47 europskih zemalja.

Istodobno zapadnoeuropske zemlje sa znatno većim omjerom cijepljenog stanovništva imaju veliki porast broja zaraženih pa bilježe i pandemijske rekorde. Najveći tjedni porast broja zaraženih ima Španjolska 45 posto, pa Danska 36, Norveška 26, Italija 18, Finska 13, UK 12, Francuska 11, Portugal 10 i Švedska 3 posto.

Iako proteklih sedam dana u odnosu na prethodnih sedam bilježe pad od desetak do 20-ak posto, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska i Irska prethodnih su tjedana imale pandemijske rekorde broja zaraženih te unatoč tomu značajno manji broj mrtvih nego u prethodnim valovima. Taj porast broja zaraženih u zapadnoeuropskim zemljama mogao bi se pripisati brzoširećoj omikron-varijanti čije je stanovništvo znatno mobilnije.

Osim toga, dok su u istočnoeuropskim zemljama, u strahu zbog slabe procijepljenosti i od širenja delta-varijante pojačavali mjere, zapad Europe uzdao se u zaštitu od cijepljenja te je institucionalno i na individualnoj razini relaksirao odnos prema pandemiji, baš u nezgodnom trenutku kad je znatno smanjena zaštita od dvostrukog cijepljenja, i kad se pojavila omikron-varijanta koja značajnije probija zaštitu od širenja zaraze.

Bilo je očekivati da će se omikron varijanta prvo širiti na zapadu Europe, vjerojatno preko zemalja čiji su stanovnici imali intenzivnije kontakte s kolijevkom omikron-varijante.

Najveći porast broja zaraženih na tjednoj razini među zemljama sa značajnijim širenjem zaraze ima Južna Afrika, čak 84 posto.

Premda na dnevnoj razini imaju još uvijek manje mrtvih od nas iako imaju 15-ak puta više stanovnika. I Južna Koreja koja je do 17. studenoga samo nekoliko dana od početka pandemije imala više od tri tisuće zaraženih, od tada nije pala ispod te brojke, te su 8. prosinca dosegli rekordnih 7174, a jučer najveći broj mrtvih u jednome danu – 94, s tim da do 27. studenoga nikad nisu imali više od 40 mrtvih u jednome danu. Južna Koreja ima 51 milijun stanovnika.

Čak je i UK blizu pandemijskog rekorda uz 12-postotno povećanje broja potvrđeno zaraženih na tjednoj razini. Jučer su imali 59.610 zaraženih, a 8. siječnja imali su najviše u jednom danu – 67.794. Istodobno im je broj mrtvih u omjeru na broj zaraženih "samo" nešto više od stotinu, dok su 20. siječnja imali rekordnih 1824. Ali tek će se u sljedećim tjednima vidjeti što će donijeti aktualno širenje po objavama omikron-varijante virusa. 

U Španjolskoj na tjednoj razini imaju 45-postotno povećanje broja zaraženih, premda je to još uvijek više nego upola manje u odnosu na naš broj zaraženih na svakih milijun stanovnika, a i značajno manje nego što su imali u prethodnim valovima. Trenutačno imaju od 30 do 60 mrtvih dnevno, dok su lani 3. prosinca imali 996 smrtnih ishoda povezanih s COVID- 19. 

Danska, kao svjetski šampion testiranja, ali među vodećima i u cijepljenju, proteklih je sedam dana vodeća europska zemlja s 8231 slučajem potvrđene zaraze, s tim da na tjednoj razini imaju porast zaraženih od 36 posto. Trenutačno bilježe rekordne brojke dnevno zaraženih, više od sedam tisuća, a do ovog vala imali su najviše lani, 18. prosinca, 4508, te 43 smrtna slučaja 14. siječnja, dok su sada na jednoznamenkastom broju mrtvih te najviše 15 u ovom valu imali su 3. prosinca.

Blizu su im po broju zaraženih na milijun stanovnika Češka, Slovačka, Belgija, Nizozemska, Švicarska... ali sve te zemlje bilježe značajan pad broja zaraženih na tjednoj razini od 11 do 29 posto. Austrija, koja je bila izložena žestokim kritikama, pa i iz Hrvatske, zadala je težak udarac protivnicima strogih mjera, naravno u zemljama koje si gospodarski i politički mogu takvo što "priuštiti". Austrija bilježi najveći pad broja zaraženih od 41 posto na tjednoj razini, pa Mađarska 31 i Slovačka 29 posto.

Austrija je sredinom studenoga bila na vrhuncu s brojem zaraženih, 9586 imali su 13. studenoga te 77 mrtvih 7. prosinca, što je znatno manje nego početkom ove godine.

I Norveška bilježi pandemijske rekorde, jučer 6003 zaraženih, s time da porast bilježe od sredine listopada, te su prije toga najveći broj zaraženih imali 31. kolovoza 1785, ali oni imaju jednoznamenkasti dnevni broj smrtnih slučajeva.

Finska je 13. prosinca imala 4306 zaraženih, a prije toga najviše je imala 8. kolovoza – 1322 te 43 smrtna slučaja 21. travnja. Unatoč porastu broja zaraženih od 24. studenoga, kad su imali 39 smrtnih ishoda, od tada je broj mrtvih u padu.

Švedska bilježi mali porast broja zaraženih, ali to je daleko od najvećih brojki u prethodnim valovima, s tim da od 4. srpnja kad su imali 16 mrtvih, nisu premašili tu brojku, a lani 28. prosinca imali su 121 smrtni slučaj. 

Očigledno je da se u zapadnoj Europi dogodila značajna promjena u korist širenja virusa koji je značajno probio zaštitu stvorenu cijepljenjem. Međutim, iako se u nizu zemalja virus širi kao nikada, zasad i dalje sve te zemlje imaju značajno manji broj mrtvih nego u prethodnim valovima, a još je uočljivija razlika u smrtnosti naspram istočnoeuropskih zemalja sa znatno manje cijepljenog stanovništva.

Tek će se u sljedećim tjednima vidjeti kakve će posljedice donijeti aktualni porast broja zaraženih u nizu zemalja zapadne Europe, odnosno trebamo li unatoč cijepljenju i preboljenju od COVID-19 očekivati kobne posljedice zbog svojstva omikron-varijante da još više i brže zaobilazi prepreke koje su mu postavljene kako tko umije. 

Hrvatska je unatoč obuzdavanju epidemije u proteklim tjednima i dalje druga iza Mađarske po broju smrti povezanih s COVID-19 u proteklih sedam dana te smo po smrtnosti od početka pandemije na milijun stanovnika pretekli i Brazil tako da smo 10. u svijetu, ne računajući Gibraltar koji je sa tridesetak tisuća stanovnika na listi Worldometera ispred nas.

Ispred nas su isključivo zemlje istočnije od nas, izuzev vodećeg Perua koji je administrativno postao lider pandemijske smrtnosti jer je preuzeo najširu moguću "belgijsku" definiciju smrti od virusa, za koju je dovoljna i liječnička procjena.

>> VIDEO Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Jopa
Jopa
13:06 15.12.2021.

Ček sad malo, pa cepiše su govorili kako je u tim zemljama super jer su se puno više cepisali. Kako to sada, tko je sad u pravu... :-)

JA
JaSam
13:10 15.12.2021.

Dnevna doza straha, klasika. Ali nema veze, nitko vas ne doživljava više.

WT
WTF!
13:18 15.12.2021.

Širenje "pandemije" = širenje panike (lažne)